Skip to main content

Finantarea companiei Comvex pentru un proiect strategic in portul Constanta

Raiffeisen Bank si EximBank Romania au semnat la finalul saptamani trecute un acord de credit pentru finantarea proiectului Terminal de cereale in Portul Constanta, Dana 80.


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 22 Mai 2017 – Raiffeisen Bank, Aranjor si Finantator, si EximBank Romania, Finantator, au semnat la finalul saptamani trecute un acord de credit in valoare de 33,6 milioane de euro cu compania Comvex S.A., destinat finantarii proiectului Terminal de cereale in Portul Constanta, Dana 80. Suma finantarii este subscrisa in mod egal de cele doua banci, respectiv 16,8 milioane de euro fiecare. Creditul de investitii acordat de consortiul bancar beneficiaza, in plus, si de o garantie emisa de EximBank in numele si contul statului roman, in valoare de 18,2 milioane de euro.

Finantarea – acordata pe o perioada de 10 ani – are ca obiect dezvoltarea si ulterior operarea de catre Comvex S.A. a unui Terminal de cereale cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, iar investitia totala este de peste 45 de milioane de euro. In completarea finantarii bancare, Comvex S.A. a obtinut fonduri de pe piata de capital, ce i-au permis o contributie proprie in valoare de peste 8 milioane de euro.

Terminalul va fi construit in Dana 80 a Portului Constanta, cea mai adanca dana de la Marea Neagra si va marca o premiera in Romania:  va crea posibilitatea incarcarii la capacitate totala a celor mai mari nave de transport cereale, tip Panamax si Cape Size, pana la 120.000 tdw. De asemenea, va lega Portul Constanta cu cele mai importante piete de export pentru cereale din Asia si va crește importanta acestuia in regiune.

Conform estimarilor companiei, constructia acestui terminal inseamna, intr-o prima faza, dezvoltarea capacitatilor de export de cereale ale Romaniei cu peste 3 milioane de tone, putand ajunge treptat, pana la finalul proiectului, la 10 milioane de tone. De asemenea, operarea suplimentara in Dana 80 va duce la creșterea semnificativa a atractivitatii si a profitabilitatii Portului Constanta, precum si la crearea de noi locuri de munca de inalta calificare.

Proiectul este considerat unul de importanta strategica si este inclus in Master Planul General de Transport al Romaniei, aprobat prin HG 666/2016, precum si in Master Planul Portului Constanta. Totodata, acesta este integrat intr-un proiect de dezvoltare privind infrastructura feroviara prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

Consultanta juridica in procesul de finantare a fost asigurata de biroul din București al Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG, actionand in numele finantatorilor, si de catre Mares, Danilescu & Mares, in numele Comvex S.A.

Despre Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank este o banca universala de top, oferind o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) si internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o retea de peste 478 agentii in toata tara care deservesc aproximativ 2 milioane clienti, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri si 5.700 corporatii mari si medii.

Despre EximBank
EximBank se implica activ de aproape 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Banca a dezvoltat si ofera solutii complexe si integrate pentru exportatori sprijinind activitatea de export din faza de productie, livrare si pana la incasarea contravalorii marfurilor exportate, prin:
FINANTARI care acopera cheltuielile pentru producerea sau livrarea marfurilor sau pentru prestarea serviciilor destinate exportului.
GARANTII emise in numele si contul Statului Roman care reduc riscurile asociate activitatii de creditare si faciliteaza astfel accesul companiilor la finantare.
ASIGURARI emise in numele si contul Statului Roman care protejeaza incasarile exportatorilor impotriva riscurilor asociate partenerilor externi si a riscurilor asociate tarii de destinatie.
FACTORING
SOLUTII DE TRADE FINANCE adaptate specificului fiecarei companii – Acreditivul documentar; Scrisoare de garantie bancara; Incasso; Ordinul de plata documentar.
INFORMATII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI. 
Informatii suplimentare pot fi obtinute prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e  mail informatii@eximbank.ro