Skip to main content

Raiffeisen Bank sustine pentru al treilea an consecutiv ClimAccelerator

Raiffeisen Bank susține, pentru al treilea an consecutiv, cel mai complex accelerator dedicat startup-urilor greentech, Romania ClimAccelerator


  • Comunicate de presă

București, 23 mai 2023 - Programul Romania ClimAccelerator deschide din nou ușile și în acest an startup-urilor cu idei și soluții inovatoare din zona Greentech, aflate în două stadii diferite de dezvoltare, oferind acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori, investitori, sprijin în accelerarea afacerii cât și oportunități de finanțare. 
Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC, cea mai importantă inițiativă europeană în domeniul inovației climatice, de Impact Hub Bucharest având anul acesta în calitate de partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.  
Având în vedere obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, Raiffeisen Bank România și-a asumat rolul de pionier în tranziția către o economie neutră și o comunitate durabilă, înțelegând de asemenea necesitatea asigurării unei tranziții rapide și eficiente către un model economic durabil. Totodată susținem inovația în calitate de catalizator în identificarea de soluții sustenabile la schimbările climatice.  
Există un potențial imens în România în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor sustenabile, pentru că piața locală se află încă într-o perioadă incipientă, în care învață cum să integreze astfel de proiecte în economie. Am început deja să schimbăm modul în care folosim resursele și implicit mentalitatea antreprenorilor în această direcție. Contribuim activ la conturarea mediului antreprenorial și suntem bucuroși să fim pentru al treilea an parteneri al programului ClimAccelerator, prin care sprijinim startup-urile inovatoare, care vor să aducă o schimbare a modului în care se face business în România”, a menționat Raluca Nicolescu, Director IMM la Raiffeisen Bank.
Romania ClimAccelerator este totodată și o rampă de lansare și creștere pentru inovatorii români, acceleratorul adresându-se startup-urilor din categoriile early-stage și MVP cu soluții tech din zone precum cleantech, waste management, construcții sustenabile, gestionarea emisiilor de carbon, producție sustenabilă, energie regenerabilă, transport sau reciclare.   
Prin beneficiile oferite startup-urilor participante, partenerii europeni și naționali de program, structura acceleratorului și rețeaua de mentori implicată, Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România pentru startup-urile din zona greentech.  

Bazându-ne pe succesul primelor două ediții ale Black Sea ClimAccelerator, Romania ClimAccelerator este evoluția naturală a programului, cu focus exclusiv pe ecosistemul local, bazat pe următorii piloni: conștientizare și inspirație, educație și know-how, pregătirea startup-urilor pentru finanțare și investiții, scalabilitate și sprijin ulterior, crearea unui ecosistem de inovatori, factori de decizie și actori cheie și generarea de impact pe termen lung. Ne bucurăm să avem alături de noi, pentru a treia ediție la rând, parteneri strategici care înțeleg importanța sprijinirii startup-urilor din România care, prin inovație și tehnologie, contribuie concret la crearea unui viitor verde, sustenabil.”, a declarat Oana Craioveanu, co-fondator Impact Hub Bucharest.   

Calendar program 
Startup-urile din categoria Early Stage, adică antreprenorii și echipele care au o idee și sunt în stadiul incipient, sunt invitate să se înscrie aici, în intervalul 23 mai – 22 iunie. Ulterior aplicării, antreprenorii vor participa la un bootcamp, în urma căruia maximum 15 vor fi selectați pentru participarea în program. Timp de două luni de zile, aceștia trec printr-o experiență complexă de accelerare ce include, fără a se limita la: workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și investment readiness, mentorat, sesiuni de pitching și peer sharing. 
Înscrierile pentru startup-urile din categoria MVP, adică cele care au deja un prototip validat pe piață, sunt deschise în perioada 23 mai – 22 august. Cele mai promițătoare și inovative 10 startup-uri vor fi selectate la finalul lunii august pentru participarea în program.  
Ediția 2023 a Romania ClimAccelerator se încheie în decembrie, cu evenimentul național Demo Day, organizat online & offline, în care finaliștii din ambele categorii își vor prezenta soluția și evoluția din program în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului.   

Mai multe detalii despre înscriere și program se găsesc pe pagina dedicată Romania ClimAccelerator, aici https://www.impacthub.ro/climaccelerator/

* * * * * 
Rezultatele ediției 2022 în România: 
Cele două ediții anterioare ale acceleratorului au fost organizate sub numele de Black Sea ClimAccelerator, alături de partenerul Innovation Starter din Bulgaria. Începând cu 2023, Black Sea ClimAccelerator devine Romania ClimAccelerator iar acceleratorul își concentrează atenția exclusiv asupra ecosistemului local de inovatori. Până în prezent, programul a accelerat 60 startupuri verzi din România, a primit 300+ aplicații din toată țara, a adus împreună 60+ mentori și experți și a oferit o finanțare totală de 600.000 Euro. Doar în 2022, Bluana Foods & Charger.ro, startupuri participante în program în ediția precedentă a acceleratorului, au atras împreună finanțare totală de 458.000 EUR pentru dezvoltarea ulterioară a soluțiilor lor. În 2022, trei startupuri din program au participat la prestigioase conferințe internaționale: Smart City Expo World Congress Barcelona 2022 (Spania), Ecomondo - The Green Technology Expo Rimini 2022 (Italia) și London Build 2022 Expo (Marea Britanie), iar în 2021 patru dintre startupuri au participat la Hello Tomorrow Global Summit, în Paris.  

Programul Black Sea ClimAccelerator a fost premiat anul acesta, la Categoria MEDIU, locul III, în cadrul Ediției a XI-a a Galei Romanian CSR Awards - Gala Companiilor Sustenabile.