50 de centre de lectura si stiinte in gradinite defavorizate
Raiffeisen Bank, impreuna cu Asociatia OvidiuRo, lanseaza proiectul Povesti sub Lupa.
Bucuresti, 26 aprilie 2018. Raiffeisen Bank, impreuna cu Asociatia OvidiuRo, lanseaza Povesti sub Lupa, un proiect prin care 50 de centre de lectura si stiinte vor fi create in tot atatea gradinite din comunitati rurale sarace, acolo unde resursele educationale lipsesc sau sunt foarte limitate. In plus, toti cei peste 1.000 de copii de varsta prescolara, beneficiari ai proiectului, vor primi si cate o carte pe luna pentru acasa, timp de 3 luni. Povesti sub Lupa isi propune, de asemenea, sa formeze o retea de profesori de invatamant prescolar care sa participe la formarile OvidiuRo si sa impartaseasca experiente, practici si resurse educationale centrate pe dezvoltarea vocabularului, literatie si stimularea lecturii in gradinite.
Proiectul a fost lansat in luna martie si se desfasoara in doua etape: 10 centre-pilot au fost deja create in tot atatea sali de gradinita, in comunitati defavorizate din judetele Alba, Brasov, Dambovita, Dolj, Iasi, Maramures, Prahova, Sibiu si Vaslui, iar alte 40 de centre vor ajunge in gradinite incepand cu luna septembrie 2018.
Kit-ul educational Povesti sub Lupa, de care vor beneficia cei peste 1.000 de copii, din cele 50 de gradinite, contine: un raft pentru carti, usor accesibil pentru copii, un covor pentru sesiunile de citit impreuna, un set de minim 20 de carti ilustrate (fictiune si non-fictiune) si numeroase resurse care incurajeaza dezvoltarea abilitatilor motrice, a curiozitatii si a abilitatilor de investigare (de la magneti sau lupe, la seturi de forme geometrice, puzzle-uri, masuta pentru apa si nisip etc.).
Odata cu proiectul, OvidiuRo anunta si lansarea unei comunitati profesionale on-line - insuladenisip.ro, ce se adreseaza exclusiv profesorilor din invatamantul prescolar, in special celor care lucreaza cu copii din zone defavorizate. Insula de Nisip este o platforma-resursa in care se impartasesc practici si resurse educationale ce incurajeaza metodele de invatare centrate pe copil si cele pentru dezvoltarea competentelor de comunicare. O scurta animatie despre ce inseamna insuladenisip.ro puteti urmari aici http://www.insuladenisip.ro/users/login.
„Accesul la educatie prescolara ramane o provocare pentru mii de copii din comunitati defavorizate, care nu au o frecventa foarte buna sau nu sunt nici macar inscrisi la gradinita. Ceea ce ne straduim sa facem, alaturi de partenerii nostri de la OvidiuRo, este sa cream, prin proiectul Povesti sub Lupa, o infrastructura educationala interactiva, care sa aduca impreuna resurse adecvate pentru particularitatile de varsta ale copiilor si profesori pregatiti in tehnici de predare axate pe copil si dezvoltarea literatiei. Speram ca prin acest proiect sa dam o sansa celor peste 1.000 de copii la care ajunge anul acesta proiectul, sa inceapa sa iubeasca cititul, povestile, si mai departe sa fie perseverenti in dorinta de se instrui si de a-si contrui un viitor mai bun prin educatie”, adauga Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.
„Povesti sub Lupa propune o solutie la o problema stringenta in gradinitele sarace: lipsa resurselor educationale potrivite varstei, a cartilor ilustrate pentru copii, nevoia de profesori formati in tehnici de invatare centrate pe copil si pe dezvoltarea literatiei sau de carti de calitate care sa ajunga in casele celor mai saraci copii - toate sunt interventii necesar sa se intample concomitent, pentru a putea genera cu adevarat o schimbare. Iar cu suportul Raiffeisen Bank, carora le multumim pentru sustinerea pe termen lung, speram ca proiectul pilot de anul acesta sa fie doar inceputul unui proiect sustenabil si de impact, care va aduce copiii saraci mai aproape de carti si implicit de succesul la scoala si in viata.” declara Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.
Selectia celor 50 de grupe beneficiare este facuta pe baza gradului de implicare si deschidere a profesorilor catre tehnici de invatare moderne centrate pe copii si pe dezvoltarea literatiei, dar si a gradului de saracie a comunitatii, a nevoii de resurse educationale in gradinita si a numarului mare de copii prescolari care frecventeaza gradinita.
Despre Raiffeisen Bank Romania
Raiffeisen Bank Romania este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 5.600 de companii. Reteaua Raiffeisen Bank numara peste 450 de unitati, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri si 189 de MFM (automate multifunctionale).
Despre Asociatia OvidiuRo
Misiunea Asociatiei OvidiuRo este ca fiecare copil sarac sa beneficieze de educatie timpurie de CALITATE si sa devina, astfel, un membru activ al societatii romanesti.
Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil in Gradinita a determinat Parlamentul Romaniei sa transforme mecanismul central al acestuia in program national, in vigoare incepand cu februarie 2016.
Ca Agentie pentru Educatie Timpurie, OvidiuRo mobilizeaza resurse publice si private pentru a asigura educatie prescolara de calitate pentru cei mai saraci copii din Romania. Focusul OvidiuRo este sa ofere materiale educationale de cea mai buna calitate, sa formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse si sa ajute comunitatile defavorizate sa formeze noi grupe de gradinita pentru ca niciun copil de varsta prescolara sa nu fie respins din cauza „lipsei de spatiu”.
In 2017, prin dezvoltarea de Centre pentru Educatie de Calitate si Literatie in zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinit gradinitele din mediul rural sa le ofere copiilor acces la un vocabular divers si la lumea fascinanta a cartilor de fictiune si non-fictiune. Anul trecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din invatamantul prescolar, focusul sesiunilor de formare fiind metodele de invatare centrate pe copil si cele pentru dezvoltarea literatiei.
OvidiuRo isi propune ca in 2018 sa formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, sa dezvolte Centre pentru literatie in gradinitele rurale si sa distribuie minim 15.000 de carti pentru acasa copiilor din cele mai sarace comunitati rurale din tara.