Skip to main content

Bravul Soldat Svejk raporteaza in Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuala

Un nou spectacol de teatru, de aceasta data de la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, va avea premiera pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuala, marti, 16 iunie, la ora 19:30.


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 15 iunie 2020 - Un nou spectacol de teatru, de aceasta data de la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, va avea premiera pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuala, marti, 16 iunie, la ora 19:30.
Spectacolul Bravul Soldat Svejk, care condenseaza o parte din aventurile celebrului personaj al romanului omonim semnat de Jaroslav Hasek, a fost programata in coordonare cu primele zile ale Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), ca un moment special, pentru a marca colaborarea de peste 12 ani intre Raiffeisen Bank si FITS.

Caraghiosul Svejk gaseste mereu cea mai putin potrivita iesire din situatiile in care se afla, astfel ca ajunge sa fie diagnosticat ca “idiot cu acte in regula”. Atitudinea lui, insa, poate fi citita si ca o inteligenta forma de subversiune la adresa autoritatii discretionare din armata si a razboiului. Hasek lasa cititorului si privitorului libertatea de a-si alege cheia de interpretare, iar varianta textului propus in spectacolul Teatrului National “Radu Stanca” din Sibiu pastreaza aceasta ambiguitate, spre deliciul spectatorilor.

Actorul Viorel Rata intruchipeaza cu usurinta si mult umor personaje diverse, aflate in dialog cu eroul principal, trecând prin seria multelor peripetii care par ca nu se mai opresc. Un one-man-show ce tine publicul in priza prin jocul actoricesc si intamplarile pline de umor.

Bravul Soldat Svejk este o productie a Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu, cu sprijinul Raiffeisen Bank. In distributie: Viorel Rata; asistent de regie: Cristina Ragos; sunet - Bogdan Ropcean; lumini - Ionut Nastur; recuzita - Ana Dumitru; cabine - Rosalim Gheorghita; regizor tehnic - Ovidiu Coca. Perioada de difuzare in Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuala: 16 iunie – 14 iulie 2020.
 
Platforma Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/) a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020. Valorificand facilitatile oferite de mediul digital, Stagiunea Virtuala extinde accesul publicului, de oriunde din Romania si din afara tarii la creatii artistice valoroase si promoveaza totodata artistii in aceasta perioada, propunand o solutie pentru continuarea activitatii lor in contextul creat de criza sanitara. Platforma este actualizata cu o frecventa saptamânala cu proiecte sau noutati. Materialele video inregistrate si cu acces gratuit pentru public vor fi disponibile pentru perioade de timp limitate, care vor fi anuntate la lansarea fiecarui proiect.
 
In prezent, in sectiunea Teatru a platformei sunt disponibile spectacolele Absolut!, cu Marcel Iures, in regia lui Alexandru Dabija, un spectacol al Teatrului ACT (pana la data de 5 iulie 2020) si N(AUM), cu Oana Pellea si Cristina Casian, in regia Marianei Camarasan (pâna la data de 7 iulie 2020). Poate fi accesat, de asemenea, in sectiunea Conversatii, dialogul live de lansare intre Oana Pellea, Marcel Iures, Razvan Popovici, Constantin Chiriac si Steven van Groningen.
 
Raiffeisen Bank s-a implicat in sprijinirea artei si culturii romanesti inca din anii 2000, considerând ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea României si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cât mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.
 
Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro