- Profitul consolidat la 9 luni a crescut cu 38% pana la 861 milioane euro (profitul consolidat al trimestrului trei, de 296 milioane euro, este cu doar 5% mai mic fata de nivelul record anuntat trimestrul anterior)
- Bilantul total a crescut cu aproape 20%, pana la 87,3 miliarde euro
- Rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare ramane stabila, la 25,4%
- Raportul cost/venituri s-a imbunatatit, pana la 54,6%
- Baza de clienti a crescut la 14,6 milioane
Lumea bancara internationala a fost complet dominata in trimestrul trei al acestui an de criza financiara globala, care a amenintat multe institutii financiare. In ciuda crizei, ale carei efecte au fost resimtite, indirect, si de Raiffeisen International, rezultatele sale au ramas la un nivel record: Profitul consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) pentru primele 9 luni ale anului 2008 a crescut cu 37,7% la 861,5 milioane euro (1-9 2007: 625,7 milioane euro). Profitul inainte de impozitare a crescut cu 32,3% la 1.261,0 milioane euro (1-9 2007: 965,4 milioane euro), in timp ce profitul dupa impozitare a crescut cu 31,1% la 965,4 milioane euro (1-9 2007: 736,6 milioane euro). La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2008, rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare s-a situat la 25,4%, in ciuda unor contributii majore la capitalurile proprii, ramanand astfel aproape la acelasi nivel de finalul anului 2007 (25,7%). Toate cifrele se bazeaza pe Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
„ Performanta noastra intr-un mediu care s-a dovedit in parte foarte dificil demonstreaza ca modelul nostru de afaceri ne permite sa avem succes chiar in conditiile unor turbulente economice puternice„, a declarat presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic.
„ Ceea ce ne multumeste cu adevarat este faptul ca profitul nostru consolidat pentru trimestrul trei este cu putin sub nivelul record anuntat trimestrul precedent – in ciuda unui nivel semnificativ mai mare al provizioanelor pentru pierderile din credite", a adaugat Martin Grull, CFO.
Bilantul total a crescut la 87,3 miliarde euro la sfarsitul trimestrului trei
Bazandu-se exclusiv pe crestere organica, Raiffeisen International a reusit sa isi creasca bilantul total pana la 87,3 miliarde euro, o crestere de 14,5 miliarde euro – sau de aproximativ 20% - de la inceputul anului. La un plus de 3%, sau 2,4 miliarde euro, miscarile cursului de schimb au avut o influenta semnificativa asupra bilantului total, datorita monedelor din aproape toate tarile Europei Centrale si de Est, considerabil mai puternice. Pe de alta parte, schimbarile in scopul consolidarii nu au avut influente semnificative asupra bilantului consolidat, asa incat cresterea organica ajustata s-a ridicat la 17%, sau 12,1 miliarde euro.
Crestere dinamica a venitului net din dobanzi
Veniturile operationale ale Raiffeisen International au avut in continuare o evolutie pozitiva in primele trei trimestre ale anului curent. Cea mai importanta componenta a venitului la finele celor 9 luni a fost venitul net din dobanzi, care a crescut cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 1.704 milioane euro la 2.342 milioane euro. Cresterea sa a fost astfel substantial mai mare fata de cea a bilantului total mediu cu 31%. Nu au existat schimbari semnificative in scopul consolidarii in perioada de raportare. Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul de trezorerie, cu un plus de 87%, pana la 160 milioane euro. Segmentul corporate a inregistrat o crestere de 39% pana la 793 milioane euro, aproape de media Grupului. Venitul net din dobanzi pentru segmentul retail a crescut cu 32% fata de perioada similara a anului 2007, la 1.355 milioane euro. Toate regiunile au inregistrat cresteri semnificative ale venitului net din dobanzi. Cea mai mare crestere, de 44%, a fost inregistrata de Federatia Statelor Independente (FSI). Acest lucru s-a datorat in principal marjelor de dobanda semnificativ mai mari fata de alte regiuni. Venitul net din dobanzi a crescut cu 36% in Europa de Sud-est, si cu 32% in Europa Centrala. Marja neta de dobanda a Grupului s-a imbunatatit cu 17 puncte de baza fata de perioada comparabila a lui 2007, la 3,96%. De asemenea, aceasta a fost si cu 10 puncte de baza peste nivelul inregistrat in 2007, in ciuda costurilor de finantare mai mari determinate de criza financiara globala.
Ratele de crestere pentru venitul net din comisioane, care a crescut cu 23% pana la 1.098 milioane euro, sunt de asemenea satisfacatoare, desi relativ mai mici decat in cazul venitului net din dobanzi. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in cazul creditelor si garantiilor, unde venitul a crescut cu 45% pana la 152 milioane euro, si in cazul schimburilor valutare, care, la 348 milioane euro, au contribuit cu 35% la rezultatul total. Transferurile generate de plati au ramas cea mai importanta componenta a castigurilor, atingand 475 milioane euro, respectiv o crestere de 24%.
Cheltuielile administrative generale au crescut moderat
Cheltuielile administrative generale au crescut cu 402 milioane euro, sau cu 26%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1.940 milioane euro. Nu au existat efecte notabile datorate modificarilor in scopul consolidarii. In primele 9 luni ale anului, cheltuielile administrative generale au crescut mai putin decat venitul operational, in ciuda continuarii programului de investitii destinat dezvoltarii canalelor de distributie. Raportul cost/venituri s-a imbunatatit in consecinta cu 3 puncte procentuale fata de anul trecut, atingand 54,6%.
Numarul mediu de angajati a ajuns la 61.140 in perioada ianuarie – septembrie 2008. Acest lucru reprezinta o crestere de 12%, sau 6.461 angajati, fata de perioada similara a anului trecut. Europa de Sud-est a inregistrat cea mai mare crestere, de 23% sau 3.312 angajati. In Europa Centrala, numarul mediu al angajatilor a crescut cu 14%, respectiv 1.612 angajati, in timp ce in FSI numarul acestora a fost cu 6%, respectiv cu 1.538 de angajati mai mare fata de perioada similara a anului trecut.
Numarul de unitati a ajuns la 3.168 la finalul trimestrului. Acest lucru reprezinta o crestere neta de 145 de unitati fata de perioada comparabila a anului anterior. Noi unitati au fost deschise in Europa de Sud-est (238), in special in Romania (146) si Bulgaria (49). In FSI, 112 unitati au fost inchise ca urmare a eforturilor de optimizare a spatiilor.
Baza solida de capital – Capitalurile proprii au crescut cu 15%
Capitalurile proprii din bilantul Raiffeisen International au crescut cu 15%, adica 965 milioane euro, fata de sfarsitul anului 2007, pana la 7.857 milioane euro. Pe de o parte, au crescut datorita profitului anului curent, de 965 milioane euro, si aporturilor de capital ale actionarilor minoritari in diverse unitati ale Grupului, in valoare de 41 milioane euro. Pe de alta parte, a existat si o distribuire a profitului, de 179 milioane euro, pentru anul 2007. In iunie 2008, Adunarea Generala a Actionarilor Raiffeisen International a aprobat o plata a unui dividend de 0,93 euro pe actiune, totalizand 143 milioane euro. Alte distribuiri ale profitului, in suma de 37 milioane euro, s-au facut catre actionari minoritari ai diverselor unitati ale Grupului.
Rata capitalului de baza in raport de riscul de credit a scazut in comparatie cu sfarsitul anului trecut cu 2,5 puncte procentuale, pana la 8,9% (aceasta ar fi 10,4% daca s-ar include profitul anului curent). Rata in raport de riscul total s-a ridicat la 7,6%, sau 8,9% daca ar include profitul. Rata fondurilor proprii a scazut cu 3,1 puncte procentuale, pana la 9,3%, care ar fi 10,5% daca s-ar include si profitul.
Rezultate foarte bune pentru trimestrul al treilea, in ciuda crizei financiare
Raiffeisen International a obtinut din nou rezultate foarte bune in al treilea trimestru al anului 2008, in ciuda crizei financiare globale. Fata de trimestrul al doilea, profitul din activitati de exploatare a crescut in acest trimestru cu 9% pana la 578 milioane euro. Datorita unei nevoi mai mari de a constitui provizioane pentru pierderi din deprecierea activelor, profitul trimestrial s-a cifrat la 296 milioane euro, fiind astfel cu 5% mai mic decat cel al trimestrului precedent, cand Raiffeisen International a anuntat cel mai mare profit trimestrial din intreaga istorie a companiei.
* * * * *
Raportul interimar pentru trimestrul 3 2008 poate fi accesat la adresa: http://qr032008.ri.co.at . De asemenea, un exemplar tiparit poate fi solicitat la aceeasi adresa.
* * * * *
Raiffeisen International opereaza una dintre cele mai mari retele de unitati bancare din Europa Centrala si de Est. 17 piete din regiunea in dezvoltare a Europei sunt acoperite de banci subsidiare, companii de leasing financiar si alti furnizori de servicii financiare. Aproximativ 14,6 milioane de clienti sunt deserviti prin intermediul a peste 3.100 de unitati bancare. Raiffeisen International este o subsidiara integral consolidata a Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB), care detine peste doua treimi din actiuni. Restul se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori din Viena. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si este institutia centrala a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai mare grup bancar al tarii.
Pentru mai multe informatii:
Michael Palzer (+43-1-71707-2828, michael.palzer@ri.co.at ) sau Lars D. Hofer (+43-1-71 707-1930, lars.hofer@ri.co.at ).
http://www.ri.co.at , http://www.rzb.at