Skip to main content

FATCA si CRS

FATCA - The Foreign Account Tax Compliance Act - este o lege a SUA promulgata la data de 18 Martie 2010 si care a intrat in vigoare la 1 Iulie 2014. In esenta, FATCA este o cerinta de raportare pentru Institutiile Financiare, care are la baza conturile detinute de contribuabilii SUA. 

CRS - Common Reporting Standard - reprezinta standardul global pentru schimbul automat de informatii financiare intre tari. Romania asigura cadrul legal prin transpunerea prevederilor europene in cadrul Codului de Procedura Fiscala, care a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.In esenta, CRS este o cerinta de raportare pentru Institutiile Financiare, care are la baza conturile detinute de contribuabilii tarilor care au semnat Acordul CRS.

Aplicarea legislatiei

Romania a incheiat Acordul interguvernamental cu SUA pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale si pentru implementarea FATCA

Romania face parte din lista jurisdictiilor IGA Model 1:

https://www.treasury.gov

 

Raiffeisen Bank recunoaste importanta FATCA si aplica cerintele FATCA

Raiffeisen Bank s-a inregistrat pe siteul IRS cu Statusul FATCA Registered Deemed-Compliant Financial Institution (including a Reporting Financial Institution under a Model 1 IGA) si a primit Numarul Global Intermediar de Identificare (GIIN) 28CWN4.00008.ME.642.

https://apps.irs.gov

 

Raiffeisen Bank recunoaste importanta CRS si aplica cerintele CRS

A implementat Standardul Comun de Raportare (CRS) cu privire la conturile financiare asa cum sunt elaborate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si cerintele legii nr. 207/2015. Lista tarilor raportabile CRS se actualizeaza anual.

http://www.oecd.org

 

Certificatul Withholding (formularul W8) poate fi obtinut accesand linkul de mai jos.

Subliniem faptul ca in concordanta cu prevederile regulamentelor Trezoreriei SUA : § 1.1441-1(e)(4)(iv)B) , completarea si transmiterea certificatului W8 poate fi facuta in format electronic incepand cu Februarie 2014.

 

Ofiter responsabil FATCA

Cristina-Elena Proca

cristina-elena.proca@raiffeisen.ro

Directia Conformitate