Skip to main content

Programul de educatie financiara ABCdar bancar

Editia a opta ABCdar bancar, programul de educatie financiara dezvoltat de Junior Achievement (JA) si sustinut de catre Raiffeisen Bank.


  • Comunicate de presă

- Elevii de liceu si profesorii pot accesa gratuit componenta de invatare digitala ABCdar bancar dezvoltata prin intermediul platformei LMS JA Inspire™.
- 2.000 de elevi din 55 de licee vor fi implicati in etapa de pilotare a cursului digital si vor putea participa la competitia asociata programului „Sustin educatia financiara in comunitatea mea”.
- Finantari totale de 3.000 de euro pentru liceele participante in programul ABCdar bancar, in acest an. 
- 2.000 de elevi instruiti pe tema educatiei financiare in cadrul modulelor blended learning.

Editia a opta ABCdar bancar, programul de educatie financiara dezvoltat de Junior Achievement (JA) si sustinut de catre Raiffeisen Bank, aduce, gratuit, elevilor de liceu si profesorilor din Romania componenta de invatare digitala, dezvoltata prin intermediul platformei LMS JA Inspire™. Aceasta vine in completarea instrumentelor clasice prezente la clasa (manuale tiparite pentru elevi si ghidul profesorului), dand elevilor posibilitatea unei experiente de invatare individualizata – in ritm si cu grad de dificultate propriu.
 
Pana la finalul acestui an scolar, componenta digitala ABCdar bancar se afla in etapa de pilotare, fiind accesibila pentru 2.000 de elevi din clasele IX – XII, din 55 de licee si pentru profesorii lor coordonatori.
Cele 55 de licee sunt in judetele: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Valcea, Vrancea si din municipiul Bucuresti.
 
„Noile tendinte din lumea digitala ne-au determinat sa ducem programul de educatie financiara pentru liceeni, ABCdar bancar, mai aproape de nevoile tinerilor. Versiunea digitala a proiectului ofera utilizatorilor un mod interactiv de invatare, prin jocuri, teste si video-uri adaptate nevoilor acestora, si un format mult mai usor de accesat. Astfel, continuam sa sustinem educatia financiara a copiilor si a tinerilor astfel incat sa avem cetateni mai bine informati si educati financiar”, Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice Raiffeisen Bank
 
Prin componenta digitala ABCdar bancar, elevii pot accesa module interactive care faciliteaza invatarea, la clasa sau in afara ei, utilizand orice dispozitiv conectat la internet (telefon mobil, tableta, calculator). In cadrul platformei, elevii pot accesa continut video si teme de documentare, pot simula economii si dobanzi si pot da teste, fie prin alegerea raspunsului din mai multe variante (prin drag and drop), fie prin completarea unui raspuns scurt.
 
Finantari totale de 3.000 de euro pentru liceele participante
Odata cu pilotarea componentei digitale ABCdar bancar, Raiffeisen Bank si JA Romania lanseaza competitia „Sustin educatia financiara in comunitatea mea”, cu scopul de a incuraja includerea unui astfel de curs ca disciplina optionala in cat mai multe scoli.
 
Liceele in care se desfasoara activitati ABCdar bancar, in acest an, pot obtine finantari totale de 3.000 de euro prin implicarea elevilor in parcurgerea cursului digital si prin elaborarea unei aplicatii care sa evidentieze modalitatile prin care ofera acces la experiente de educatie financiara relevante.
 
Tinerii tot mai orientati catre utilizarea serviciilor de banking online
La nivel european, procentul adultilor care utilizeaza servicii de banking online s-a dublat in ultimii zece ani, ajungand, in 2017, la o medie de 51% in randul adultilor, potrivit Eurostat (Sursa: Internet banking on the rise). Acelasi studiu arata ca factorii care influenteaza cel mai mult decizia privind utilizarea serviciilor bancare online sunt varsta si nivelul de educatie, in particular educatia financiara. Astfel, Romania, desi are un procent mediu de 7% in ceea ce priveste numarul total al utilizatorilor de servicii bancare online, inregistreaza un varf de 31% pe grupa de varsta 20 – 44 de ani.
 
Peste 11.000 de liceeni educati financiar
Lansat in 2010, programul ABCdar bancar ofera elevilor acces la informatii practice si principii financiare pentru: alcatuirea bugetului personal si planificarea viitorului financiar; efectuarea tranzactiilor si utilizarea instrumentelor moderne de plata; contractarea unui credit si gestionarea informata si responsabila a acestuia.
 
Pana acum, peste 11.000 de elevi de liceu din 78 de localitati au beneficiat, in cadrul programului, de activitatile learning by doing si de intalniri, la clasa, cu voluntari Raiffeisen Bank care le-au explicat, pe intelesul lor, cum functioneaza diferite instrumente financiar-bancare.
 
Despre Raiffeisen Bank Romania
Raiffeisen Bank Romania este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 5.600 de companii. Reteaua Raiffeisen Bank numara peste 450 de unitati, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri si 189 de MFM (automate multifunctionale).
Pentru informatii suplimentare: relatii.publice@raiffeisen.ro .
 
Despre Junior Achievement (JA) Romania
Junior Achievement (JA) Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 40 de tari din Europa si peste 100 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri.
Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul www.jaromania.org si pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.