Skip to main content

Educatie financiara

Nevoia de educatie financiara timpurie a devenit evidenta in ultimii ani intr-un context economic international marcat de o intelegere redusa a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomanda introducerea educatiei financiare in scoli de la cele mai mici varste, pentru a educa si responsabiliza viitorii consumatori.

Programul ABCdar bancar

Programul „ABCdar bancar”, derulat de Junior Achievement in parteneriat cu Raiffeisen Bank pentru al patrulea an consecutiv, are ca scop educarea tinerilor de liceu (15-19 ani) pentru un viitor financiar independent. Obiectivele programului sunt pregatirea elevilor de liceu pentru o viata independenta financiar, prin facilitarea intelegerii unor concepte si mecanisme financiar-bancare si diversificarea experientelor de educatie financiara prin 4 competitii de tip one day event, Innovation&Creativity Challenge. In 2014, beneficiari directi au fost peste 1500 de elevi (cu 50% mai mult fata de anul precedent) si 45 de profesori (cu 25% mai mult). Prin implicarea angajatilor Raiffeisen Bank ca voluntari la activitatile la clasa, elevii au avut acces la o experienta de invatare unica, care i-a ajutat sa faca primii pasi catre un comportament chibzuit si utilizarea responsabila a resurselor financiare ale familiei. 

Educatie financiara pentru elevii din ciclul primar

Junior Achievement si Raiffeisen Bank au demarat in 2012 un proiect pilot de sustinere a educatiei financiare la varste mici. In functie de anul de studiu, elevii parcurg unul dintre modulele: „Noi insine”, clasele 0-I, „Familia mea”, clasele I-II, sau „Comunitatea noastra”, clasele II-III. Consultanti voluntari dintre angajatii bancii le explica celor mici de unde vin banii si ce inseamna un comportament financiar responsabil. Programul furnizeaza continut de educatie financiara pentru ora de Curriculum sau Dezvoltare personala, pentru clasele 0-II. In 2014, 2.280 de elevi (6-9 ani) au participat la modulele “Noi insine” si “Familia mea” si 83 de invatatori. Pana in 2016, Raiffeisen Bank va sustine inca un program de educatie financiara al Junior Achievement, „Orasul nostru”, care va fi destinat elevilor de clasele III-IV, acoperind astfel complet nevoile de educatie financiara din ciclul primar. In 2015, Junior Achievement acorda “Certificate of Excellence” pentru Raiffeisen Bank- Investitor in Educatie.