Skip to main content

Acord intre Fondul European de Investitii si Raiffeisen Bank Romania

Acord între Fondul European de Investiții și Raiffeisen Bank România, cu garanții record în valoare de 400 mil. euro


  • Comunicate de presă

București, 26.10.2023 | Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF) acordă Raiffeisen Bank România două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro pentru finanțarea investițiilor realizate de IMM-urile din piața locală.

Semnarea acordului dintre EIF și Raiffeisen Bank susține cel mai mare plan de investiții din ultimii ani, dedicat întreprinderilor mici și mijlocii. Acordul cu EIF a fost semnat și de către alte patru bănci din piață, suma totală alocată, în primă fază, pentru acest instrument financiar ridicându-se la 1 miliard de euro, ceea ce va permite acordarea de finanțări în valoare totală de 2,5 miliarde euro. 

Prin cele două programe de garantare, Raiffeisen Bank vizează zona de Sustenabilitate, cu accent pe sprijinirea IMM-urilor în tranziția către economia verde, și Competitivitate, prin accesarea unor condiții de finanțare mai avantajoase (cum ar fi: avans mai redus sau perioadă de finanțare mai lungă). Acestea au capacitatea de a susține acordarea de credite pentru afacerile mici și mijlocii din România în valoare de peste 600 de milioane de euro în următorii 2 ani. De asemenea, creditele acordate sub cele două noi programe vor beneficia de o dobândă preferențială, facilitând, astfel, accesul la finanțare. 

În programul de Competitivitate, rata de garantare va fi între 30 % și 70%, în timp ce pentru  Sustenabilitate, rata de garantare va fi de 70%. Garanțiile sunt susținute de InvestEU, programul de finanțare pe termen lung al Uniunii Europene, și prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

”Avem o experiență îndelungată alături de Fondul European de Investiții și ne bucurăm că avem oportunitatea de a continua acest parteneriat de succes, prin implementarea sub umbrela InvestEU / PNRR a două instrumente financiare noi, care se aliniază perfect obiectivelor noastre strategice în segmentul întreprinderilor mici și mijlocii. Suntem convinși că, astfel, vom crește accesul acestora la finanțare și, în același timp, vom contribui la consolidarea rezilienței și competitivității mediului antreprenorial din România, prin facilitarea tranziției economiei reale către practici sustenabile”. –  Alina Rus, CFO și membru în directoratul Raiffeisen Bank România.

Raiffeisen Bank România are o experiență complexă în implementarea programelor de garanție ale Fondului European de Investiții. Pe parcursul ultimilor 10 ani, am derulat în România 7 astfel de programe prin intermediul cărora am acordat finanțări în valoare de peste 1 miliard de euro, în principal către IMM-uri.

Despre Fondul European de Investiții
Fondul European de Investiții (European Investment Fund - EIF) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare. EIF este, de asemenea, activ în sprijinirea investițiilor pentru climat și infrastructură, cu un accent puternic pe durabilitatea mediului. Prin rolul său, EIF susține obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea și dezvoltarea, antreprenoriatul, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.Despre

Raiffeisen Bank România
Raiffeisen Bank, bancă universală de top, activează pe piața bancară din România de peste 25 de ani, deservind aproximativ 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are 4.919 de angajați în 291 de unități, 1.124 ATM&MFM și 27.760 POS-uri.  www.raiffeisen.ro