Skip to main content
Instrumente de debit

Instrumente de debit (cecuri, bilete la ordin, cambii)

Pentru a încasa la termenul stabilit și a diminua riscul de nerecuperare a creanțelor, companiile pot investi cu titlu executoriu acest instrument de debit. Încasările sunt la vedere sau la o scadență programată și stabilită prin instrumente de plată precum cecuri, bilete la ordin sau cambii.

Nevoi de business

Instrumentele de debit, cum ar fi cecurile, biletele la ordin și cambii, oferă posibilitatea de încasare la vedere sau la scadență, facilitând astfel procesul de colectare a sumelor datorate.

Cu toate că folosirea acestor instrumente poate părea, uneori, un procedeu complex, avantajele aduse depășesc cu mult eforturile investite. În primul rând, ele asigură o mai buna planificare financiară și susținerea fluxului de trezorerie, asigurând că plățile sunt realizate la timp. Acest aspect este vital pentru a păstra buna funcționare a unei afaceri și pentru a menține relații solide cu partenerii și furnizorii.

Totodată, utilizarea instrumentelor de debit, precum cecurile, biletele la ordin și cambii, poate contribui semnificativ la evitarea întârzierilor de plată sau a neînțelegerilor cu privire la termenii de încasare. Această claritate și predictibilitate se traduc într-o comunicare mai bună și în reducerea riscului de litigii sau pierderi financiare.

Motive în plus ca să alegeți Raiffeisen Bank

Verificări exacte și garantate

Puteți revizui oricând istoricul tranzacțional al partenerilor dumneavoastră în Centrala Incidentelor de Plăți (CIP). Efectuați aceste consultări cu ajutorul aplicației de internet banking, Raiffeisen Online.

Produse și soluții personalizate

Banca poate asigura păstrarea biletelor la ordin și vă garantează plata la data scadenței.

Transparență și monitorizare

Banca pune la dispoziție un raport pentru monitorizarea instrumentelor de debit în decontare, informație importantă atât pentru beneficiarul sumelor, cât și pentru plătitor.

Întrebări frecvente

Instrumentul de debit trebuie prezentat în agenție în vederea încasării acestuia. Încasarea are loc în aceeași zi pentru circuit intrabancar și în 2 zile pentru circuit interbancar.

Instrumentele de debit se completează cu majuscule. Literele mici sunt acceptate doar în câmpul "suma în litere". În plus, se folosește un pix/stilou de culoare neagră sau albastră, fără depășirea casetelor marcate pe instrumentul de debit.

Girul transmite proprietatea titlului, poate fi făcut în folosul trăgătorului sau al oricărui alt obligat și trebuie să fie necondiționat. Cel parțial este nul. Girul trebuie să conțină elementele: semnătură girantului, numele giratarului, data girării. Posesorul legitim al titlului este ultimul dintr-o serie neîntreruptă a girurilor.

Avalul va putea fi dat fie de către un terț, fie de către un semnatar al instrumentului de debit, altul decât plătitorul. Avalul trebuie să fie necondiționat.

CIP este o bază de date în care sunt înregistrate incidentele de plăți din ultimii 7 ani.

Avantaje pentru companie

Securizarea încasărilor Sumele care vă sunt datorate vor fi securizate prin intermediul instrumentelor de debit. Dacă primiți un refuz la plată, aveți opțiunea să investiți instrumente de debit cu titlu executoriu.
Monitorizarea instrumentelor de debit Veți supraveghea cu ușurință instrumentele de debit în curs de procesare sau deja plătite, încasate sau refuzate, prin intermediul raportului electronic.
Controlul costurilor Pentru relațiile comerciale stabile, înlocuirea încasărilor se poate realiza prin instrumente de debit cu debit direct, soluție extrem de eficiență pentru controlul costurilor.
Flexibilitatea plăților Plățile pot fi efectuate din disponibilul total al conturilor grupului.

Totul despre instrumentele de debit:

Decontarea de instrumente de debit (cecuri, bilete la ordin, cambii) este inițiată în aceeași zi dacă acestea sunt prezentate în agenția Raiffeisen Bank până la ora 13:00.

Imediat ce trimiteți biletele la ordin către agenția Raiffeisen Bank, banca va iniția decontarea la termen, prin preluarea responsabilității respectării scadenței.

Plătitorii care nu dispun de fondurile necesare onorarii instrumentelor de debit sunt notificați prin SMS sau apel telefonic în vederea alimentării conturilor cu sumele necesare.

Disponibilul pentru efectuarea plății poate fi accesat la nivelul unui Grup de conturi predefinit, eliminând astfel necesitatea transferului între conturile din acel grup.

Compania are un avantaj de timp și costuri diminuate, prin reprocesarea automată a tuturor plăților, conform instrucțiunilor trimise.

Tipizatele de instrumente de debit pot fi comandate prin Call-Center sau prin aplicațiile de internet banking.

Documente utile

Accesează pagina Documente utile pentru a vizualiza Borderou centralizator instrumente de debit

Cum puteți achiziționa serviciul?

Simplu și eficient

La Raiffeisen Bank, beneficiați de un Responsabil de relație dedicat companiei pe care o reprezentați, care vă va pune la dispoziție o ofertă personalizată.