Skip to main content

Zdenek Romanek preia oficial mandatul de CEO al Raiffeisen Bank Romania

Zdenek Romanek a fost autorizat de Banca Nationala a Romaniei si a preluat astfel oficial mandatul de Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank.


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 4 martie 2022 – Zdenek Romanek a fost autorizat de Banca Nationala a Romaniei si a preluat astfel oficial mandatul de Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank. 

In noiembrie 2021, in urma unui proces de selectie international, grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) l-a desemnat pe cehul Zdenek Romanek pentru preluarea functiei de CEO al Raiffeisen Bank Romania. Romanek s-a alaturat echipei Raiffeisen Bank de la 1 februarie 2022 si preia astazi oficial mandatul, dupa aprobarea de catre Banca Nationala a Romaniei. Tot incepand de la aceasta data, Steven van Groningen isi incheie mandatul de presedinte si CEO la Raiffeisen Bank, dupa ce s-a aflat 20 de ani la conducerea bancii. 

Sunt sigur ca bancile pot face mult mai mult pentru clientii lor, daca folosesc pe scara larga tehnologiile deja existente. Romania este o piata extrem de interesanta, pe care grupul Raiffeisen activeaza cu succes de 25 de ani si ma bucur ca sunt aici si pot sa ma implic in pozitionarea Raiffeisen Bank pentru viitor. Sunt deja de o luna zi de zi impreuna cu noua mea echipa si pentru aceasta prima etapa, mi-am propus sa inteleg cat mai mult din toate activitatile noastre si sa stau aproape de oameni. Cred ca avem nevoie de asta mai ales dupa acesti ani de pandemie si in contextul dificil creat de conflictul din Ucraina. Ii multumesc lui Steven pentru tot ce a realizat la conducerea bancii ”, a spus Zdenek Romanek, Presedinte si CEO Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen a adaugat: “Sunt convins ca Zdenek Romanek va continua, impreuna cu echipa de management, parcursul de succes al bancii pe piata locala in era digitala. E un moment emotionant de bilant si de predare a stafetei pentru mine. Multumesc intregii echipe Raiffeisen pentru cei mai frumosi si interesanti 20 de ani din cariera mea profesionala si sunt convins ca povestea de succes a Raiffeisen va continua.” 

Steven van Groningen s-a alaturat echipei Raiffeisen in 2001, dupa ce grupul austriac Raiffeisen a preluat Banca Agricola, o banca de stat aflata in proces de restructurare. A condus procesul de integrare cu subsidiara locala a grupului si ulterior de transformare a noii banci, dintr-una cu pierderi, intr-una profitabila. Incepand cu 2004, Raiffeisen Bank a fost, an de an, o banca profitabila, inclusiv in timpul crizei financiare din anii 2008-2009. Echipa de management condusa de Steven van Groningen a plasat Raiffeisen Bank in topul bancilor de pe piata locala, in principal prin crestere organica. De asemenea, in anul 2013, banca a preluat si integrat portofoliul de retail al subsidiarei locale a Citibank. Nu in ultimul rand, Steven van Groningen a avut un rol important in dezvoltarea organizatiilor locale ale industriei financiar-bancare, a organizatiilor mediului de afaceri, dar si a unor organizatii cu rol social si cultural.

Zdenek Romanek este un bancher cu o experienta de peste 20 de ani in servicii financiare (banking, asigurari, investitii) si consultanta de management, cu o expunere internationala larga, atat in Europa Centrala si de Est, cat si in Europa de Vest, SUA sau Asia (Singapore si Hong Kong). In ultimii sase ani, a fost membru al Comitetului Director si vicepresedinte retail la Slovenska Sporitelna, unde a coordonat totodata transformarea digitala a bancii, iar la nivelul grupului Erste a participat la strategia si transformarea digitala si a condus activitatea de bancassurance.

Raiffeisen Bank are 25 de ani de activitate pe piata bancara din România si peste 2,25 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.600 de angajati, 300 de agentii in toata tara, 1100 de ATM-uri, 460 de masini multifunctionale (MFM-uri) si o retea de peste 25.800 de POS-uri.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;