Skip to main content

Raiffeisen Bank sarbatoreste Ziua Sustenabilitatii in Romania

De Ziua Sustenabilitatii in Romania, Raiffeisen Bank devine semnatar al Angajamentului pentru Mediu


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 27.10.2022 – Raiffeisen Bank isi reafirma angajamentul pentru banking responsabil si de impact prin semnarea Angajamentului pentru Mediu, o initiativa prin care sectorul de business din Romania contribuie la realizarea Acordului de la Paris privind combaterea schimbarilor climatice. Semnarea angajamentului marcheaza Ziua Sustenabilitatii in Romania, o zi dedicata gasirii solutiilor pentru incetinire ritmului incalzirii globale, initiativa a Ambasadei Sustenabilitatii in Romania. 

Alinierea la obiectivele setate de Angajamentul pentru Mediu inseamna pentru Raiffeisen Bank accelerarea pasilor pentru implementarea unui sistem formal de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de sera si reducerea amprentei de carbon. De altfel, impactul direct al operatiunilor bancii asupra mediului este monitorizat si comunicat anual, incepand cu 2009, in Raportul de sustenabilitate, reamintind astfel ca Raiffeisen Bank Romania este pionier pe piata locala in raportare non-financiara. 

Pentru Raiffeisen Bank, semnarea Angajamentului pentru Mediu accentueaza inca o data responsabilitatea pe care ne-o asumam pentru gestionarea impactului pe care il generam, si, totodata, afirmarea publica a angajamentului pe care ni l-am luat pentru promovarea unui viitor mai verde. Astfel, contribuim la o societate si o lume mai responsabila, construind un viitor mai bun pentru comunitatile pe care le deservim.”, a declarat Cristian Sporis, Vicepresedinte Corporatii, Raiffeisen Bank.  

In ianuarie 2021, Raiffeisen Bank International (RBI) a devenit semnatar al Principiilor ONU pentru Banking Responsabil, un cadru unic pentru o industrie bancara sustenabila, dezvoltat printr-un parteneriat intre bancile din intreaga lume si Initiativa Financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP FI). In primul an dupa semnare, Raiffeisen Bank Romania, ca parte din Grupul RBI, a trecut printr-un proces de analiza a impactului portofoliului asupra dezvoltarii durabile. 
Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, Raiffeisen Bank Romania a adoptat deja o serie de masuri pentru imbunatatirea proceselor interne.

Un exemplu in acest sens, este faptul ca in prima parte a anului 2022 energia electrica utilizata in 88% din agentiile noastre (264 din 300) si in sediile centrale a provenit din surse regenerabile. De asemenea, banca isi propune reducerea emisiilor provenite din transportul angajatilor cu masinile din flota proprie: pana in 2025, parcul nostru auto va fi 10% electric si 40% hibrid. 

Un alt demers prin care Raiffeisen Bank Romania sustine reducerea amprentei de carbon este implicarea in initiative de ecologie urbana si de mediu. In 2021 am participat la o ampla actiune de impadurire, in judetul Sibiu, unde au fost plantati 5.184 de nuci. Prin proiectul i’Velo, cel mai important proiect de bike-sharing din Romania lansat inca din 2010, banca sustine accesul la variante alternative de transport si contribuie la limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, ca urmare a utilizarii unui mijloc de transport conventional. 

Raiffeisen Bank Romania si-a asumat rolul de facilitator in tranzitia catre o economie verde si o comunitate sustenabila 
In conformitate cu obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic pana in anul 2050, Raiffeisen Bank a inteles nevoia de a directiona si mobiliza capitalul catre sectoarele care pot asigura o tranzitie rapida si eficienta catre un model economic sustenabil. Facem asta fie prin acordarea de finantarii sustenabile, prin programe dedicate clientilor ce le faciliteaza integrarea principiilor ESG in activitatea lor, sau prin consultanta pe teme de sustenabilitate pentru clientii nostri. De altfel, 14% din portofoliul de credite pentru companii medii si mari reprezinta finantari pentru proiecte sustenabile si 40% dintre creditele ipotecare acordate au fost pentru imobile eficiente energetic. Raiffeisen Bank a fost, totodata, prima banca din Romania care a emis obligatiuni verzi, prin care fondurile au fost folosite pentru finantarea de cladiri verzi, transport ecologic si agricultura sustenabila. Ca urmare, 1.985 tone CO2 au fost economisite anual prin portofoliul de credite verzi alocate obligatiunilor verzi in 2021. 

Despre Raiffeisen Bank   
Raiffeisen Bank activeaza de 25 de ani pe piata bancara din Romania, fiind una dintre cele mai mari banci universale din tara. Banca deserveste peste 2,28 milioane de clienti, persoane fizice si juridice, are 4.700 de angajati, 300 de unitati in toata tara, 1.131 ATM-uri si MFM-uri, o retea de aproximativ 28.000 POS-uri.   
 
Despre Angajamentul pentru Mediu 
Angajamentul pentru Mediu este primul demers care reuneste mediul de afaceri din Romania in asumarea unui viitor sustenabil, in concordanta cu directia europeana. Incurajam toti liderii de business din Romania sa se alature misiunii de a combate schimbarile climatice prin actiuni care vizeaza reducerea amprentei de carbon la nivel de companie. Impreuna putem schimba paradigma catre o societate sustenabila. 
Puteti afla mai multe informatii despre Angajamentul pentru Mediu la: http://www.angajamentpentrumediu.ro/ 

 
Despre Ziua Sustenabilitatii in Romania 
Ziua Sustenabilitatii in Romania, o initiativa lansata de Ambasada Sustenabilitatii in Romania ca un indemn la constientizare si actiune comuna pentru a combate schimbarile climatice, care, alaturi de pierderea biodiversitatii si poluarea, reprezinta unul dintre factorii care cauzeaza tripla criza planetara cu care omenirea se confrunta in prezent.