Ce este PSD?
PSD (Payment Services Directive) este directiva privind serviciile de plata in cadrul pietei interne, elaborata la nivelul Comunitatii Europene (CE).
Te invitam sa consulti in continuare informatii utile despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 113/ 2009 privind serviciile de plata, precum si informatii despre aplicarea Legii nr. 288/2010 de modificare a OUG 50/ 2010.
PSD (Payment Services Directive) este directiva privind serviciile de plata in cadrul pietei interne, elaborata la nivelul Comunitatii Europene (CE).
Directiva a fost emisa in anul 2007 cu obligatia transpunerii acesteia in legislatiile nationale ale statelor membre UE pina la 1 noiembrie 2009.
Obiectivele directivei sunt urmatoarele:
Directiva a fost transpusa in legislatia romaneasca prin ordonanta de urgenta nr 113 privind serviciile de plata, publicata in Monitorul Oficial in data 12.10.2009.
OUG a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2009.
Toate bancile din Romania trebuie sa aplice prevederile prezentei ordonante de urgenta. In plus, in categoria prestatorilor de servicii de plata carora li se aplica OUG, intra institutiile emitente de moneda electronica, furnizori de servicii postale giro, alte instiutii de plata. In ceea ce priveste utilizatorii de servicii de plata, OUG stabileste drepturi si obligatii ale clientilor persoane fizice si juridice.
Tarile din spatiul economic european: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Finlanda, Franta, Irlanda, Islanda, Italia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Suedia, Slovenia, Slovacia, Spania, Ungaria, Marea Britanie. Valutele oficiale ale statelor membre mentionate mai sus sunt: BGN, CHF*, CZK, DKK, EEK, EUR, GBP, HUF, ISK, LTL, LVL, NOK, PLN, RON, SEK. * platile in CHF in favoarea Elvetiei nu intra in scopul ordonantei, deoarece Elvetia nu este membra UE.
Consumatorii de servicii de plata vor beneficia de transparenta conditiilor de efectuare a serviciilor de plata, de informatii gratuite din partea bancilor inainte si dupa efectuarea tranzactiilor.
Raiffeisen Bank implementeaza cerintele OUG in favoarea consumatorilor. Aspectele relevante mentionate mai sus sunt oferite de banca in concordanta cu ordonanta.
Clientii vor fi informati la ghiseele bancii, prin canalele electronice, precum si prin documentatia contractuala.
Pentru contractele aflate in derulare, banca va asigura conformitatea cu noile cerinte in termen de 45 zile dupa 1 noiembrie 2009, conform prevederilor legii.
Aceste doua optiuni sunt in continuare posibile pentru platile in alte valute decat cele prevazute de OUG. In schimb, platile conforme OUG trebuie sa fie transmise la banca cu optiunea SHA.
Orele limita aplicabile platilor raman nemodificate. Acestea iti sunt puse la dispozitie in agentiile bancare.
Platile primite de banca dupa orele limita sunt procesate in urmatoarea zi bancara.
Lista de tarife si comisioane a bancii ramane nemodificata.
Pentru informatii suplimentare despre Ordonanta de urgenta te poti adresa unitatilor bancii.
Vrei sa vorbesti cu cineva din Call Center? Ii gasesti pe colegii nostri specialisti aici
Luni - vineri 8:00 - 22:00
Sambata 9:00 - 17:30
*2000
Numar cu tarif normal, apelabil in orice retea mobila din Romania
Numar cu tarif normal, apelabil din orice retea din Romania sau din strainatate
Aici gasesti paginile pe care le-ai salvat pentru consultare ulterioara.
Pentru a adauga o pagina in lista, da click pe panglica "Salveaza" din partea de sus a paginii respective.
Aici vezi paginile pe care le-ai vizitat recent.