Skip to main content
Oferta publica primara de vanzare

Oferta publică primară de vânzare

Prin vânzarea de acțiuni nou emise, acționarii pot atrage finanțare pentru companie. Serviciul Ofertă publică primară de vânzare este destinat companiilor mature, bine poziționate pe piață, cu o libertate mai mare de mișcare în atragerea unor finanțări, structuri de management mature și în care acționarii inițiali doresc să păstreze controlul sau să rămână pe termen lung.

Prin emisiunea de noi acțiuni, companiile pot atrage fondurile necesare finanțării proiectelor de dezvoltare, extinderii activității pe plan intern și international și refinantarii altor investiții. În urma ofertei publice, acțiunile companiei pot fi admise la tranzacționare.

Oferte publice primare

Motive în plus ca să alegeți Raiffeisen Bank

Responsabil de relație dedicat
La Raiffeisen Bank beneficiați de un responsabil de relație dedicat, încă de la începutul relației cu banca.

Consultanță personalizată 
Echipa de profesioniști a Departamentului de Investment Banking beneficiază de o vasta experiență în structurarea și intermedierea tranzacțiilor, acumulată prin participarea la cele mai importante tranzacții realizate pe piața românească de capital. Raiffeisen Bank pregătește și coordonează întregul proces de Ofertă publică de vânzare, pentru o execuție eficientă.

Serviciile oferite de Raiffeisen Bank includ:
Sprijin în pregătirea companiei pentru IPO și listarea la bursa;
Structurarea tranzacției și dezvoltarea conceptului investițional;
Pregătirea documentelor solicitate de instituțiile pieței de capital conform legislației în vigoare;
Organizarea campaniei de pre-marketing și marketing;
Roadshow și Bookbuilding;
Executarea tranzacției și tuturor demersurilor pentru admiterea la tranzacționare;
Menținerea comunicării cu instituțiile pieței de capital pe toată durata procesului.

Experiență vastă în domeniu
Cele mai importante realizări în cazul pentru serviciul Ofertă publică primară de vânzare pe piața de capital, la care au participat membrii echipei Departamentului de Investment Banking:
- Lead Manager, Joint Global Coordinator și Joint Bookrunner al celei mai mari oferte publice inițiale din România
- Electrica SA (444 milioane de Euro, 2014);
- Manager în a doua cea mai mare ofertă publică inițială pe piața românească de capital
- SNGN Romgaz SA (395 milioane de Euro, 2013);
- Manager Unic al Ofertei Publice Primare a Teraplast SA (35 milioane de Euro, 2008);
- Manager Unic al ofertei publice primare de vânzare de acțiuni a SNTGN Transgaz SA (65 milioane de Euro, 2007);
- Manager în Sindicatul de intermediere a Ofertei Publice Primare a Transelectrica SA (35 milioane de Euro, 2006);
- Manager al Ofertei Publice Primare a Flamingo SA (20 milioane de Euro, 2005).

Nevoi de business

Soluțiile de Investment banking se adresează companiilor ai căror acționari doresc vânzarea unui pachet de acțiuni, achiziția unei alte societăți sau atragerea de capital în companie. Aceste tipuri de tranzacții pot fi realizate fie pe piață de capital fie în afara acesteia, în cadrul unor tranzacții private, cu investitori financiari sau strategici.

Avantaje pentru companie

Dezvoltare organică sau prin achiziții Aveți posibilitatea de a atrage noi fonduri, de la un număr sporit de investitori, în vederea dezvoltării (organice sau prin achiziții) prin Oferta publică primară de vânzare.
Valoare corectă în cazul unui exit Aveți siguranța că piață de capital oferă un reper de preț pentru valoarea companiei, în eventualitatea unui exit al acționarilor existenți.
Acces facil la finanțare Puteți apela la noi infuzii de capital prin oferte publice ulterioare și acces mai facil la alte resurse de finanțare prin Oferta publică primară de vânzare.
Pachete de acțiuni motivante Operați mult mai eficient atunci când managementul și salariații pot fi motivați prin acordarea unor pachete de acțiuni.
Poziționare favorabilă pe piață Vă bucurați de notorietate și vizibilitate crescute în rândul partenerilor de afaceri și clienților companiei, beneficiind de atenția acordată de investitori și de analiști.

Totul despre oferta publică primară de vânzare:

Plasamentul se realizează în principal către investitori instituționali, dar și către investitori retail.

Prețul pentru Oferta publică primară de vânzare se stabilește pe baza feedback-ului primit din partea investitorilor instituționali în cadrul procesului de bookbuilding.

Acțiunile companiei se listează pe Bursa de Valori București și, eventual, pe Bursa de Valori din Londra, prin certificate globale de depozit (global depository receipts), sau pe alte burse de valori.

Perioada ofertei publice variază de regulă între 1 - 2 săptămâni.

Durata procesului pentru Oferta publică primară de vânzare este de 6-8 luni.

Cum puteți achiziționa serviciul?

Simplu și eficient

Vă invitam să ne contactați pentru serviciul Oferta publică primară de vânzare în cadrul Departamentului de Investment Banking, la adresa de email: investmentbanking@raiffeisen.ro .