Skip to main content

Raiffeisen Bank sprijina ClimAccelerator editia a doua

Finantari de 300.000 euro pentru startup-uri verzi, intr-o noua editie a Black Sea ClimAccelerator


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 24 mai - Raiffeisen Bank sustine, pentru al doilea an consecutiv, Black Sea ClimAccelerator, acceleratorul regional pentru startup-urile verzi. Acceleratorul se afla la cea de-a doua editie si este dedicat startup-urilor verzi, dornice sa inoveze pentru un viitor mai sustenabil. Fiind parte din cel mai mare accelerator verde european, ClimAccelerator, editia regionala ofera finantari totale de 300.000 euro, programe de mentorat, consultanta de specialitate si pregatire pentru atragerea de investitii. Astfel, startup-urile locale sunt invitate sa aplice in perioada 24 mai - 24 iulie cu solutia lor de eco-inovare pe site-ul blackseaclimaccelerator.eu. 

Black Sea ClimAccelerator intervine in procesul schimbarilor climatice prin dezvoltarea domeniului Cleantech, identificand startup-uri care prin inovatie si tehnologie pot implementa solutii viabile si scalabile. Este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest si partenerii principali Raiffeisen Bank si OMV Petrom, The Climate Vertical si partenerul principal Volta, precum si Innovation Accelerator in Bulgaria. 

Tipurile de solutii eligibile in Black Sea ClimAccelerator pot aborda teme precum: eficientizarea managementului deseurilor, solutii de agricultura inteligenta (AI), cele care sustin economia circulara prin tehnologie, solutii de reducere a emisiilor de carbon din diverse industrii, cele care utilizeaza energia verde sau tehnologii verzi pentru un mediu mai curat, cele care propun dezvoltarea de materiale sustenabile cat si orice startup care contribuie la reducerea emisiilor sau captarea gazelor cu efect de sera. 

In functie de stadiul de dezvoltare al business-urilor inscrise, acestea vor fi incadrate intr-una dintre cele trei categorii:    1. Early Stage, 2. MVP sau 3. Growth.* (detalii mai jos)

Procesul de inscriere este deschis intre 24 mai si 24 iulie, pentru prima categorie (Early Stage) care se adreseaza start-up-urilor la inceput de drum si echipelor care vor sa isi faca un start-up pentru concretizarea unei idei.   

Impactul modelului economic actual asupra mediului este o preocupare importanta  si constanta. A devenit clar ca trebuie sa gandim strategiile de crestere doar in armonie cu mediul, daca vrem sa asiguram sustenabilitate afacerilor noastre, societatii si viitorului.  In acest context, ne ramane o singura optiune: sa acceleram spre o economie durabila! Tocmai de aceea Raiffeisen Bank are un program dedicat afacerilor la inceput de drum https://www.raiffeisenfactory.ro/ si colaboreaza cu Impact Hub, la acest Accelerator de afaceri green. Orice astfel de initiativa conteaza si poate face diferenta in calitatea vietii fiecaruia dintre noi!” a spus Raluca Nicolescu, director IMM la Raiffeisen Bank. 

Prima editie Black Sea ClimAccelerator ne-a aratat ca exista un potential imens in piata start-up-urilor green care se afla la inceput de drum. Ne-am dat seama ca subiectul nu este doar dezbatut public, ci si in spatiul privat se cauta solutii de eco-inovare care au nevoie de instrumente si resurse pentru a-si duce misiunea la urmatorul nivel. Astfel, in 2022 cautam o noua generatie de antreprenori care pot sa raspunda la provocarea majora a secolului: schimbarile climatice. Astfel, incurajam antreprenoriatul green prin inovatie, creativitate si tehnologice alaturi de un ecosistem de parteneri, mentori, jurati, investitori.” a declarat Adina Cretu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest. 

Orice start-up care adreseaza prin solutii inovatoare cel mai dezbatut subiect de pe agenda publica - schimbarile climatice – poate aplica in Black Sea ClimAccelerator, unde are posibilitatea de a-si verifica ideea si de a atrage investitii. Cele mai promitatoare start-up-uri din Romania si Bulgaria vor intra intr-un program complex ce include, printre altele: workshop-uri de modelare de business, marketing, vanzari, management financiar, consultanta de business si pregatire pentru investitii, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing, evenimente internationale si, nu in ultimul rand, o finantare pentru a-si dezvolta afacerea.  

*Ce reprezinta cele 3 categorii? 

  1. Early Stage: Start-up-urile care au o idee si sunt in stadiul incipient. 16 astfel de start-up-uri din Romania vor primi un grant in valoare de 5.000 de euro si sprijin in validarea ideii de business. 
  2. MVP: Start-up-urile care au un prototip validat cu clienti. Pentru aceasta categorie exista 6 locuri disponibile in program si vor putea primi un grant de 20.000 euro, sprijin in atragerea clientilor, precum si consultanta de specialitate in functie de nevoile specifice.  
  3. Growth: Start-up-urile care au deja solutii scalabile. 6 astfel de start-up-uri din Romania vor beneficia de sesiuni de consultanta de specialitate pe nevoile lor specifice, inclusiv pe intelegerea terms sheet-urilor pentru investitii, de activitati de identificare a oportunitatilor de granturi atat la nivel local, cat si international si de activitati de facilitare si suport care sa le pregateasca pentru atragerea de investitii si finantari.  

Toate start-up-urile selectate vor participa si la sesiuni de mentorat individuale, sesiuni de peer sharing la nivel national si international si se vor conecta cu actori cheie din ecosistem. In plus, start-up-urile din categoriile MVP si Growth vor participa la evenimente si targuri nationale si internationale si la Demo Day, un eveniment national in care isi vor prezenta solutia in fata jucatorilor cheie din piata si vor participa la sesiuni de networking. 

Procesul de selectie pentru participarea in accelerator va fi realizat de catre un juriu format din membri cu expertiza diversa atat din mediul antreprenorial, cat si din mediul corporate si investitional. In aceasta editie, juriul acceleratorului ii include pe: Adina Cretu - Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest, Andrei Dudoiu - Managing Partner & President of the Board of Directors SeedBlink, Catalin Velescu - General Manager and Founder of Volta Grup, Hanny Bratu - Marketing & Fundraising Manager WWF Romania, Ionut-Cristian Ciubotaru - Vice President Business Development Gas & Power Division OMV Petrom, Loredana Ianus - Communication Director Graffiti PR, Raluca Nicolescu - SME Director Raiffeisen Bank, Vlad Gliga - CEO Rubik Hub & Co-founder The Climate Vertical. 

                           * * * * * 

Rezultate editia 2021 in Romania:

  • au aplicat 179 de start-up-uri ecoinovatoare locale, cu fondatori din toate regiunile tarii.  
  • 28 de start-up-uri au fost selectate in program si au beneficiat, pana acum, de mentorat, cu peste 110 ore in sesiuni de 1 la 1, peste 70 de ore de consultanta cu experti in diverse arii si granturi de 200.000 euro. 
  • este 20 de specialisti au sustinut mai mult de 50 de ore pe teme de business. 
  • 4 dintre start-up-urile din program au participat la Hello Tomorrow Global Summit, in Paris, in luna noiembrie 2021.  

Mai multe detalii despre Black Sea ClimAccelerator puteti gasi pe: blackseaclimaccelerator.eu;