Skip to main content
Listati compania emiteti obligatiuni sau cautati un partener strategic

Listați compania, emiteți obligațiuni, sau căutați un partener strategic

Dezvoltare prin utilizarea surselor externe de finanțare

Atunci când o companie dinamică și cu perspective bune de creștere vrea să facă saltul spre un nou nivel pentru a-și atinge potențialul de dezvoltare, are la dispoziție, pe lângă finanțarea bancară, următoarele opțiuni:

  • emiterea de obligațiuni
  • atragerea unui partener strategic
  • listarea acțiunilor la bursă

Nevoi de business

Cele mai importante elemente care diferențiază cele trei opțiuni sunt nivelul de transparență al activității companiei, poziția viitoare a acționarilor actuali în structura capitalului, nivelul de know-how de care se poate beneficia alaturi de infuzia de capital, costurile și, firește, perspectivele de dezvoltare.

Emisiunea de obligațiuni

Este un tip de mecanism pe care-l puteți folosi când aveți nevoie de bani pentru dezvoltarea activității sau pentru finanțarea unui proiect. Emiterea de obligațiuni se face prin societăți specializate pe piața de capital – societăți de servicii de investiții financiare (SSIF). Cu banii obținuți de la cumpărătorii obligațiunilor veți putea face investițiile în dezvoltarea afacerii. La rândul dumneavoastră, veți plăti cumpărătorilor o dobândă, iar firmei care a intermediat vânzarea, un comision. Obligațiunile pot fi listate la Bursa de Valori București (BVB). În cazul în care sunt listate, investitorii doresc lichiditate și asta presupune ca emisiunea de obligațiuni să aibă o masă critică importantă. De aceea, este important ca o companie să se pregatesca foarte bine înainte de a face acest pas.

Atragerea unui partener strategic

Înseamnă vânzarea unui pachet majoritar de acțiuni către acesta. Noul partener va participa, astfel, prin aport de capital și experiență la succesul companiei. Ca în multe alte cazuri, momentul și contextul/piață sunt foarte importante. Scopul unui astfel de parteneriat este acela de a dezvolta compania și de a-i permite o creștere susținută. Alegerea partenerului strategic ideal se face, de regulă, cu implicarea unor consultanți externi companiei, specializați în achiziții și fuziuni.

Listarea acțiunilor la bursă

Este cea mai provocatoare dintre alternative. Piața de capital oferă alternative la finanțarea prin credite bancare. Prin Bursa de Valori București puteți accesa resursele necesare pentru dezvoltarea afacerilor și finanțarea unor proiecte de investiții. Raiffeisen Bank a coordonat cu succes și a participat la numeroase listări și oferte publice de vânzare de obligațiuni și acțiuni, atât în zona de companii private sau majoritar de stat din diverse sectoare, cât și în cea a instituțiilor financiare și administrațiilor locale. Alegând Raiffeisen Bank, succesul listării companiei pe care o reprezentați va fi asigurat prin accesul la cei mai importanți investitori privați și instituționali locali și la cei internaționali, prin intermediul Grupului Raiffeisen Bank precum și prin cea mai experimentată echipă din România.

Soluții recomandate

Vă punem la dispoziție expertiza specialiștilor noștri pentru identificarea și utilizarea modalităților optime de a vă susține afacerea prin finanțare externă:

- Consultanță pentru emisiuni de acțiuni sau obligațiuni;

- Consultanță pentru atragerea unui investitor de tip private equity;

- Consultanță pentru fuziuni și achiziții.

La dispoziția dumneavoastră

Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați. Specialiștii noștri vă stau la dispoziție cu informații și sfaturi utile pe adresa de e-mail investmentbanking@raiffeisen.ro