Skip to main content

Preview „Caragiale e de vina!” pe texte de Matei Visniec

Proiectul teatral „Caragiale e de vina!”, pe texte de Matei Visniec, cu Oana Pellea in rolul principal va fi lansat in versiunea preview marti, 23 iunie, la ora 19:30 in Raiffeisen Art Proiect - #StagiuneVirtuala.


  • Comunicate de presă

 https://art.raiffeisen.ro/

Bucuresti, 22 iunie 2020 – Proiectul teatral „Caragiale e de vina!”, pe texte de Matei Visniec, cu Oana Pellea in rolul principal va fi lansat in versiunea preview marti, 23 iunie, la ora 19:30 in Raiffeisen Art Proiect - #StagiuneVirtuala. 
Este un spectacol care inca nu a fost jucat pe scena, structura sa trecand prin transformari, schimbari si reformulari impuse de contextul dat de pandemie. Varianta „preview” a proiectului, adaptata pentru mediul online, care va putea fi urmarita pe 23 iunie, ofera un acces privilegiat publicului in laboratorul de creatie al spectacolului. Devenim martori ai modului in care se construiesc personajele, temele, dialogul si cum lumea lui Caragiale din textele lui Matei Visniec se construieste intr-o atat de fidela reflectare contemporana, perfect actuala. Toate pe fondul desenelor pline de culoare realizate de scenograful Vladimir Turturica. 

„Caragiale e de vina!“ are la baza textul unuia dintre cei mai importanti dramaturgi contemporani, Matei Visniec, care isi propune sa prezinte publicului ecoul universului lui Ion Luca Caragiale in timpul prezent. Oana Pellea si Mircea Rusu, doi dintre cei mai mari si valorosi actori romani contemporani vor crea doua personaje antagonice, aflate la polurile opuse ale omenescului: umanitatea si dezumanizarea.
Vorbind despre piesa, Matei Visniec marturisea: „Planeta traieste o caragialiada, dar din pacate nu cunoaste acest cuvant pentru ca nu ”trece” Caragiale in alte culturi. Dar cat de caragialiana este, totusi, lumea noastra globalizata!”.


Valorificand facilitatile oferite de online, #StagiuneaVirtuala le mai rezerva o surpriza spectatorilor, oferindu-le prilejul sa interactioneze cu echipa proiectului si sa adreseze intrebari. In seara lansarii, pe 23 iunie, de la ora 19:30, in foaierul virtual, are loc o discutie live cu invitatii speciali ai serii: actorii Oana Pellea si Mircea Rusu, dramaturgul Matei Visniec, grafic designer-ul Vladimir Turturica si Corina Vasile, director de comunicare al Raiffeisen Bank, care vor raspunde live intrebarilor moderate de Cristina Bazavan.


Raiffeisen Art Proiect este, inca de la lansare, o punte intre proiecte culturale si public. In varianta #StagiuneVirtuala punem la dispozitia artistilor un punct de contact cu iubitorii de spectacole, in formula intermediata digital. In tot raul pandemiei, este si un „putin bine”, si anume putem asigura accesul si pentru cei care nu ajung in sala de spectacol, din alte orase sau chiar din lume, la proiecte culturale valoroase, artisti consacrati, care nu beneficiaza mereu de resursele de a realiza productii si de a-i intalni pe cei interesati. Pentru public, clientii nostri si nu numai, vorbim de posibilitatea de a se expune la idei noi, la viziuni interesante sau de a descoperi idei creative”, a spus Corina Vasile, director de comunicare al Raiffeisen Bank.

„Caragiale e de vina!” este un proiect teatral al Asociatiei Goong, pe texte de Matei Visniec, dezvoltat cu sprijinul Raiffeisen Bank. In distributie: Oana Pellea, Mircea Rusu, Cristina Casian, Florina Gleznea, Richard Bovnoczki si Ionut Grama. Video-artist & montaj: Vlad Lazarescu; Light design & asisetnta tehnica: Stefan Vasilescu; Grafica afis & generic: Amalia Iorgoiu; Scenografie & desene: Vladimir Turturica; Concept & regie: Mariana Camarasan. 


Platforma Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/ ) a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020. Valorificand facilitatile oferite de mediul digital, Stagiunea Virtuala extinde accesul publicului, de oriunde din Romania si din afara tarii la creatii artistice valoroase si promoveaza totodata artistii in aceasta perioada, propunand o solutie pentru continuarea activitatii lor in contextul creat de pandemie. Platforma este actualizata cu o frecventa saptamanala cu proiecte sau noutati. Materialele video inregistrate si cu acces gratuit pentru public vor fi disponibile pentru perioade de timp limitate, care vor fi anuntate la lansarea fiecarui proiect.

In prezent, in sectiunea Teatru a platformei sunt disponibile spectacolele Absolut!, cu Marcel Iures, in regia lui Alexandru Dabija, un spectacol al Teatrului ACT (pana la data de 5 iulie 2020), N(AUM), cu Oana Pellea si Cristina Casian, in regia Marianei Camarasan (pana la data de 7 iulie 2020) si Bravul Soldat Svejk, un spectacol al Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, cu Viorel Rata (pana la data de 14 iulie). Poate fi accesat, de asemenea, in sectiunea Conversatii, dialogul live de lansare intre Oana Pellea, Marcel Iures, Razvan Popovici, Constantin Chiriac si Steven van Groningen. 

Raiffeisen Bank s-a implicat in sprijinirea artei si culturii romanesti inca din anii 2000, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.


Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro