Skip to main content

SoNoRo pe Raiffeisen Art Proiect prezinta Rapsodia Romana de George Enescu

Saloanele SoNoRo revin azi cu un nou episod, dedicat Rapsodiei Romane de George Enescu, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro


  • Comunicate de presă

Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (art.raiffeisen.ro) lanseaza cel de-al doilea episod al Saloanelor SoNoRo: Rhapsodie Roumaine, filmul inregistrarii si lansarii albumului Rhapsodie Roumaine, de catre Ensemble Raro. Episodul va fi disponibil incepand de astazi, 11 aprilie, gratuit, pe art.raiffeisen.ro si va putea fi vizionat aici https://art.raiffeisen.ro/muzica/saloanele-sonoro-episodul-2-rhapsodie-roumaine/

Saloanele SoNoRo este un proiect care poarta amprenta proaspata si creativa a echipei SoNoRo si consta dintr-o serie de cinci filme despre muzica si muzicieni, fiecare dedicat unui subiect care ar fi putut sa fie centrul unui salon muzical in alte timpuri, acum transformat intr-un salon virtual. 
Rhapsodie Roumaine este al doilea episod al seriei Saloanele SoNoRo si reprezinta o amintire a unei inregistrari si o imbarcare intr-o calatorie internationala in care muzicienii ne ajuta sa descoperim frumusetea catorva dintre cele mai importante lucrari ale lui Enescu: „Rapsodia Romana nr. 1” - intr-un aranjament pentru cvartet cu pian si Sonata nr. 3 pentru vioara si pian „dans le caractère populaire roumain“, de o frumusete unica si de o mare intensitate emotionala. 

Episodul doi al Saloanelor SoNoRo, Rhapsodie Roumaine, invita in culisele inregistrarii unui album care are in centru una dintre cele mai importante compozitii ale marelui compozitor roman George Enescu. Albumul a fost inregistrat de catre Gilles Apap – vioara, Alexander Sitkovetsky - vioara, Razvan Popovici - viola, Bernhard Naoki Hedenborg - violoncel si Diana Ketler – pian si lansat printr-un turneu international in 2018, pe cele mai importante scene ale lumii, printre care Carnegie Hall, din New York sau Concertgebow, din Amsterdam. 
In film se poate descoperi munca din spatele inregistrarii unui album, insa si modul in care artistii, fiecare provenind dintr-o cultura diferita, l-au perceput pe George Enescu si au relationat cu muzica sa. 

Printre lucrarile care vor putea fi ascultate in film se numara: 

  • George Enescu (1881-1955) - Romanian Rhapsody No. 1, in A major, Op.11, arnajament pentru cvartet de pian de Thomas Wally 
  • Béla Bartók (1881-1945) - An Evening in the Village, pentru vioara si pian 
  • George Enescu (1881-1955) - Sonata No. 3 pentru vioara si pian in A minor, Op.25 "dans le caractère populaire roumain" 
  • Béla Bartók (1881-1945) - Duos for Two Violins, Sz.98, arnajament pentru doua viole 
  • Béla Bartók (1881-1945) – Dansuri populare romanesti, Sz.56 pentru vioara si pian 
  • George Enescu (1881-1955) - Nocturne Ville d’Avrayen, pentru cvartet de pian 

Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata in luna iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. Pana in prezent, 150 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma a fost urmarita de peste 250.000 de spectatori virtuali din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc.  

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali. 

Infiintat in anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de camera in prim-planul vietii culturale romanesti si a inclus scena muzicala romaneasca intr-o retea de festivaluri europene de inalta tinuta. Pe langa parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel si Japonia, SoNoRo a concertat in unele dintre cele mai renumite sali din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim si Carnegie Hall din New York. 

Platforma culturala SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Interferente, programul de burse si workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (14 ani), SoNoRo Arezzo (11 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale gazduite de cladiri de patrimoniu din Romania (9 ani) si SoNoRo Musikland – festival dedicat traditiilor si patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (3 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.