Skip to main content

Cum să îți gestionezi bugetul lunar (și să te ții de el)

Viața de adult vine la pachet cu o mulțime de responsabilități, printre care și gestionarea finanțelor proprii. Adică să ai grijă de banii tăi! Deși poate părea complicat la început, cu puțină organizare și disciplină, poți învăța cum să îți gestionezi bugetul lunar cu succes. 

De ce este important să economisești?

Există o mulțime de motive pentru care economiile sunt importante. Poate fi vorba despre a pune bani deoparte pentru un vis mai mare, precum o casă sau o mașină, sau pur și simplu pentru a avea o plasă de siguranță, în caz de urgență. Indiferent de motiv, economiile te pot ajuta să te simți mai stăpân pe situația ta financiară și să te pregătești pentru viitorul pe care-l vrei. 

Ce este și cum se construiește fondul de urgență?

Fondul de urgență este o rezervă de bani, pentru situații neprevăzute, echivalent cu 3-6 salarii lunare. La Raiffeisen Bank ai la dispoziție o gamă variată de produse de economisire, special concepute pentru a te ajuta să îți construiești fondul de urgență de care ai nevoie: cont de economii, depozit la termen șifonduri de investiții. 

Programează o întâlnire la Raiffeisen Bank și hai să vorbim 1:1

Iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să faci mai multe cu banii tăi:

1. Stabilește-ți obiective clare. Ce vrei să obții cu banii tăi? Odată ce știi ce vrei să realizezi, poți crea un plan de economisire și cheltuieli, echilibrat. 

2. Urmărește-ți permanent veniturile și cheltuielile. Există o mulțime de aplicații mobile care te pot ajuta să faci asta. Vezi unde se duc banii tăi și identifică zonele în care poți economisi. 

3. Setează un buget lunar. Stabilește un plan realist pentru cheltuielile lunare, incluzând necesitățile de bază (chirie, mâncare, transport), dar și cheltuielile pentru divertisment și ieșit în oraș. 

4. Stabilește o limită de cheltuieli. Alege o sumă specifică pe care ți-o permiți să o cheltuiești lunar pe diverse categorii, cum ar fi haine, iesiri în oraș, etc.

5. Folosește regula “de aur” 50/30/20. Împarte venitul lunar în trei categorii: 50% pentru nevoi esențiale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii. 

6. Găsește modalități de a economisi. Poți găti acasă mai des, poți renunța la anumite abonamente nefolosite sau poți alege alternative mai ieftine pentru anumite produse. 

7. Fii disciplinat. Respectarea bugetului este esențială pentru a-ți atinge obiectivele financiare. Nu ceda tentației de a cheltui mai mult decât îți permiți. 

Cum economisești?

Există o mulțime de instrumente care te pot ajuta să economisești bani. Iată câteva opțiuni de la Raiffeisen:  

Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!

Economiile sunt o parte importantă din planul tău financiar.  

Informațiile prezentate sunt pur orientative și nu antrenează banca în angajamente contractuale.  

Depozitele și conturile de economii constituite la Raiffeisen Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor Bancare (FGDB). Plafonul de garantare reprezintă echivalentul în LEI al sumei de 100.000 EUR per deponent, per banca. 

Mai multe detalii despre garantarea depozitelor puteți regăsi în FGDB-Formular pentru informatii oferite deponentilor.

 Plata dobânzii se efectuează după reținerea impozitului prin reținere la sursă, conform prevederilor legale în vigoare. Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a te ajuta să-ți construiești chiar tu un plan financiar