Skip to main content

Cum identificați o fraudă

Frauda este o înșelăciune prin care sunt sustrase bunuri materiale cu scopul de a obține profit în dauna altcuiva. Cei care fac astfel de fapte nu țîn cont de clasa socială/nivelul de educație/naționalitatea/personalitatea celor pe care îi pagubesc. De aceea, este bine să va luați, în permanentă, măsuri de precauție. 


Sfaturi utile

Nu transmiteți prin telefon nicio informație referitoare la datele dumneavoastră (PIN-ul cardului, numărul contului, parole de acces etc.).

În cazul în care pierdeți sau va sunt furate acte, cardul bancar ori alte documente importante, anunțați imediat poliția și instituțiile bancare cu care colaborați.

Nicio instituție financiar-bancară, operator de telefonie mobilă, magazin online sau orice altă instituție nu solicită prin mail/telefon/SMS informații confidențiale precum codul PIN, conturile bancare etc.

Prevenirea fraudelor de carduri

Pentru a va asigura că altcineva nu va va utiliza cardul fraudulos:

- Semnați cardul pe spate, imediat ce îl primiți;

- Nu țineți cardul și PIN-ul în același loc;

- Nu țineți la vedere copiile chitanțelor, ale biletelor de avion, ale itinerariilor de călătorie sau orice alt document unde apar numerele cardurilor. Fiecare card are un cod PIN (codul personal de identificare). Plățile sau retragerile de numerar prin bancomate se fac numai după introducerea acestui cod. Introducerea greșită de mai multe ori a codului PIN va duce la blocarea cardului. PIN-ul nu trebuie dezvăluit nimănui, în nicio situație.

De asemenea, orice modificare a datelor sau a acționariatului firmei trebuie transmisă băncii care v-a emis cardul. Banca va va emite un alt card, potrivit noilor date.Orice card de debit sau de credit cu cip de la Raiffeisen Bank poate fi folosit la cumpărături online sau în magazine, dar și pentru autentificarea și autorizarea în serviciile internet și mobile banking, fără să fie nevoie de mai multe PIN-uri.

În sprijinul dumneavoastră

Fraude online

Ne puteți raporta o fraudă la +4 021 306 5555 sau la online@raiffeisen.ro.

Carduri pierdute sau furate

Vă rugăm să ne sunați de urgență la +4 021 306 5556 sau la +4 021 306 3007