Siguranta
Stii pe ce suma a creditului te poti baza atunci cand cauti o casa.
Primul pas l-ai facut deja, pentru ca te-ai gandit serios sa achizitionezi o locuinta a ta.
Acum, noi te vom ajuta sa stabilesti si restul drumului pana la primul mic dejun servit in noua ta bucatarie, cu un credit pentru casa potrivit tie.
Afla tot ce trebuie sa stii de cand te-ai decis sa-ti iei o locuinta pana cand te muti in ea.
Jurnalul Casei Tale asteapta sa descoperi toate informatiile si sfaturile utile pe care ti le-am pregatit, pentru a te ajuta sa faci pasul de la casa la acasa cat mai repede si simplu!
Inainte sa alegi culoarea canapelei si sa-ti imaginezi cum va suna noua ta adresa, afla care este creditul potrivit. De asemenea, poti calcula ce valoare de credit poti obtine pe baza sumei pe care ti-o permiti lunar. Sau, daca deja stii pretul viitoarei tale locuinte, poti afla valoarea ratei lunare.
O scurta vizita la Raiffeisen Bank iti va raspunde la multe intrebari legate de creditul pentru casa pe care o cauti. Preaprobarea reprezinta analiza documentelor tale de venit de catre banca si aprobarea unei sume a creditului pe baza acestora. In aceasta etapa nu este nevoie de documentele casei pe care vrei sa o cumperi.
Stii pe ce suma a creditului te poti baza atunci cand cauti o casa.
Nu se percep comisioane pentru preaprobarea dosarului de credit.
Trebuie doar sa prezinti documentele tale de venit (si, daca este cazul, ale codebitorilor) si, in 48 de ore, vei primi un raspuns din partea bancii. Nu ai nevoie de documentele imobilului pe care vrei sa il cumperi.
Preaprobarea este valabila 90 de zile, ca sa ai timp sa gasesti casa potrivita si sa obtii aprobarea bancii pe proprietate (aviz juridic si evaluarea imobilului).
Buletin de identitate pentru tine (si, daca este cazul, pentru codebitori)
Documente de venit pentru tine (si, daca este cazul, pentru codebitori): pentru salariati se solicita doar adeverinta de venit tip Raiffeisen Bank.
Acum vine partea cea mai frumoasa, cautarea locului pe care il vei numi acasa. Insa, la inceput, acest proces poate parea precum gasirea unui ac in carul cu fan. Un "ac" spatios, aproape de locul de munca, in proximitatea unui parc si cu toti vecinii prietenosi. Afla in continuare de unde sa incepi!
Nu stii niciodata de ce oferte au auzit cei apropiati, asa ca anunta pe toata lumea ca iti cauti casa!
Noi iti recomandam:
Daca nu ai gasit pe cont propriu, te sfatuim sa apelezi la o agentie imobiliara si sa:
Verifica ce orientare are, daca sunt locuri de parcare in zona, daca ai mijloace de transport in comun. Arunca un ochi pe lista de intretinere sa vezi daca sunt restantieri. Uita-te in bloc sa vezi cati proprietari au centrala proprie, ca sa nu ramai singurul care plateste caldura. Daca iei in considerare ultimul etaj, intreaba administratorul cand a fost refacuta izolatia si cere-i facturi doveditoare. Nu ezita sa-i intrebi si pe vecini.
Ca sa nu uiti ceva la fata locului, ti-am pregatit o fisa de vizionare: descarc-o, tipareste-o si completeaz-o cand mergi sa vezi un apartament.
Vezi daca zona este inundabila, daca s-a respectat autorizatia de constructie, daca sunt trase toate utilitatile. Intereseaza-te de anul constructiei, distanta fata de mijloacele de transport, suprafata casei si cea a terenului. Si, nu in ultimul rand, revino in mai multe momente ale zilei ca sa observi vecinii, eventual sa mai vorbesti cu ei sa afli cum e zona.
Ca sa nu uiti ceva la fata locului, ti-am pregatit o fisa de vizionare: descarc-o, tipareste-o si completeaz-o cand mergi sa vezi o casa.
In acest pas, aproape ca auzi soneria usii de la noua ta casa cand vin toti prietenii sa o admire. Acum, va trebui sa semnezi si sa depui actele necesare pentru aprobare credit de casa si cumparare imobil.
Antecontractul
Semnarea antecontractului
Ambele parti se obliga sa incheie in viitor, in conditiile stabilite, contractul propriu-zis de vanzare-cumparare: pentru tine inseamna ca apartamentul tau e pus deoparte si te poti ocupa de finalizarea actelor in perioada pe care o stabilesti de comun acord cu vanzatorul. Ai nevoie doar de buletinul de identitate, iar vanzatorul de buletinul de identitate si actele de proprietate ale imobilului.
Avansul
Acesta se plateste ca sa-i arati vanzatorului seriozitatea ta si interesul real pentru locuinta in cauza. Valoarea avansului depinde de pretul proprietatii, o suma obisnuita fiind de aproximativ 500-1.000 Euro.
Taxele notariale de autentificare
Daca optezi pentru autentificarea antecontractului de vanzare-cumparare la notariat (nu este intotdeauna solicitata de catre banca), cheltuielile pot fi suportate de una dintre parti sau de catre ambele. Stabileste impreuna cu vanzatorul cum veti proceda.
Penalitati prevazute in antecontract
In cazul in care tranzactia nu se mai poate incheia din vina vanzatorului, acesta va trebui sa-ti dea dublul avansului. Insa daca tranzactia nu se poate incheia din cauza ta, vei pierde avansul.
Dupa ce ai incheiat antecontractul de vanzare-cumparare, trebuie sa faci o vizita la banca sa depui actele de proprietate ale imobilului si ca sa demarezi procesul de evaluare a imobilului.
Vei avea de platit si taxa de evaluare si de ridicat formularul de cerere de evaluare.
Pentru evaluarea de apartamente, case, vile si terenuri, cu termen de predare 2 zile lucratoare: 111,60 Euro, echivalent in Lei la cursul BNR de la data platii. Taxa de urgenta suplimentara pentru predarea raportului in 1 zi lucratoare: 37,20 Euro, echivalent in Lei la cursul BNR de la data platii.
Documentele juridice ale casei sunt analizate de juristii bancii si se obtine avizul juridic asupra proprietatii. Evaluarea imobilului se poate desfasura in paralel. Ambele etape (avizul juridic si evaluarea) se parcurg in 2 zile lucratoare.
Dupa ce dosarul de credit casa este completat cu avizul juridic si evaluarea imobilului, acesta se analizeaza de catre banca pentru a se acorda aprobarea finala a creditului. In aceasta etapa se coreleaza datele legate de garantie cu cele legate de solvabilitatea ta, in scopul aprobarii sumei finale a creditului. Aceasta etapa dureaza tot 2 zile lucratoare.
Cand iti iei un credit pentru casa, este obligatoriu sa asiguri locuinta inca din prima zi. Trebuie sa inchei atat o polita PAD (polita obligatorie), cat si o polita facultativa de asigurare. Poti alege orice societate de asigurari care respecta conditiile impuse de banca.
Partenerul bancii in numele caruia si pentru care Raiffeisen Bank incheie polite de asigurare pentru imobilele cu care se garanteaza credite acordate de aceasta este Uniqa Asigurari. Vezi mai multe detalii.
A venit si ziua cea mare a semnarii contractelor. Mai intai, vei merge la banca pentru a semna contractul de credit, dupa aceea la notariat pentru a semna contractele de vanzare-cumparare si de ipoteca.
Gata, acum ai casa ta! Felicitari! Poti incepe sa locuiesti asa cum ti-ai dorit, sa o amenajezi exact pe gustul tau si sa te bucuri de fiecare zi petrecuta acasa.
Incheierea de intabulare in Cartea Funciara a dreptului de proprietate si a ipotecii: notarul va inscrie pentru tine proprietatea si ipotecile aferente in Cartea Funciara, mai ramane doar sa le ridici.
Inscrierea la Administratia Financiara casa pe numele tau: se face in termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare.
Trecerea utilitatilor pe numele tau: intretinerea, energie electrica, la gaze daca e cazul, cablu, internet si toate celelate contracte. Vei avea nevoie de contractul de vanzare-cumparare al casei, buletinul tau si o cerere.
Acum, ca esti la casa ta, cu siguranta vrei sa-ti pui imaginatia in practica si sa o amenajezi asa cum iti place. Daca vrei sa faci schimbari radicale si nu ai inca intreaga suma, te putem ajuta printr-un Flexicredit creditul de nevoi personale fara ipoteca ce ajunge pana la 15.000 Euro si se acorda pe maximum 5 ani.
Daca ai de facut doar modificari mai mici, iti punem la dispozitie alte 2 optiuni avantajoase, toate la doar un act distanta (nu ai nevoie de adeverinta de venit sau factura de utilitati):
• Card de cumparaturi cu 0% dobanda pentru sumele rambursate in perioada de gratie de 56 de zile sau, mai bine, cu 0% dobanda la plata in rate atunci cand faci cumparaturi la partenerii bancii;
• Descoperit de cont o facilitate de creditare oferita clientilor ce isi incaseaza salariul sau pensia in cont la Raiffeisen Bank si ajunge pana la echivalentul a 6 salarii sau 3 pensii.
Idei de amenajare
Cand ai obtinut banii de care ai nevoie, mai ai nevoie doar de idei pentru casa. Inspira-te de pe site-urile de profil si alege stilul care ti se potriveste:
• adelaparvu.com
• misiuneacasa.ro
• houzz.com
• freshome.com
• contemporist.com
La ce sa fii atent cand renovezi
Cumpara materialele pentru amenajare dintr-un lant de magazine consacrat, de unde poti cumpara tot ce ai nevoie, la preturi mai mici si chiar in rate fara dobanda.
Poti sa faci modificari substantiale in casa (de exemplu, demolare de pereti) doar cu autorizatie de constructie/ demolare. Vei avea nevoie si de aprobarea bancii la orice schimbare asupra releveului si a structurii apartamentului.
Vrei sa vorbesti cu cineva din Call Center? Ii gasesti pe colegii nostri specialisti aici
Luni - vineri 8:00 - 22:00
Sambata 9:00 - 17:30
*2000
Numar cu tarif normal, apelabil in orice retea mobila din Romania
Numar cu tarif normal, apelabil din orice retea din Romania sau din strainatate
Aici gasesti paginile pe care le-ai salvat pentru consultare ulterioara.
Pentru a adauga o pagina in lista, da click pe panglica "Salveaza" din partea de sus a paginii respective.
Aici vezi paginile pe care le-ai vizitat recent.