ABC-ul banilor. Istoria și rolul lor în societate
Vrei să afli mai multe despre istoria banilor?
Banii au jucat un rol fundamental în civilizația umană, încă de la începutul timpurilor. Ei au reprezentat un mijloc de schimb, o unitate de cont și un depozit de valoare prin care se facilitau tranzacțiile economice pentru o bună funcționare a societății.

Istoria banilor a început cu “trocul” = schimbul de produse în natură constituind o formă simplă a comerțului pentru asigurarea traiului zilnic.
Activitatea datează din perioada triburilor din Mesopotamia, de acum aproximativ 6000 de ani î.H., când oamenii erau vânători, pescari sau agricultori. Astfel, cei care aveau animale dădeau, de exemplu, produse în schimbul grânelor deținute de fermieri, iar aceștia primeau carne, lapte pentru hrana zilnică.
Mai târziu, oamenii au descoperit metalele – aurul, argintul, bronzul - și pentru că li s-a atribuit o valoare, s-au transformat în instrumente de schimb.
Primii bani metalici datează din anul 1000 î.H., din China și erau piese ștampilate din cupru și bronz. Primele iterații apar la grecii antici. Prima monedă transformată din aceste metale a fost Drahma, pe care erau marcate chipul conducătorilor și sigiliul acestora.
Moneda devine un instrument de vânzare – cumpărare și în timp, ea este adoptată și personalizată de fiecare țară. Pe măsură ce comerțul se intensifica, creștea și nevoia de multiplicare a banilor. Monedele au facilitat, de asemenea, creșterea economiilor de piață și au permis creșterea rețelelor comerciale pe distanțe lungi, în civilizații antice precum Grecia, Roma și China.
Banii de hârtie apar în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), China. Comercianții au început să folosească bilete la ordin și certificate de depozit ca o alternativă mai convenabilă de transport față de monedele metalice voluminoase. În timpul dinastiei Song (960-1279 e.n.), banii de hârtie devin oficiali și se răspândesc rapid. Această inovație a pus bazele bancnotei moderne de hârtie și a deschis calea pentru circulația acesteia în diverse zone ale lumii.
De la mijlocul secolului al XX-lea, majoritatea țărilor au adoptat moneda fiat, un mijloc legal de plată care își derivă valoarea de la guvernul emitent, nu dintr-un bun sau o marfă fizică.
Apar astfel băncile centrale, instituții înființate pentru a controla masa monetară și cu rolul de a implementa politici monetare pentru gestionarea inflației, ratele dobânzilor și stabilitatea economică.
Banii în epoca modernă
Apariția internetului și a tehnologiei digitale a instaurat o nouă eră a banilor și finanțelor. Acum, tehnologia avansată, cum ar fi blockchain-ul, inteligența artificială și plățile digitale, remodelează modul în care interacționăm cu banii. Bitcoin și Ethereum - sunt criptomonede care folosesc tehnologia blockchain pentru a securiza tranzacțiile și a crea noi forme de bani. Odată ce informațiile sunt înregistrate într-un “bloc” este foarte greu să le schimbi.
Tehnologia blockchain este necesară pentru urmărirea tranzacțiilor în criptomonede (cum ar fi Bitcoin și Ethereum), dar și pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra activelor digitale, cum ar fi NFT-urile (un tip de token de criptomonedă care rulează pe contracte smart, pe un blockchain).
În plus, cu ajutorul blockchain-ului se pot îndeplini și alte funcții non-valutare: stocarea, în siguranță, a dosarelor medicale sau urmărirea unui lanț de aprovizionare, având transparență pe traseul mărfurilor de la fabrică până la magazin. Niciun guvern sau instituție nu controlează criptomonedele în același mod în care este controlată moneda fiat. În schimb, aceste monede se bazează pe principii criptografice pentru a securiza tranzacțiile și a verifica integritatea rețelei.
Există opinii diverse, iar susținătorii afirmă că natura descentralizată a criptomonedelor oferă transparență și securitate, dar și riscuri sporite prin absența reglementărilor și prin insuficienta supraveghere în industria financiară.
Soluții financiare pentru multiplicarea banilor din propriul buget
Odată cu evoluția economiei și a umanității, funcțiile banilor s-au schimbat. Aceștia nu mai sunt doar un instrument de schimb sau de plată. Ei s-au transformat într-un mijloc de tezaurizare, adică de acumulare. La început se acumula aur, iar bunăstarea era atribuită acelor oameni care dețineau bijuterii sau chiar lingouri din acest metal prețios.
În zilele noastre, tezaurizarea clasică și-a pierdut din valoare, deoarece a apărut contul de economii. Și pentru că moneda de hârtie s-a mai depreciat în timp, omul a simțit nevoia să înlăture și acest risc și să devină mai eficient cu bugetul lui.
Acum poți depune banii la bănci și beneficiezi de dobânzi avantajoase, o modalitate de a-ți multiplica venitul. Astăzi, prin depozitele la termen economisești simplu și rapid, îți gestionezi mai bine banii și îți planifici bugetul.
Dacă ai un cont deschis la Raiffeisen Bank, cu SavingBox pui și mai ușor bani deoparte într-un cont de economii la care ai acces oricând. Tot ce trebuie să faci este să te loghezi în aplicația Smart Mobile, să activezi SavingBox-ul fără costuri și să îți stabilești singur procentul pe care vrei să-l pui deoparte (1%, 3%, 5% sau 10%). Banii din contul tău de lei, vor fi transferați direct în contul de economii, la fiecare plată efectuată cu cardul tău de debit.
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așază într-un plan financiar bine pus la punct, împreună cu un expert, și inovația digitală pentru planificare financiară Raiffeisen Smart Finance.
Referințe:
The History of Money - Maps Credit Union
Ce este moneda fiat? | Binance Academy
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară. Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a obține recomandări personalizate. Pentru detalii complete despre produsele de economisire sau creditare Raiffeisen Bank poți accesa direct link-urile existente în acest material informativ sau www.raiffeisen.ro.