Skip to main content

Informatii privind suspendarea la plata conform Moratoriu Privat

Informatii privind suspendarea la plata conform Moratoriu PrivatInformatii privind suspendarea la plata conform Moratoriul Privat (non-legislativ) acordat de Banca in contextul situatiei generate de pandemia COVID-19


Moratoriu Privat

1. In ce consta suspendarea la plata conform Moratoriului Privat (non-legislativ)?

Suspendarea la plata, conform conform Moratoriului Privat (non-legislativ), consta in suspendarea, la cererea clientului,  a obligatiei de plata a ratelor (reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane ale creditului), cu pana la 4 luni (in functie de optiunea clientului), fara ca perioada de suspendare sa poata depasi data de 31.12.2020.

Tipurile de credit pentru care se poate acorda suspendarea la plata a ratelor conform Moratoriului Privat sunt: credit nevoi personale, credit nevoi personale cu refinantare, credit  nevoi personale garantat cu ipoteca, credit imobiliar - exclusiv Prima Casa, card de cumparaturi (card de credit).

2. Care sunt conditiile de eligibilitate?

Pentru Moratoriul Privat acordat de Banca sunt eligibili clientii ale caror venituri  au fost afectate, direct sau indirect,  de situatia generata de pandemia COVID-19 astfel incat se afla in imposibilitatea de a respecta obligatiile de plata ce rezulta din contractul de credit (situatie confirmata in baza declaratiei pe proprie raspundere a clientului), care trebuie sa indeplineasca cumulativ si criteriile de eligibilitate de mai jos. Pentru formularea cererii de amanare la plata a ratelor, acestia au obligatia ca, in cazul in care exista codebitori si/sau garanti semnatari ai contractului de credit, sa aiba acordul lor.

Pentru credite de nevoi personale si credite garantate cu ipoteca (exclusiv Prima Casa):

1. situatia creditului pentru care care se solicita suspendarea la plata ratelor:
- creditul trebuie sa fi fost acordat pana la data de 31 mai 2020 inclusiv;
- creditul sa NU aiba aprobata alta cerere de suspendare la plata pe fluxul de Moratoriu Privat;
- creditul sa NU aiba in derulare suspendarea la plata ratelor acordata in baza  OUG 37/2020;
- creditul sa NU aiba in derulare amanare la plata ratelor – facilitatea Vacanta 3 Rate
- creditul sa NU inregistreze restante: creditul pentru care se solicita suspendarea platii ratelor sa fie cu platile la zi atat la momentul solicitarii pe Moratoriu Privat, cat si la data decizionarii solicitarii
In plus, pentru creditele garantate cu ipoteca se mai adauga urmatoarea conditie:
- NU trebuie sa fi beneficiat de facilitatea de suspendare la plata a ratelor conform OUG 37/2020. 
2. in plus, la data solicitarii de suspendare a platii ratelor in baza Moratoriului Privat, niciunul dintre celelalte credite in derulare acordate de Raiffeisen Bank clientului NU trebuie:
- sa fie declarat scadent anticipat.
- sa inregistreze intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 zile. 

Pentru card de credit:
1. situatia cardului de credit:
a) cardul de credit sa nu NU aiba aprobata cerere de suspendare la plata pe flux Moratoriu Privat;
b) cardul de credit sa NU aiba in derulare/sa NU fi beneficiat de suspendare de la plata obligatiilor de plata conform OUG 37/2020
c) cardul de credit sa fi fost acordat inainte de 01.06.2020 (adica pana la data de 31 mai inclusiv), cu exceptia preschimbarilor de card dupa aceasta data, care in acest caz sunt eligibile;
d) cardul de credit sa NU inregistreze restante.
2. In plus, la data solicitarii de suspendare a platii ratelor in baza Moratoriului Privat, niciunul dintre celelalte credite in derulare acordate de Raiffeisen Bank clientului NU trebuie:
- sa fie declarat scadent anticipat.
- sa inregistreze intarzieri mai vechi de 90 zile.

3. Cum se pot trimite solicitarile de suspendare la plata catre banca?

Clientii bancii, persoane fizice cu credite in derulare, care indeplinesc conditiile de mai sus, au posibilitatea de a trimite catre banca solicitarea de a beneficia de suspendarea la plata ratelor pentru o perioada de pana la 4 luni, conform Moratoriului Privat non-legislativ acordat de Banca, prin urmatoarele modalitati:

A.Pentru creditele de nevoi personale negarantate si creditele garantate cu ipoteca imobiliara
- formular disponibil online Suspendare rate credite 
- apel telefonic la *2000 (de luni pana vineri intre orele 8-22 si sambata intre orele 9-17:30);
- depunerea direct in Agentii, completand formularul pus la dispozitie de banca in acest sens  

B.Pentru cardurile de cumparaturi (carduri de credit):
- apel telefonic la *2000 (de luni pana vineri intre orele 8-22 si sambata intre orele 9-17:30);

4. Pana cand se pot trimite solicitarile de suspendare la plata catre banca?

Aceasta facilitate de suspendare la plata ratelor, conform Moratoriului Privat non-legislativ acordat de banca, se poate acorda clientilor bancii, persoane fizice, cu credite in derulare care depun solicitarea pana la termenul limita de 28 septembrie 2020, inclusiv.

5. Ce se intampla dupa ce clientii au trimis solicitarea pentru facilitatea de suspendare la plata?

Banca analizeaza solicitarea clientului si ii comunica acestuia Decizia cu privire la aprobarea/respingerea cererii de suspendare la plata a ratelor printr-un SMS, trimis la numarul de telefon declarat in relatia cu Banca. Iar clientul are ulterior obligatia sa aduca la cunostinta Codebitorilor si/sau Garantilor care au garantat obligatiile ce rezulta din Contractul de credit, decizia comunicata de Banca, de aprobare sau de respingere a solicitarii de suspendare la plata a ratelor.

In cazul in care solicitarea de suspendare se aproba:
- Pentru solicitarile de suspendare la plata rate credite nevoi personale negarantate (Flexicredit) si credite garantate: in cazul in care cererea de suspendare la plata ratelor se aproba, este absolut necesara prezentarea clientului in agentie in vederea semnarii Actului Aditional specific, in termen de maxim 10 zile calendaristice de la data la care banca i-a trimis prin SMS decizia de aprobare. In cazul in care clientul nu se prezinta in Agentie in termenul mentionat, pentru semnarea Actului Aditional, banca va considera ca acesta a renuntat la solicitare si ratele creditului nu vor fi suspendate la plata.

- Pentru solicitarile de suspendare la plata rate Card Credit: in cazul in care cererea de suspendare la plata ratelor se aproba, clientul va primi prin posta Actul Aditional, la adresa de domiciliu/de corespondenta declarata in relatie cu banca.
Deoarece in cazul aprobarii cererii, efectele moratoriului se produc de la data aprobarii, aceasta inseamna ca orice rata care devine scadenta intre data solicitarii si data aprobarii va trebui achitata integral.


 6. Care sunt implicatiile in cazul in care solicitarea de suspendare se aproba?

In perioada pentru care s-a aprobat facilitatea de suspendare a platilor, clientii nu vor mai  plati capital, dobanzi si nici comisioanele aferente creditelor, urmand ca platile lunare sa se reia dupa expirarea facilitatii.

Perioada de creditare se va prelungi cu o perioada de timp egala cu numarul de luni pentru care se aproba  suspendarea, cu conditia incadrarii in varsta  maxima de 70 ani (nu este cazul la Card Credit)
Dobanda aferenta perioadei de suspendare va fi esalonata pentru o perioada de 24 luni (la creditele negarantate cu ipoteca)/pentru o perioada de 60 luni (la creditele garantate cu ipoteca imobiliara), fara ca perioada de esalonare a dobanzii sa depaseasca perioada de rambursare a creditului sau varsta maxima de creditare, de 70 de ani, prevazuta de normele interne ale Bancii
Principalul si comisionul de administrare credit scadente in perioada de suspendare (daca contractul prevede un astfel de comision) vor fi esalonate pana la scadenta finala a creditului.
 
Pentru cardul de cumparaturi, imediat ce solicitarea este aprobata:
- clientul nu mai are obligatia de a rambursa suma minima de plata;
- dobanzile calculate pe perioada de suspendare vor fi adaugate la suma totala utilizata si vor fi rambursate esalonat, numai dupa expirarea acestei perioade;
- pe perioada de suspendare cardul nu mai poate fi utilizat;
- pe perioada de suspendare, facilitatile "gratie" si "rate fara dobanda" nu se aplica, prin urmare se vor calcula dobanzi la intreaga suma datorata la data suspendarii;
-  banca va emite in continuare pe perioada de suspendare rapoarte de activitate si va notifica clientii prin SMS cu privire la suma minima de plata, dar doar cu titlu informativ;
- daca este activat serviciul de debitare directa, acesta va fi anulat ca efect al aprobarii suspendarii. Clientii pot solicita din nou activarea debitarii directe dupa perioada de suspendare, apeland Serviciul Call Center.

 7. Prelucrarea datelor personale de catre Banca in vederea procesarii solicitarii

Banca prelucreaza datele dvs. personale, in calitate de operator, in scopul gestionarii solicitarii dvs. privind suspendarea ratelor  si a gestionarii relatiei contractuale stabilite cu dvs. 

In calitate de participant la Sistemul Biroului de Credit, Banca va inregistra corespunzator, in temeiul interesului legitim, informatiile referitoare la creditele acordate clientilor carora le-a acceptat cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente. 

Va reamintim ca puteti oricand consulta Sectiunea 2.6. din Politica de confidentialitate de pe site (inclusiv privind destinatarii datelor) https://www.raiffeisen.ro/despre-noi/politica-de-confidentialitate/   sau Sectiunea 2.1. din Conditiile Generale Bancare si ca va puteti exercita drepturile trimitand o cerere la adresa: dpo@raiffeisen.ro.

8. Cum vor fi afectati pe viitor clientii daca opteaza pentru suspendare la pata?

Se vor inregistra aceste modificari in sistemul Biroului de Credit?  
Raiffeisen Bank in calitate de participant la Sistemul Biroului de Credit va inregistra corespunzator, in temeiul interesului legitim, informatiile referitoare la creditele acordate clientilor persoane fizice carora Raiffeisen Bank in calitate de creditori, le-a acceptat cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente. 

Suspendarea la plata va fi raportata Biroului de Credit dar nu va afecta negativ istoricul de credit (scorul clientului) dupa perioada de suspendare. 
Pentru informatii suplimentare, inclusiv privind modalitatile exercitate a drepturilor specifice, va rugam sa accesati Sectiunea 2.6 din Politica de confidentialitate a Raiffeisen Bank si respectiv Informarea privind prelucrarea datelor cu caracter personal in Sistemului Biroului de Credit.

9. Care este impactul aplicarii Moratoriului Privat in rata si suma totala in cazul creditelor?

Suma totala de rambursat la finalul creditului va creste dupa accesarea facilitatii de suspendare la plata intrucat, pe de o parte,  dobanda acumulata in perioada de suspendare se calculeaza la valoarea soldului de la inceputul perioadei, acesta ramanand constant pe perioada de suspendare ca efect al amanarii la plata a ratelor de principal si, pe de alta parte, perioada suplimentara cu care se prelungeste durata de creditare va genera o dobanda pentru perioada de prelungire. De asemenea, suma lunara de plata va creste deoarece sumele acumulate si neplatite in perioada de suspendare vor fi achitate de catre clienti esalonat, ​respectiv: dobanda pe o perioada de maxim 24 sau maxim 60 de luni  ​(in functie de tipul creditului) iar comisioanele pe restul perioadei de creditare, incepand cu prima scadenta dupa expirarea perioadei de suspendare.

Exemplu de calcul pentru 3 luni suspendare plata rate
Credit de nevoi personaleInainte de suspendareDupa aprobarea cererii de suspendare
Rata dobanzii (%)8.53%8.53%
Luni pana la maturitate4548
Sold ramas de rambursat (lei)28164.0328164.03
Dobanda acumulata in perioada de suspendare (lei)
-> nu se adauga la soldul creditului
-> se va plati timp de maxim 24 de luni, in plus fata de rata lunara, dupa expirarea perioadei de suspendare
 600.48
Suma de plata lunara aferenta dobanzii acumulate in perioada de suspendare (lei)
-> se va plati timp de 24 de luni, in plus fata de rata lunara, dupa expirarea perioadei de suspendare
 25.02
Rata lunara (lei)733.50
 733.5
Total de plata lunar (lei)
timp de 24 de luni, dupa expirarea perioadei de suspendare
 758.52
   
   
Exemplu de calcul pentru 3 luni suspendare plata rate
Credit cu ipotecaInainte de suspendareDupa aprobarea cererii de suspendare
Rata dobanzii (%)4.95%4.95%
Luni pana la maturitate347350
Sold ramas de rambursat (lei)260197.16260197.16
Dobanda acumulata in perioada de suspendare (lei)
-> nu se adauga la soldul creditului
-> se va plati timp de maxim 60 de luni, in plus fata de rata lunara, dupa expirarea perioadei de suspendare
 3255.71
Suma de plata lunara aferenta dobanzii acumulate in perioada de suspendare (lei)
-> se va plati timp de 60 de luni, in plus fata de rata lunara, dupa expirarea perioadei de suspendare
 54.26
Rata lunara (lei)1411.670
 1411.67
Total de plata lunar (lei)
timp de 60 de luni, dupa expirarea perioadei de suspendare
 1465.93