Skip to main content

Îți maximizezi economiile

Lasă-ți banii să lucreze pentru tine!

Ai făcut toate cheltuielile pe luna aceasta și ți-au rămas bani în plus. Sau poate ai primit o sumă suplimentară veniturilor tale obișnuite: primă sau bonus, moștenire, donație sau bani câștigați în urma unei activități antreprenoriale. Profită de acești bani și înmulțește-i! Alege produsele de economisire sau fondurile de investiții.

1. De ce e bine să economisești

3 motive bune pentru efectuarea unui plasament financiar

Știi că suma economisită/ investită este permanent în siguranță = risc scăzut
Câștigi mai mult = posibilitatea unui randament mai ridicat
Ai oricând acces nelimitat la banii tăi = lichiditate mare

Exista combinația perfectă?

De obicei, plasamentele, fie că sunt produse de economisire, fie că sunt de investiție, îmbină aceste caracteristici în diverse proporții. Tocmai aceste proporții variate le definesc și le diferențiază intre ele.

2. Așteptările tale și produsele de economisire

Dacă iei în calcul planurile tale, respectiv ceea ce dorești să faci cu banii și în cât timp vei avea nevoie de ei, poți alege soluția de economisire sau investiție cea mai eficientă pentru tine.

Acoperirea unor nevoi neprevăzute

• Reparațiile mașinii sau ale casei;
• Tratamentul tău sau al cuiva din familie;
• Ratele la credit, în cazul în care îți pierzi temporar locul de muncă.

În acest caz, ideal este să depui banii într-un cont de economii Super Acces PlusFlexidepozit, depozit la termen sau fonduri de investiții în instrumente cu venit fix (depozite, obligațiuni, titluri de stat). Acestea te expun la riscuri foarte reduse, iar valoarea lor nu va scădea în timp. În plus, ai banii oricând la dispoziție.

Acoperirea unor cheltuieli sau achiziții pe care le planifici într-un viitor mai îndepărtat

• Îți cumperi o casă;
• Îți cumperi o mașină;
• Pleci într-o excursie mai scumpă;
• Economisești pentru taxele universitare pentru copii.

Pentru aceste planuri, poți să investești, adică să faci plasamente pe termen lung și astfel posibilitatea de câștig să fie mai mare. În același timp, trebuie să știi că obținerea unor câștiguri mai mari presupune asumarea anumitor riscuri. Dar pentru că nu ai nevoie de bani imediat, poți să tolerezi o pierdere de valoare pe termen scurt.

Păstrarea standardului de viață atunci când te pensionezi

Pentru că pensia de stat sau pensia privată obligatorie nu îți sunt suficiente, economisește de acum pentru a te bucura mai târziu.

Poți astfel să aderi la fondul de pensii facultative administrat de Raiffeisen Asset Management. Acesta presupune o contribuție lunară modică într-un fond care va investi banii în vederea fructificării lor până la vârsta de pensionare. Pui deoparte sume mici pe care nu le-ai fi economisit altfel, beneficiezi și de reducerea impozitului pe salariu și vei obține o pensie facultativă care o va completa pe cea de la stat.

Recomandarea noastră