5 sfaturi pentru schimbarea obiceiurilor de consum
Statisticile recente arată că românii devin tot mai prudenți în obiceiurile de consum, datorită creșterilor de taxe, impozite și prețuri, dar si pentru a fi mai atenți la bugetul personal.

Aproximativ 96% dintre consumatori adoptă strategii de economisire, cum ar fi reducerea achizițiilor de produse neesențiale și orientarea către promoții sau produse mai accesibile. 49% dintre români cumpără produse doar în promoții, iar 46% se concentrează pe comercianții cu un raport mai bun calitate-preț. 80% dintre români evită risipa alimentară.
Aceste date reflectă o preocupare constantă pentru sănătatea financiară. Creșterea prețurilor rămâne principala îngrijorare, împreună cu reducerea veniturilor disponibile. În același timp, consumatorii prioritizează cheltuielile esențiale, ceea ce ajută la o mai bună gestionare a bugetului, dar poate afecta pe termen lung consumul economic general.
În acest articol ne propunem să-ți arătăm sfaturi simple pentru îmbunătățirea sănătății tale financiare prin schimbarea obiceiurilor de consum.
Sfaturi pentru obiceiuri sănătoase de consum
- Creează un buget lunar realist. Primul pas pentru a-ți controla cheltuielile este să înțelegi exact unde merg banii. Folosește o aplicație de bugetare sau notează veniturile și cheltuielile într-un tabel. Prioritizează cheltuielile esențiale (locuință, utilități, alimente) și alocă o sumă fixă pentru economii. Adoptă o soluție financiară pentru a-ți majora în timp bugetul, cum ar fi configurarea unui depozit bancar automat, prin care să transferi lunar o sumă de bani din contul tău curent în economii, fără efort. Descoperă depozitele la termen Raiffeisen, în Lei, Euro, USD, cu dobânzi bune și un câștig pentru economiile tale pe 3, 6 sau 12 luni.
- Planifică-ți cumpărături în avans. Evită achizițiile impulsive făcând o listă de cumpărături înainte de a merge în magazine. Compară prețurile online și profită de promoții. Folosește un card de cumpărături cu rate fără dobândă pentru achizițiile mari, ceea ce îți permite să le gestionezi mai bine în bugetul lunar, fără a plăti în plus. Poți alege unul dintre cardurile de cumpărături de la Raiffeisen, cu ajutorul căruia cumperi acum și plătești mai târziu. În plus, ai o mulțime de magazine partenere prin programul Multishop, direct în aplicația Smart Mobile.
- Stabilește un obiectiv de economisire. Economisirea devine mai motivantă când ai un scop clar, cum ar fi planificarea unei vacanțe, un avans pentru o locuință nouă sau un fond de urgență. Setează o sumă lunară pe care să o economisești și monitorizează-ți progresul. Poți deschide un cont de economii și poți transfera acolo economiile, pentru a genera venituri pasive prin acumularea dobânzii.
- Redu cheltuielile fixe. Analizează abonamentele și serviciile pe care le folosești (telefon, internet, platforme de streaming) și vezi unde poți economisi. De exemplu, renunță la serviciile pe care nu le folosești sau negociază cu furnizorii pentru tarife mai mici.
- Transformă economisirea într-un obicei zilnic. Înlocuiește cheltuielile mici, dar frecvente (ex. ieșirile la cafea sau mesele în oraș) cu alternative mai economice și practice (ex. cafea acasă, gătit). Banii economisiți pot fi redirecționați spre un cont de economii. Activează SavingBox în Smart Mobile, fără costuri și setează un procent pe care vrei să-l pui deoparte (1%, 3%, 5% sau 10%) la fiecare plată cu cardul tău de debit. Astfel, din contul tău de lei se va transfera automat, direct în contul de economii, procentul stabilit de tine pentru a fi economisit la fiecare plată efectuată la comercianți cu cardul tău de debit.
Sperăm să-ți fie de ajutor aceste sfaturi, alături de soluțiile noastre financiare care te pot face să ai mai mult control asupra banilor tăi și, astfel, să-ți construiești o viață financiară stabilă și organizată.
Referințe:
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așază într-un plan financiar bine pus la punct
Disclaimer
Informațiile prezentate sunt pur orientative și nu antrenează banca în angajamente contractuale.
Depozitele și conturile de economii constituite la Raiffeisen Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor Bancare (FGDB). Plafonul de garantare reprezintă echivalentul în LEI al sumei de 100.000 EUR per deponent, per banca. Mai multe detalii despre garantarea depozitelor puteți regăsi în FGDB-Formular pentru informatii oferite deponentilor.
Plata dobânzii se efectuează după reținerea impozitului prin reținere la sursă, conform prevederilor legale în vigoare.
Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a te ajuta să-ți construiești chiar tu un plan financiar.