Skip to main content

Informatii privind implementarea Ordinului ANPC

Raiffeisen Bank


Informare

Decizia civilă nr. 1189/01.03.2022  privind Ordinul ANPC  837/20.10.2017 

Referitor la decizia civila nr. 1189/01.03.2022  pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie

In aplicarea deciziei civile nr. 1189/01.03.2022  pronuntata de ICCJ, Raiffeisen Bank SA a informat in perioada noiembrie 2022-aprilie 2023 clientii indreptatiti la restituiri de sume rezultate din recalcularea platilor efectuate de acestia, dar care nu mai detin un cont curent in moneda sumei de restituit deschis la Raiffeisen Bank, cu privire la sumele de incasat. Aceasta notificare a fost transmisa la ultima adresa de corespondenta declarata bancii, prin care clientii au fost totodata invitati sa comunice contul in care doresc sa primeasca aceste sume.

Aceeasi invitatie a fost adresata de banca si clientilor care nu detin un cont curent in Lei necesar pentru incasarea sumele reprezentand dobanda legala calculata de banca la sumele de restituit.

Reamintim pe aceasta cale clientilor care sunt indreptatiti la astfel de restituri de sume si/sau plati de dobanda legala si care nu au indicat inca bancii un cont pentru primirea sumei/sumelor, ca o pot face in continuare, prezentandu-se in orice agentie Raiffeisen Bank si indicand, in scris, contul in care doresc sa le fie virate sumele.  


Ordin ANPC nr. 837/20.10.2017

In data de 01.03.2022, prin pronuntarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ordinul ANPC nr. 837/20.10.2017 a fost validat, iar Raiffeisen Bank a demarat punerea sa in aplicare.

La ce tip de credite se refera ordinul ANPC:


• credite acordate in perioada 2006-2009, in LEI/EUR/CHF, aflate in derulare la data emiterii ordinului (20.10.2017);

• dobanda la acordarea creditului fixa 1 an, apoi revizuibila, fara ca dobanda revizuibila sa fie raportata la un indice de referinta (LIBOR/EURIBOR/ROBOR);

• credite care nu au implementata o sentinta judecatoreasca, in urma unui proces anterior si pentru care instanta s-a pronuntat deja cu privire la dobanda;

Raiffeisen Bank calculeaza si restituie sumele determinate ca diferente de dobanda dintre dobanda de la acordarea creditului si dobanda perceputa efectiv pe cont, de la acordare si pana la existenta unui eveniment pe contul de credit al clientului materializat prin semnarea unui act aditional/rambursarea creditului/dupa caz. De asemenea, banca va plati benevol si dobanda legala, calculata asupra sumelor ce vor fi restituite clientilor.

Sumele vor fi restituite in conturile clientilor deschise in valuta initiala a creditului (pentru diferentele de dobanda) si in lei (pentru dobanda legala). In conditiile in care clientii nu mai detin conturi curente la Raiffeisen (in valuta initiala a creditului/in lei) sau imprumutatul este decedat si mostenitorii doresc restituirea sumelor, vor proceda la completarea unei cereri (disponibila pe site-ul Raiffeisen Bank) si depunerea acesteia intr-o agentie a bancii (mostenitorii vor prezenta bancii si dovada calitatii de mostenitor). Formular-privind-indicarea-unui-cont-curent-pentru-incasarea-unei-sume-de-bani.docx


Clientii nu trebuie sa depuna nici o cerere la banca pentru ca implementarea Ordinului ANPC sa devina efectiva pentru creditul lor. Totusi daca doresc o pot face in orice agentie a bancii.
 
Ordin ANPC 280

Referitor la decizia civila nr.647/06.02.2020 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie

In aplicarea deciziei civile nr.647/06.02.2020 pronuntata de ICCJ, Raiffeisen Bank SA a informat, in noiembrie 2021, clientii indreptatiti la restituiri de sume rezultate din recalcularea platilor efectuate de acestia, dar care nu mai detin un cont curent in moneda sumei de restituit deschis la Raiffeisen Bank, cu privire la sumele de incasat. Aceasta notificare a fost transmisa la ultima adresa de corespondenta declarata bancii, prin care au fost totodata invitati sa comunice contul in care doresc sa primeasca aceste sume. 

Reamintim pe aceasta cale clientilor care sunt indreptatiti la astfel de restituri de sume si care nu au indicat inca bancii un cont pentru primirea sumei, ca o pot face in continuare, prezentandu-se in orice agentie Raiffeisen Bank si indicand, in scris, contul in care doresc sa le fie virate sumele.