Skip to main content

Modificari CGB PF si completari legate de imbunatatirea serviciilor de plata

Informare nr. 525034 / 25.11.2019


Informare cu privire la principalele modificari aduse de legea de transpunere in legislatia nationala a Directivei europene privind serviciile de plati 2 si completari legate de imbunatatirea serviciilor de plata.

Pentru ca preocuparea noastra este sa fim mai simpli, mai agili si sa respectam mereu promisiunea “Banking asa cum trebuie”, am adus anumite modificari si completari clauzelor Conditiilor Generale Bancare pentru Persoane Fizice (“CGB-PF”) in vederea alinierii acestora cu noile prevederi legale privind transpunerea Directivei europene privind serviciile de plati 2 si cu unele prevederi legate de legislatia privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Totodata, am facut si unele completari legate de imbunatatirea serviciilor de plati.

Pe scurt, principalele modificari aduse CGB - PF constau in:
• Clarificarea unor definitii si a unor noi termeni utilizati in cuprinsul documentului;
• Unele clarificari si completari privind clauzele legate de protectia datelor cu caracter personal;
• Introducerea unor clauze in legatura cu aplicarea prevederilor legislatiei privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului;
• Stabilirea termenului de executare si a modului de comisionare a platilor efectuate in cadrul statelor din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European;
• Stabilirea canalelor de furnizare a situatiei comisioanelor;
• Stabilirea canalelor de notificare a clientilor in caz de suspiciune de frauda sau atacuri la adresa securitatii sistemelor de plati;
• Autorizarea platilor efectuate prin intermediul cardurilor de debit/de credit;
• Reglementarea anumitor aspecte privind utilizarea portofelelor electronice (e-wallet-uri).

Te invitam sa parcurgi, cu atentie si in intregime, aceasta notificare, inclusiv Anexa, care cuprinde toate modificarile aduse CGB-PF, dupa cum urmeaza:

Notificare Persoane fizice
Notificare Premium banking
Notificare Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Datele de intrare in vigoare a modificarilor aduse CGB-PF sunt:
• Incepand cu data de 13.12.2019, vor intra in vigoare modificarile CGB-PF prevazute in Sectiunea I din Anexa, privind transpunerea unor prevederi legale;
• Incepand cu data de 14.02.2020, vor intra in vigoare modificarile din Sectiunea a II-a din Anexa care privesc, in principal, imbunatatiri aduse serviciilor/instrumentelor de plata pe care le detii la Raiffeisen Bank.

Dorim sa te informam asupra faptului ca, in calitatea ta de client al Bancii, in masura in care nu esti de acord cu modificarile mentionate in cadrul acestei notificari si/sau in Anexa sa, ai dreptul sa denunti in mod unilateral contractul tau specific produsului sau serviciului vizat (spre exemplu: contractul de cont curent, de card de debit, card de credit etc.), fara a suporta penalitati si fara a fi necesara invocarea unui motiv catre Raiffeisen Bank. In cazul in care optezi pentru denuntarea contractului aferent produsului/serviciului, poti solicita acest lucru in orice agentie Raiffeisen Bank pana la data de 13.02.2020.

In cazul in care, pana la data mentionata anterior, nu iti exprimi dezacordul cu privire la modificarile descrise mai sus, acestea vor fi considerate acceptate in mod tacit, conform prevederilor legale in vigoare. Modificarile comunicate se vor aplica in aceleasi conditii si contractelor incheiate cu Raiffeisen Bank de catre titulari minori reprezentati/asistati de un reprezentant legal. In cazul in care ai calitatea de reprezentant legal al unui titular minor client al Bancii si utilizator al serviciilor de cont curent si al serviciilor atasate acestuia, in masura in care nu esti de acord cu modificarile notificate, ai dreptul de a reprezenta/asista minorul in vederea denuntarii in mod gratuit a contractelor aferente produselor/serviciilor respective pana la data de 13.02.2020.