Skip to main content

Nota de informare catre investitorii SAI RAM in contextul COVID19

SAI Raiffeisen Asset Management monitorizeaza constant pietele financiare si evenimentele care pot influenta evolutia acestora.


  • Comunicate de presă

SAI Raiffeisen Asset Management monitorizeaza constant pietele financiare si evenimentele care pot influenta evolutia acestora, actionand cu profesionalism si responsabilitate pentru a nu contribui la accentuarea impactului pandemiei generate de COVID 19.
 
Cresterea numarului de persoane afectate de noul virus a condus la o volatilitate ridicata pe pietele de actiuni si obligatiuni la nivel global, alimentand temerile investitorilor in legatura cu evolutia economica mondiala.
 
In acest context dificil, dorim sa pastram o comunicare stransa cu dumneavoastra si sa va asiguram accesul la informatii corecte, care sa va permita luarea celor mai bune decizii.

Deciziile de investitii bazate pe implusuri de moment pot avea un efect nefavorabil intereselor dumnevoastra. Intotdeauna preturile instrumentelor financiare sunt puternic afectate de emotiile investitorilor si, de cele mai multe ori, in astfel de situatii se pot lua decizii gresite (riscati fie sa cumparati la un pret foarte ridicat, atunci cand pietele cresc puternic, fie sa vindeti la un pret foarte mic, atunci cand pietele scad).

O rascumparare in astfel de situatii genereaza, pe langa marcarea unei pierderi efective si ireversibile in portofoliul dumneavoastra si un efect de amplificare a volatilitatii din piata, conducand practic la o spirala dezinvestitionala. Cu exceptia cazului in care aveti nevoie de o lichiditate imediata ce nu poate fi acoperita in alt mod, este bine sa amanati o astfel de decizie si sa asteptati depasirea situatiei de criza.

Nu excludem scenariul ca aceasta volatilitate ridicata sa mai continue pentru o anumita perioada, dar, experienta crizelor anterioare (inclusiv criza din 2008 sau efectele negative ale Ordonantei 114) ne-a aratat ca toate pierderile respective au putut fi recuperate in timp.

Este important sa reamintim ca aproximativ 90% din activele administrate de SAI Raiffeisen Asset Management se regasesc exclusiv in fonduri de obligatiuni (in special titluri de stat emise de Statul Roman), instrumente care, de regula, au o evolutie mult mai stabila. Ron Plus, Ron Flexi, Euro Plus si Dolar Plus nu investesc niciodata in actiuni. In momentul de fata, in totalul activelor administrate actiunile au o pondere de doar 2%.

Fondurile de obligatiuni administrate de SAI Raiffeisen Asset Management au fost moderat afectate de situatia tensionata din pietele financiare. Randamentele titlurilor de stat au crescut agresiv in ultima perioada, conducand la scaderea VUAN-urilor fondurile noastre, care au reversat practic randamentele pozitive din primele luni ale acestui an. Acest scenariu creste insa potentialul viitor de randament (pentru ca vom putea face plasamente la randamente mai mari), iar recuperarea va fi mai rapida.

In cazul fondurilor noastre cu o componenta de actiuni, scaderile inregistrate au avut amplitudini diferite, in functie de dimensiunea expunerilor pe actiuni. Randamentele de la inceputul acestui an raman unele rezonabile, in comparatie cu evolutiile pietelor de actiuni, pierderile fiind limitate de un management eficient al riscului si de reducerea treptata a expunerilor pe actiuni.

Este foarte important de mentionat ca in momentul de fata se desfasoara un efort sustinut, la nivelul guvernelor si bancilor centrale (in special SUA si Europa), de a veni cu masuri fiscale si monetare urgente, care sa ajute economia globala in aceste momente dificile.

Iata cateva dintre  aceste masuri recente:

 - Banca Central Europeana (ECB): a crescut volumul de achizitii de obligatiuni, cu 120 miliarde EUR in 2020 (in plus fata de cele 20 miliarde EUR/luna aflate deja in derulare), masura prin care se pompeaza lichidate in economiile europene.
 - Comisia Europeana: a anuntat un pachet de 25 miliarde EUR pentru sprijinirea sectoarelelor afectate de aceasta criza.
Banca Angliei: a redus rata dobanzii de politica monetara, de la 0.75% la 0.25%.
 - FED: a redus rata dobanzii de politica monetara la intervalul 0% - 0.25%, in doua sedinte extraordinare in ultimele doua saptamani si a propus un nou pachet de “quantitative easing”, in valoare de 700 miliarde USD.
 - FED: a injectat 1.500 miliarde USD in sistemul financiar american, prin intermediul a trei operatiuni REPO (fiecare in valoare de 500 miliarde USD) pentru a evita o criza de lichiditate.
 - US: presedintele Donald Trump a propus reduceri de taxe pe veniturile salariale si scutiri de impozite pentru sectoarele afectate.
 - China: a intervenit recent pe pietele monetare, asigurand furnizarea lichiditatilor necesare desfasurarii activitatilor bancare in bune conditii. 

Ne asteptam ca, pe masura ce efectele raspandirii acestui virus se vor atenua in timp, dublate de toate aceste masuri fiscale si monetare (plus altele noi, care vor fi anuntate in perioada urmatoare), temerile investitorilor sa se tempereze si increderea in pietele financiare sa revina treptat.