2 ani de Stagiune Virtuala pe Raiffeisen Art Proiect
Peste 160 de productii culturale disponibile gratuit publicului pe art.raiffeisen.ro in ultimii doi ani
Bucuresti, 1 iulie 2022 - Lansata de Raiffeisen Bank in contextul complicat creat de pandemia COVID-19, platforma culturala de streaming gratuit https://art.raiffeisen.ro/ sarbatoreste doi ani. In toata aceasta perioada, la fiecare patru zile au fost pus la dispozitia publicului, gratuit - spectacole, filme, concerte, interviuri si proiecte culturale.
Peste 20 de evenimente si entitati culturale partenere Raiffeisen Bank au sustinut cu productii valoroase platforma culturala a bancii: Asociatia Goong Bucuresti, Festivalul SoNoRo, Festivalul si Concursul International George Enescu, Teatrul Act, Festivalul Undercloud, Festivalul Unfinished, Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Cronicarii Digitali, Interesting Times Bureau, Brasov Jazz & Blues Festiva sau, Jazz in the Park Cluj etc
Insumand peste 130 de ore de streaming gratuit, productiile culturale au fost vizionate de peste 100.000 de spectatori atat din Romania cat si din afara tarii. Calitatea materialelor prezente in #StagiuneaVirtuala a reusit sa-si creeze un public fidel, in jur de 20% din audienta intorcandu-se regulat pentru a urmari noutatile publicate, iar in ceea ce priveste publicul atras, 35% dintre vizitatori au varsta sub 34 de ani.
„Initiativa lansarii #StagiuniiVirtuale s-a conturat in anul 2020, cand declansarea pandemiei COVID-19 a separat brusc si pentru o perioada nedeterminata artistii de publicul lor. Salile de spectacole s-au inchis si online-ul a devenit singura cale pentru artisti sa ramana in contact cu publicul larg. In cei doi ani, am reusit sa ridicam cortina pe scena noastra virtuala pentru zeci de spectacole de teatru, concerte, tururi virtuale, conversatii si filme. Artistii cu care colaboram au fost inspirati si au creat proiecte unicat, hibrid care pot fi vazute doar pe art.raiffeisen.ro. Ne bucura sa vedem ca nu avem public doar din Romania ci si din SUA, Germania, Austria, Finlanda, Brazilia, Iran, Turcia sau chiar India” – a spus Corina Vasile, director de Comunicare si Sustenabilitate la Raiffeisen Bank Romania.
Actrita Oana Pellea: „art.raiffeisen.ro este o platforma unica in Romania. O platforma ce sustine proiecte culturale de valoare. O banca ce nu este romaneasca si care sustine cultura romana! Existenta acestei platforme culturale este o raritate. Am fost bucuroasa sa fac parte din acest demers cultural prin proiectul “Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”. Multumesc Raiffeisen Bank pentru increderea acordata si pentru ca a ales sa sustina visele celor din domeniul cultural! Colaborarea cu echipa Raiffeisen este onoranta si ma obliga sa ma autodepasesc.” Directorul si fondatorul Festivalului SoNoRo, Razvan Popovici: „Raiffeisen Art Proiect a reprezentat in pandemie o platforma cu resurse culturale importante, care au fost oaze de bine, frumos si speranta. In numele SoNoRo, va urez la multi ani pentru cei doi ani de existenta, multumiri pentru viziune si tenacitate, dar si un drum lung inainte!”
Platforma online https://art.raiffeisen.ro/ are patru sectiuni: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii unde s-au publicat spectacole si proiecte culturale sprijinite de Raiffeisen Bank Romania prin programul sau cultural, Raiffeisen Art Proiect, lansat in urma cu peste 20 de ani.
Printre proiectele cu cel mai mare succes de public in #StagiuneaVirtuala se numara:
”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea” – seria de eseuri-video creata special pentru platforma de actita Oana Pellea si echipa ei care recupereaza autori-reper din literatura romana, din care s-au publicat deja sase episoade - Marin Sorescu, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Nichita Stanescu, Gellu Naum si Tudor Arghezi;
„Saloanele SoNoRo” – cinci povesti video despre muzica si muzicieni create de inovativa echipa SoNoRo (The Cellist on the Roof, Rhapsodie Roumaine, Sound Waves, Living Room Music si Stan Golestan);
filmele despre Via Transilvanica, drumul care uneste create de Cronicarii Digitali;
seria de sprectacole de la Teatrul Act sau de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, Galactoria 2021 - spectacolele de aboslvire ale studentilor sectiei de teatru din Cluj, seria „Conversatii despre incredere” – preluate de la Festivalul Unfinished, seria de tururi virtuale ghidate de descoperit povesti urbane inedite si multe altele.
Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata in luna iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemia Covid-19. Pana in prezent, 163 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiuni: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma a fost urmarita de peste 100.000 de spectatori virtuali din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc.
Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.
Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;