Skip to main content

Acord de garantare Initiativa pentru IMM cu Fondul European de Investitii

Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care a semnat un acord de garantare „Initiativa pentru IMM” cu Fondul European de Investitii.



Bucuresti, 11 mai 2017 – Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care a semnat un acord cu FEI pentru participarea la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata, din cadrul Programului operational „Initiativa pentru IMM”. In baza acestui acord Raiffeisen Bank  va acorda credite in valoare de pana la 300 milioane euro IMM-urilor* (conform definitiei europene) in conditii avantajoase, pentru finantarea activitatii curente sau a investitiilor, pe termen mediu si lung.

„Suntem incantati sa fim parte a acestei initiative, implementata deja cu succes in alte patru tari. In acest fel vom continua sa fructificam experienta valoroasa acumulata pana acum in implementarea unor instrumente financiare similare, sustinand competitivitatea si cresterea mediului de afaceri din Romania. Noile acorduri vor permite unui numar de peste 2.000 de companii romanesti sa beneficieze de conditii de finantare extrem de avantajoase – dobanzi atractive si cerinte reduse de garantii.” a declarat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank

Creditele IMM cu garantii FEI vor fi acordate in lei, pentru finantarea investitiilor, acoperirea nevoilor de capital de lucru, pentru consolidarea sau pentru dezvoltarea activitatii (de exemplu achizitia de materie prima, semifabricate si stocuri, cheltuieli cu forta de munca, creante comerciale, utilitati etc). Garantiile FEI acopera 60%, din valoarea creditului, fara nici un cost pentru firmele creditate. 
Raiffeisen Bank a acordat deja peste 350 de milioane de euro IMM-urilor in cadrul initiativelor JEREMIE, pe parcursul derularii celor doua acorduri incheiate cu Fondul European pentru Investitii (EIF). Raiffeisen Bank detine cea mai mare cota de piata pe acest tip de finantare IMM, peste 50% din totalul volumelor acordate de catre toate bancile din Romania, prin aceste programe.
Ieri, Raiffeisen Bank a anuntat ca a incheiat un alt parteneriat cu FEI, pe baza programului COSME in valoare de 177 milioane de euro, suma care va fi de asemenea utilizata pentru sustinerea IMM-urilor romanesti.


Despre Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank este o banca universala de top, oferind o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) si internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o retea de peste 478 agentii in toat` tara care deservesc aproximativ 2 milioane clienti, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri si 5.700 corporatii mari si medii.

Despre Initiativa IMM
Programul operational Initiativa pentru IMM-uri (POIIMM)  2014- 2020 este un instrument financiar instituit la nivelul Uniunii Europene, in conformitate cu art. 39 alin. (2) lit. (a) din Regulamentul privind dispozitiile comune, gestionat indirect de către Comisia Europeana, cu sarcini de punere in aplicare incredintate Grupului BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii). Romania a decis sa acorde prin POIIMM garantii neplafonate, furnizate prin Fondul European de Investitii, pentru a acoperi riscul de credit al imprumuturilor pentru IMM.
Creditele IMM beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin programul Inițiativa pentru IMM, finanțat de Uniunea Europeană prin FEDR și Horizon 2020 și de către Fondul European de Investiții și Banca Europeană de Investiții.

* Companiile de tip IMM (conform definitiei europene) au o cifra de afaceri mai mica de 50 milioane de euro sau active totale mai mici de 43 milioane de euro si maximum 250 de angajati;

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;