Skip to main content

Platforma Raiffeisen Art Proiect implineste un an de la lansare

Platforma culturala online https://art.raiffeisen.ro/ implineste un an de la lansare


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 2 iunie 2021 - Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/) implineste un an de la lansare pe data de 2 iunie 2021. 

In aceasta perioada, un sfert de milion de spectatori virtuali au urmarit online pe platforma art.raiffeisen.ro spectacolele si proiectele culturale, audienta provenind atat din Romania, cat si din alte 10 tari. Un numar de 115 reprezentatii online au fost gazduite pe #StagiuneaVirtuala. Pe durata primului an de functionare, partenerii culturali sustinuti de Raiffeisen Bank in demersul lor artistic au lansat peste 20 de creatii special concepute pentru mediul online, productii inedite care au folosit inovativ o combinatie de tehnici hibride online si offline. 

Lansata in urma cu un an, ca o initiativa aparuta pe fondul pandemiei de COVID-19, menita sa sprijine artistii sa ramana in legatura cu publicul lor, in conditiile in care toate salile de spectacol s-au inchis si activitatea organizatiilor de cultura a fost suspendata pe termen nelimitat, platforma online art.raiffeisen.ro a reusit sa isi onoreze numele de Stagiune Virtuala. Spectacole, concerte, tururi virtuale, conversatii si filme au fost gazduite pe scena virtuala si au ajuns online la publicul de pretutindeni, punand la dispozitia iubitorilor de cultura o parghie pentru normalitate in vremuri foarte tulburi si tulburatoare” – a spus Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.

Continutul platformei culturale online Raiffeisen Art Proiect-Stagiune Virtuala este organizat in patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Aici au fost publicate spectacole si proiecte culturale sprijinite de Raiffeisen Bank Romania prin programul sau cultural, lansat in urma cu peste 20 de ani – Raiffeisen Art Proiect, accesul publicului fiind gratuit. 

Spectatorii virtuali s-au putut bucura de spectacole de teatru inregistrate, de concerte si recitaluri preluate live sau inregistrate, de la muzica clasica, la jazz, de tururi virtuale ghidate de explorare a Bucurestiului din diverse unghiuri – de la istorie, la gastronomie, de filme documentare rare, de conversatii live cu artisti sau cu ganditori globali recunoscuti despre realitatile contemporane, de concursuri si expozitii online de fotografie si, nu in ultimul rand, de creatii originale, dezvoltate dedicat pentru mediul online de artistii colaboratori. 

Peste 20 de entitati culturale partenere Raiffeisen Bank, au colaborat cu platforma art.raiffeisen.ro pe durata primului an de functionare, printre care: Festivalul si Concursul International George Enescu, Teatrul Act, Festivalul SoNoRo, Asociatia Goong Bucuresti, Festivalul Undercloud, Festivalul Unfinished, Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Via Transilvanica, Cronicarii Digitali, Interesting Times Bureau, Brasov Jazz & Blues Festival, Jazz in the Park Cluj etc. 

Seria de eseuri video „Conversatiile dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea” sau seria ”Caragiale e de vina!” se numara printre productiile culturale create special pentru mediul digital prezente pe platforma. 

Printre artistii care au putut fi urmariti in #StagiuneaVirtuala, prin spectacole sau in conversatii live si inregistrate au fost: Oana Pellea, Marcel Iures, Matei Visniec, Constantin Chiriac, Razvan Popovici, Chris Simion-Mercurian, Marina Abramovic, Mircea Rusu, Cristina Casian si multi altii. 

Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala va continua sa gazduiasca proiecte culturale diverse in cele patru sectiuni. Debutul celui de-al doilea an de functionare a platformei Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (art.raiffeisen.ro) marcheaza simbolic angajamentul luat fata de mediul cultural in urma cu 20 de ani prin preluarea galei de absolvire a tinerei generatii de actori si regizori, de la Facultatea de Teatru si Film din Cluj-Napoca, oferindu-le acestor o scena virtuala cu o audienta internationala. Astfel, in perioada 4-20 iunie 2021, in sectiunea Teatru din #StagiuneaVirtuala publicul este invitat sa urmareasca Galactoria, festivalul cu 13 spectacole pregatite de tinerii actori si regizori pentru a marca incheierea studiilor si debutul lor profesional.  

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;