Pros și cons pentru creditul de refinanțare
Viața este imprevizibilă și planurile se pot modifica de la o zi la alta. Dacă ai deja un credit accesat, dar pe care nu-l mai poți acoperi din motive diverse, ai la dispoziție un instrument financiar - creditul de refinanțare.
Acesta este un nou credit pe care-l poți efectua și care îți permite să achiți datorii existente din alte credite făcute anterior (cum ar fi creditele de nevoi personale, credite imobiliare, carduri de credit) prin obținerea unui nou împrumut cu o rată a dobânzii mai mică și un termen de rambursare mai lung.
Hai să vorbim 1:1 despre avantajele și dezavantajele creditului de refinanțare
- poți beneficia de o ofertă mai bună, cu o dobândă mai mică.
- rata de rambursare a creditului poate fi redusă. Prin obținerea unui nou împrumut cu un termen de rambursare mai lung se reduce rata lunară și poți să faci mai ușor față plăților aferente acestor datorii.
- consolidarea/ gruparea mai multor datorii într-un singur credit poate fi mai ușor de gestionat și de urmărit, decât plata mai multor credite care se derulează în același timp.
- poți să faci conversia creditelor vechi în valută, cu unul nou în lei. Dacă ai un credit în valută iar salariul este în RON, riști să îți crească rata lunară din cauza deprecierii valutei.
- la noul credit poți să optezi pentru noi beneficii: asigurare de viață și șomaj, o durată mai extinsă la creditare, etc.
- poți alege între o dobândă fixă vs. variabilă. În general, dobânda fixă îți oferă predictibilitate financiară. Atunci când plătești o rată lunară fixă, e mai ușor pentru tine să îți planifici bugetul. Pe de altă parte, dobânda variabilă poate fi și ea mai avantajoasă pe termen lung, atunci când contextul economic este unul stabil.
3 puncte care necesită atenție sporită la refinanțare
- costuri suplimentare: uneori există costuri asociate cu obținerea unui credit de refinanțare, cum ar fi taxe de tranzacție sau taxe de închidere. Nu uita să întrebi operatorul bancar de aceste taxe.
- risc crescut: asocierea datoriilor într-un singur împrumut/ credit poate fi o opțiune atractivă dar, totodată, poate veni și cu un risc crescut de a nu face față achitării noii datorii. Merită să analizezi și să nu te grăbești când iei decizia.
- dificultăți în obținerea unui împrumut: dacă scorul de credit este scăzut, banca poate refuza acordarea împrumutului de refinanțare.
Cu aceste sfaturi sigur îți vei gestiona datoriile într-un mod responsabil și eficient!
În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar bine pus la punct, cu ajutorul instrumentului digital pentru planificare financiară Raiffeisen Smart Finance.
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.
Informațiile prezentate sunt pur orientative și nu antrenează banca în angajamente contractuale. Orice decizie de creditare poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete. Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a te ajuta să-ți construiești chiar tu un plan financiar.