Skip to main content

Autentificarea stricta si cum se modifica platile online odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului Delegat UE 2018/389

Informare nr 428626/2019

Informare cu privire la Regulamentul Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei (UE) 2015/2366 a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele deschise, comune si sigure de comunicare.


Serviciile de plati

Regulamentul Delegat (UE) 2018/389

Din 14 septembrie 2019 Raiffeisen Bank aplica Regulamentul Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei (UE) 2015/2366 a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele deschise, comune si sigure de comunicare (“Regulamentul delegat”),  prin care se aduc modificari importante in domeniul serviciilor de plati. 

 

Serviciul Raiffeisen Online/Smart Mobile

Aceste modificari au fost reflectate si in Termenii si conditiile generale pentru furnizarea Serviciului Raiffeisen Online/Smart Mobile si constau, pe scurt, in urmatoarele:

- Autentificarea stricta a clientului (“SCA”) prin care se ofera clientilor Raiffeisen Bank posibilitatea de a efectua plati in conditii mai sigure si prin metode  de autentificare si autorizare simple;
- Posibilitatea pentru clientii Raiffeisen Bank de a beneficia de noi servicii de plati efectuate prin intermediul unor prestatori de servicii terti;
- Posibilitatea pentru clientii Raiffeisen Bank de a afla informatii despre soldul conturilor sau istoricul tranzactiilor prin intermediul unor furnizori de servicii de informare cu privire la conturi;
- Aplicarea unor standarde de comunicare sigure  intre banca si prestatorii de servicii terti.

In conformitate cu Regulamentul delegat, atunci cand clientii Raiffeisen Bank vor face plati de pe platformele externe ale tertilor furnizori de servicii de initiere plati autorizati, tranzactiile vor trebui autorizate strict. Acest tip de autorizare este similar cu modul in care sunt autorizate platile astazi in aplicatiile Raiffeisen Online sau Smart Mobile.

Prin exceptie, pentru anumite operatiuni de plata, care nu implica un grad de securitate ridicat, nu va fi solicitata autentificarea stricta. Iata care sunt acestea:

- plata intre conturi proprii deschise la Raiffeisen Bank;
- schimbul valutar efectuat intre conturile proprii deschise la Raiffeisen Bank;
- platile efectuate prin sablon (plata efectuata catre un anumit beneficiar agreat in prealabil);
- platile recurente (platile de aceeasi valoare si catre acelasi beneficiar).

In cazul platilor recurente, pentru prima plata se va solicita autentificarea stricta urmand ca toate operatiunile ulterioare sa fie considerate autorizate.

In conditiile acestui Regulament delegat, clientii vor avea posibilitatea sa solicite informatii cu privire la conturile curente detinute la Raiffeisen Bank si prin intermediul unui prestator de servicii de informare cu privire la conturi. Pentru a avea acces la acest tip de date, trebuie sa isi exprime consimtamantul in aplicatia prestatorului de servicii de informare cu privire la conturi. Ulterior, vor fi redirectionati pe pagina dedicata Raiffeisen Bank, unde vor trece printr-un proces de autentificarea stricta, prin introducere credentialelor folosite la accesarea serviciilor Raiffeisen Online sau Smart Mobile.
 
Tipul contului curent, moneda, pseudonimul, soldul si istoricul tranzactiilor sunt informatiile care se pot obtine prin intermediul unui prestator de servicii de informare cu privire la conturi.
 
Pentru mai multe informatii, clientii ne pot contacta la adresa centrala@raiffeisen.ro, pe numarul *2000 sau ne pot vizita in orice agentie Raiffeisen Bank