Skip to main content
Majorare capital

Modalități de majorare a capitalului

  • Oferta publică primară inițială de vânzare (IPO) - aceasta este o modalitate pentru companiile nelistate la bursă de a se listeze la bursă și de a vinde acțiuni publicului larg. 
  • Injecție de capital din partea unui investitor financiar sau strategic - aceasta este o modalitate pentru companiile care nu doresc să se listeze la bursă de a obține capital de la un investitor. 
  • Oferta publică secundară de vânzare (SPO) - aceasta este o modalitate pentru companiile listate la bursă de a vinde acțiuni deja existente publicului larg.

Motive în plus ca să alegeți Raiffeisen Bank

Manager de proiect dedicat

Experiență vastă a specialiștilor Raiffeisen Bank acoperă o gamă largă de industrii: energie și utilități, bunuri de consum, sectorul industrial, agricultură, instituții financiare, media, telecom, tehnologie etc.

Consultanță personalizată

Departamentul de Investment Banking este format din specialiști care au condus sau au fost implicați în tranzacții de prim rang, atât în țară, cât și în străinătate. Experiența în domeniu ne permite să oferim servicii de cea mai înaltă calitate în vederea maximizării intereselor clienților, într-un mediu economic aflat într-o continuă schimbare.

Nevoi de business

Finanțare prin atragerea de capital de la investitori strategici sau financiari

Capitalul suplimentar este necesar pentru dezvoltarea activității companiei. În cazul companiilor nelistate la bursă, dar care doresc să se listeze, majorarea capitalului se poate realiza printr-o ofertă publică primară inițială de vânzare, urmată de admiterea la tranzacționare.

Pentru companiile care nu doresc să se listeze la bursă, majorarea de capital se realizează printr-o injecție de capital din partea unui investitor financiar sau strategic. Produsul Consultantă achiziții și fuziuni va satisface aceasta nevoie.

Pentru companiile listate la bursă, majorarea se poate realiza printr-o ofertă primară de vânzare, prin Ofertă publică secundară de vânzare.

Avantaje pentru companie

Atragere de investitori În cazul unei majorări de capital prin Ofertă publică primară de vânzare sau prin Ofertă publică secundară de vânzare, compania are posibilitatea de a atrage noi fonduri de la un număr sporit de investitori, în scopul dezvoltării sale.
Infuzii de capital Posibilitatea de a apela la noi infuzii de capital prin oferte publice ulterioare și acces mai facil la alte resurse de finanțare.
Beneficii pentru angajați Managementul și salariații pot fi motivați prin acordarea unor pachete de acțiuni.
Acces la surse de finanțare Reducerea gradului de îndatorare a companiei și acces mai ușor la finanțare bancară, în cazul unei majorări de capital de la un investitor strategic sau financiar.
Fluxuri de numerar diversificate Diversificarea fluxurilor de numerar ale companiei, prin majorarea de capital de la un investitor strategic sau financiar.

Totul despre majorarea de capital:

În cazul unei majorări de capital prin Ofertă publică primară de vânzare sau Ofertă publică secundară de vânzare, procesul consta în:

Majorarea de capital în principal către investitori instituționali, dar și către investitori de retail;

Stabilirea prețului final pe baza feedback-ului primit din partea investitorilor instituționali în cadrul procesului de bookbuilding;

Listarea acțiunilor companiei pe Bursa de Valori București și, eventual, pe Bursa de Valori din Londra, prin certificate globale de depozit (global depository receipts sau pe alte burse de valori).

În cazul unei majorări de capital de la un investitor financiar sau strategic, procesul constă în următoarele etape principale:

  • Pregătirea unor materiale de marketing în vederea promovării companiei în fata potențialilor investitori;
  • Derularea unui proces de due diligence de către potențialii investitori;
    Primirea ofertelor;
  • Negociere;
  • Emisiune de acțiuni noi și participarea investitorului selectat la majorarea de capital.

Cum puteți achiziționa serviciul?

Simplu și eficient

Vă invităm să ne contactați în cadrul Departamentului de Investment Banking, la adresa de email: investmentbanking@raiffeisen.ro.