Skip to main content

Concursul foto Zi De Romania lansat de Raiffeisen Bank si-a desemnat castigatorii

Cei patru castigatori ai concursului de fotografie #ZiDeRomania au fost desemnati in cadrul unui chat live online, care poate fi urmarit in sectiunea Conversatii a platformei culturale online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala https://art.raiffeisen.ro/


  • Comunicate de presă

Hashtagul ZiDeRomania propus de Raiffeisen Bank i-a atras pe romani: 1.001 de creatii au fost postate pe Instagram in doar 5 zile de concurs, aratand Romania frumoasa descoperita in 2020

62% dintre cei care au postat sunt femei si 38% barbati, provenind din toate regiunile tarii

Teme predominante: peisaje care surprind natura, traditii si obiective turistice importante din tara

Juriul a desemnat trei imagini castigatoare, iar votul public pe cea de-a patra si au fost acordate patru premii constand in vouchere de 500 de lei fiecare

Bucuresti, 12 decembrie 2020 – Cei patru castigatori ai concursului de fotografie #ZiDeRomania au fost desemnati in cadrul unui chat live online, care poate fi urmarit in sectiunea Conversatii a platformei culturale online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala. Concursul lansat de Raiffeisen Bank pentru a marca Ziua Nationala s-a derulat intre 28 noiembrie si 2 decembrie 2020 si i-a provocat pe participanti sa redescopere Romania lor frumoasa prin fotografii postate pe Instagram sub hashtag #ZiDeRomania. In doar cinci zile, 1.001 de creatii au fost incarcate pe Instagram. Imaginile postate de concurenti au fost agregate pe un hashtag wall dedicat din platforma si pot fi vizualizate in sectiunea Explorator a platformei Raiffeisen Art Proiect 

https://art.raiffeisen.ro/explorator/concurs-foto-zi-de-romania/

Juriul format dintr-un muntean - Vlad Eftenie (arhitect si fotograf), un moldovean - Sorin Onisor (fotograf) si un transilvanean - Jeno Major (fotograf), alaturi de Steven van Groningen (bucovinean prin alianta si pasionat de fotografie) din partea Raiffeisen Bank a desemnat cele trei imagini castigatoare. Cea de-a patra castigatoare a fost aleasa de public, fiind imaginea care a atras cel mai mare numar de like-uri. Premiile constau in vouchere e-mag in valoare de 500 de lei fiecare.

Cele patru imagini castigatoare ale concursului foto #ZiDeRomania sunt:

Poveste de dragoste la Vatra Dornei – de Vlad Bereholschi vladbereholschiphotographer https://www.instagram.com/p/CIOZ3sIBZnJ/

Olarul – de Diana Buzoianu - buzoianu.diana https://www.instagram.com/p/CIN_5VypV5l/

Razele diminetii la Fundatura Ponorului – de Vlad Ionescu - fotografromania https://www.instagram.com/p/CITTzYKIoR9/

Premiul publicului: Poveste de dragoste la Vatra Dornei – de Vlad Bereholschi

Analizand imaginile, juriul a constatat ca dintre cele 1.001 de creatii inscrise in concursul foto #ZiDeRomania 62% au fost postate de femei si 38% de barbati, provenind din toate regiunile tarii. Cel mai des abordate teme au fost peisajele care surprind natura, predominant in mediul rural, dar si urban, traditiile si obiective turistice importante din tara. Noutatea a constat in portretele de oameni integrate intr-o poveste - de la mecanici de locomotiva, la olari, fierari, carbunari, brutari etc.

Cateva observatii ale juratilor:

In imaginile postate de participanti am descoperit o Romanie foarte frumoasa. Am vazut multe fotografii din mediul rural, o natura bogata, traditii autentice si portrete de oameni surprinse cu o deosebita sensibilitate. Asemenea imagini pot fi captate doar de cineva care iubeste acest gen de frumusete, ceea ce imi da increderea ca romanii chiar isi redescopera tara. Surprinzator de multe fotografii inscrise in concurs, ceea ce ma face sa cred #ZiDeRomania si-a atins scopul de a redescoperi Romania noastra frumoasa”, spune Steven Van Groningen, membru al juriului si Presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Anul acesta am asteptat mai mult ca niciodata incetarea restrictiilor de calatorie. Interne, pentru ca aveam asa pofta sa strabat tara pe noi trasee. Am facut-o cu pofta, am stat aproape doar pe drum, explorator. Ce am descoperit odata cu #ZiDeRomania este ca nu am fost singur, deloc. Peste 1.000 de fotografii cu Romania descoperita in 2020 de utilizatorii Instagram au intrat in procesul de jurizare. Cele mai multe dintre ele ne-au aratat ca s-a deschis o alta privire catre lumea din care facem parte, invatand sa o pretuim mai mult." - Vlad Eftenie, fotograf si membru al juriului.

"Intreaga mea viata, am stat pe coclauri. Am crescut la tara, apoi am fost profesor intr-un sat din Campia Banateana, arheolog, etnograf si antropolog vizual, ca sa raman apoi fotograf al satului romanesc. Ce fac eu este sa gasesc emotie si poveste, acolo unde ele indraznesc inca sa se arate. #ZiDeRomania m-a surprins extrem de placut tocmai pentru ca am regasit aceasta emotie in multe postari inscrise in competitie!"  - Sorin Onisor fotograf si membru al juriului.

Ma bucur ca fac parte din proiectul #ZiDeRomania si ca am jurizat atatea fotografii de calitate, facute de amatori si pasionati de imagine. Si eu am inceput la fel. Le doresc sa isi urmeze si mai departe pasiunea, tuturor celor care au participat la competitie!” - Jeno Major, fotograf si membru al juriului.  

ZiDeRomania este unul dintre proiectele puternice online care au reusit sa scoata la lumina si ce a fost bun in anul asta, atat de plin de incercari. In doar 5 zile, 1.001 de postari si stories pe Instagram s-au intrecut in a arata Romania descoperita in 2020. Accentul pus pe oameni - portrete, mestesuguri aproape disparute, dar si selectia atenta a peisajelor urbane sau rurale spun mult despre cum a evoluat fotografia pe Instagram in ultima perioada. Alaturi de Raiffeisen Bank, Cronicari Digitali au construit proiectul pe Instagram cu gandul la a aniversa calitativ Ziua Nationala. Rezultatele sunt peste asteptari! Cantitatea, calitatea si, deloc la sfarsit, interactivitatea in a vota cea mai buna imagine postata, ne-a coplesit! Este clar pentru noi ca atentia millennials si zillennials se indreapta catre subiecte mai substantiale” - conchide Silvia Teodorescu, manager proiect cultural Cronicari Digitali, parteneri ai concursului de fotografie #ZiDeRomania.

Imaginile din competitia #ZiDeRomania pot fi vazute pe hashtag wall dedicat din sectiunea Explorator a platformei culturale online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/ ).

Platforma online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. 70 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma are peste 100.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc. 

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;