Mișcarea FIRE, o strategie pentru planificarea pensiei
Mulți români aleg pensionarea anticipată pentru a ieși mai devreme din câmpul muncii, mai ales dacă activează în meserii solicitante.

Dar, decizia de pensionare este adesea influențată de limitarea cumulării altor beneficii sau de rezultatul obținut în urma calculării venitului la pensie. Reducerea venitului, cauzată de penalizări și recalcularea pensiei, descurajează adesea alegerea acestei opțiuni.
În acest articol vom vorbi despre o strategie financiară eficientă pentru pensionarea anticipată.
Mișcarea FIRE, o strategie financiară eficientă
Pensionarea anticipată în România rămâne un subiect frecvent abordat în contextul sistemului public de pensii, în pofida penalizărilor financiare, care fac ca acest plan să fie mai puțin atractiv.
Conceptul FIRE (Financial Independence, Retire Early) este o alternativă modernă și proactivă la pensionarea tradițională.
Mișcarea FIRE se bazează pe economisire extremă, investiții strategice și obținerea independenței financiare la o vârstă relativ tânără (40 – 50 de ani).
Spre deosebire de pensionarea anticipată în sistemul public, FIRE nu depinde de pensii de stat, ci de crearea unui portofoliu financiar suficient de robust pentru a susține cheltuielile de trai pe termen lung.
Principiile de bază ale mișcării FIRE:
1. Economisire extremă, cu o rată de economisire între 50%-70% din totalul veniturilor și reducerea cheltuielilor la minimum, printr-un stil de viață care să asigure doar strictul necesar.
2. Investiții inteligente în instrumente precum fonduri de investiții, produse dedicate cum sunt Fondurile de Pensii Facultative, acțiuni sau imobiliare și/sau generarea unui venit pasiv, care să acopere costurile aferente nivelului de trai.
3. Stabilirea unei "sume FIRE". Calculul FIRE, bazat pe regula 4%, presupune susținerea cheltuielilor anuale din venit pasiv. Astfel, trebuie să economisești de 25 de ori valoarea cheltuielilor tale. Regula 4% indică rata anuală de retragere dintr-un portofoliu sustenabil pe termen lung.
De exemplu, la un salariu de 9000 lei/ lună, să presupunem că ai cheltuieli de 5000 de lei. Înseamnă că poți economisi lunar, 4000 de lei (9000 – 5000 = 4000 lei/ lună).
Anual:
- economisești, 4000 lei x 12 luni = 48000 lei/ an.
- ai cheltuieli în valoare: 5000 lei x 12 luni = 60000 lei/ an
Acum, poți folosi regula de retragere 4% pentru a calcula valoarea portofoliului tău, care reprezintă active financiare (acțiuni, obligațiuni, imobiliare etc.), cu scopul de a obține un randament financiar sau, altfel spus, active financiare menite să genereze venituri pentru a-ți acoperi cheltuielile de trai, fără să mai fii dependent de venitul obținut din remunerarea salarială. cheltuieli anuale/ rata de retragere 4% = 60000 lei/ 0,04 = 1500000
După ce ai aflat care este portofoliul, poți calcula suma necesară pentru a o investi lunar, pe termen lung (25 – 30 de ani), pentru a atinge acest portofoliu, respectiv stadiul de independență financiară. Acest calcul va ține cont de rata inflației și dobânda compusă (dobânda compusă înseamnă că tu nu câștigi bani doar pe suma depusă, ci și pe dobânda pe care ai câștigat-o deja).
4. Viața după FIRE. După atingerea independenței, poți alege să nu mai lucrezi deloc, să muncești part-time sau să te dedici proiectelor care îți aduc satisfacție personală.
Subcategorii FIRE sau niveluri de independență financiară
- Lean FIRE: Cheltuieli foarte mici pentru un stil de viață minimalist .
- Fat FIRE: O abordare mai permisivă, cu economii mai mari pentru un stil de viață confortabil .
- Barista FIRE: Lucru part-time după retragerea din cariera principală, pentru a acoperi o parte din cheltuieli. Acest nivel de independență financiară este un hybrid între Lean FIRE și Fat FIRE .
- Coast FIRE: Economisirea intensivă în tinerețe pentru a lăsa investițiile să crească singure până la pensionare .
Fie că îți dorești să aplici această metodă sau vrei doar să economisești sume mici pentru perioada pensionării, suntem lângă tine.
Dacă te interesează să adopți această strategie sau să discuți despre ea, vino la o discuție 1:1 cu un reprezentant Raiffeisen Bank, să afli mai multe despre planurile de investiții SmartInvest, soluții de investire lunară în fondurile de investiții administrate de către S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A.
Retragerea timpurie îți oferă mai mult timp pentru tine, pentru familie, prieteni sau îți oferă timp pentru alte pasiuni. Mișcarea FIRE este o filosofie care schimbă perspectiva asupra banilor și timpului.
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așază într-un plan financiar bine pus la punct, împreună cu un expert, și inovația digitală pentru planificare financiară Raiffeisen Smart Finance.
Disclaimer
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.
Prezentul document este un material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligațție de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete.
Investirea în fonduri de investiții se referă la achiziționarea de unități si nu la activele în care investesc fondurile.
Atunci când luați decizia de investiție trebuie să aveți în vedere: (i) posibilitatea pierderii întregii investiții, investițiile în fonduri locale nu sunt garantate de un fond de compensare a investitorilor, (ii) investițiile în fondurile de investiții nu sunt depozite bancare, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare; (iii) performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare; (iv) riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al diminuării / pierderii integrale a capitalului, (v) operaţiunile depind de fluctuaţiile pieţelor financiare asupra cărora intermediarul și SAI nu au influenţă, (vi) veniturile generate de investiție sunt, de regulă, proporționale cu riscul; (vii) profiturile asociate investițiilor în altă monedă decât RON, pot fi influențate de fluctuațiile cursului de schimb valutar, (viii) performanţa viitoare face obiectul impozitării care depinde de situaţia personală a fiecărui investitor şi care se poate schimba în viitor.
Descrierea detaliată a riscurilor se regăsește în cadrul prospectelor de emisiune ale fondurilor, în Documentul cu Informații Esențiale (DIE) și în documentul de prezentare MiFID al Raiffeisen Bank S.A. Înainte de a lua decizia de a investi, vă rugăm să citiţi prospectul de emisiune şi informaţiile-cheie destinate investitorilor, prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în acest fond. Societatea de administrare a investițiilor este S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A., sediu Calea Floreasca nr. 246D, etaj 2, Sector 1, Cod 014476, București, Registrul ASF Autorității de Supraveghere Financiară PJ05SAIR/400019/08.02.2006; Tel: +40213061711; Fax: +40213120533; site: www.raiffeisenfonduri.ro; email: office@raiffeisenfonduri.ro