Raiffeisen Bank si BCR au finantat tranzactia Romgaz cu ExxonMobil

Romgaz a finalizat cu succes tranzactia cu ExxonMobil

Bucuresti, 5 august 2022 - S.N.G.N Romgaz S.A anunta finalizarea tranzactiei de achizitie si transferul tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adanca a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra.

Tranzactia finalizata pe 1 august 2022, a fost finantata din sursele proprii ale companiei si un credit bancar sindicalizat in valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, avand finantatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro si Banca Comerciala Romana cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioada de cinci ani de la data utilizarii, fiind tras integral in vederea platii achizitiei. Operatiunile bancare pentru plata tranzactiei de achizitie din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care actioneaza si in calitate de agent al facilitatii de credit.

Finantatorii au fost asistati de casa de avocatura Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare si utilizare a facilitatii de credit.

Finalizarea cu succes a tranzactiei este o realizare deosebita in portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o insemnatate importanta si strategica pentru Romania in vederea asigurarii securitatii energetice a tarii noastre, mai ales in actualul context geopolitic. Suntem determinati sa trecem la etapa de dezvoltare-exploatare in cel mai scurt timp, alaturi de partenerul nostru. Multumesc echipei Romgaz pentru eforturile sustinute in vederea indeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum si tuturor partilor implicate in aceasta tranzactie” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A

Tranzactia reprezinta o investitie importanta realizata de Romgaz, in linie cu strategie de dezvoltare a companiei. In perioada imediat urmatoare vom continua realizarea formalitatilor necesare in vederea asigurarii nevoii de finantare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep” a spus Razvan Popescu, directorul economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A.

Felicitam Romgaz pentru finalizarea tranzactiei, aceasta reprezentand un pas major pentru dezvoltarea productiei de energie in Romania. Finantarea acordata confirma determinarea Raiffeisen Bank de a sustine tranzitia energetica spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucurosi ca am putut sa sustinem compania in achizitionarea cotei de participare in proiectul Neptun Deep, atat prin participarea la finantare, cat si prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuarii achizitiei”, a declarat Alin Neacsu, director executiv Corporatii Mari la Raiffeisen Bank.

Prin finantarea acordata, Banca Comerciala Romana isi continua si consolideaza rolul de partener pentru compania Romgaz si sectorul energetic local, prin sprijinirea directa a investitiilor cu impact strategic pentru economia Romaniei. Felicitam Romgaz SA pentru reusita inchiderii cu succes a acestei tranzactii de mare anvergura, un pas strategic in asigurarea independentei si tranzitiei pe baze sustenabile a sectorului energetic romanesc. Vom continua sa oferim tot interesul si sprijinul nostru pentru dezvoltarea proiectelor din acest sector si pe viitor, in contextul unui mediu economic in continua schimbare si in fata unor planuri si provocari de o importanta capitala pentru partenerul nostru si economia locala“, a declarat Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienti Strategici la BCR.

Despre ROMGAZ

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand acum mai bine de 100 de ani, in anul 1909. ROMGAZ face explorare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. In 2013 ROMGAZ si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este una dintre bancile universale aflate in top 5 in Romania si deserveste 2,28 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.700 de angajati, circa 300 de agentii in toata tara, 1.131 de ATM-uri si MFM-uri, o retea de peste 27.900 de POS-uri.

Despre BCR

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare, printr-o retea de 18 centre de afaceri si 16 birouri mobile dedicate companiilor si 322 de unitati retail situate in majoritatea oraselor din tara cu peste 10.000 de locuitori.