Skip to main content

Raiffeisen Bank lanseaza prima emisiune de obligatiuni sustenabile in lei

Raiffeisen Bank plaseaza, in premiera, o emisiune de obligatiuni sustenabile senior nepreferentiale, denominate in lei


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 11 august 2022 - Raiffeisen Bank S.A. a plasat cu succes ieri o noua emisiune de obligatiuni corporative in lei, fiind a patra emisiune de obligatiuni eligibile (MREL) a bancii si prima serie de obligatiuni sustenabile. Emisiunea de obligatiuni a fost adresata catre investitori institutionali si a atras 500,85 milioane lei pe o maturitate de 5 ani, fiind suprasubscrisa de 2 ori, fata de suma anuntata initial in deschiderea plasamentului privat. Obligatiunile vor plati un cupon anual fix de 8,92%, care se situeaza la aproximativ 1,1 p.p peste randamentul titlurilor de stat in lei de referinta, cu aceeasi maturitate. Obligatiunile urmeaza sa fie listate atat pe Bursa din Luxembourg (LuxSE) cat si pe cea de la Bucuresti (BVB) si vor fi incluse in baza de fonduri proprii si datorii eligibile ale bancii, dupa confirmarea prealabila a eligibilitatii de catre Banca Nationala a Romaniei. 

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finantare proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise in Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile al bancii (link aici). Minim 50% din fonduri vor fi directionate pentru finantarea de proiecte sociale - finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel national, locuinte accesibile, acces la servicii esentiale de sanatate, educatie si infrastructura. Diferenta va fi alocata in vederea finantarii proiectelor care sustin tranzitia verde - cladiri verzi, proiecte de energie regenerabila, de eficienta energetica, transport si agricultura ecologice, proiecte de prevenire si control al poluarii, economie circulara, administrarea durabila a resurselor de apa.

Prin aceasta noua emisiune de obligatiuni ne reconfirmam rolul de pionierat si angajamentul nostru de a sprijini o dezvoltare durabila a economiei romanesti, de a contribui la intarirea rezilientei si competitivitatii companiilor din Romania. De asemenea, ne bucura interesul manifestat de investitorii institutionali pentru prima emisiune de obligatiuni sustenabile de pe piata locala, ceea ce ne arata ca si aspectele sociale, nu doar cele legate de mediu, incep sa aibe un rol important in procesul decizional de alocare a capitalurilor” a spus Cristian Sporis, vicepresedinte Corporatii la Raiffeisen Bank.
Prin emisiunea de obligatiuni senior nepreferentiale, banca isi consolideaza baza de fonduri proprii si datorii eligibile, raspunzand cerintelor regulatorii, creand astfel premizele pentru o dezvoltare sustenabila a activitatii de creditare. Directiva europeana privind redresarea si rezolutia bancara (BRRD I si II), transpusa in legislatia locala prin legea 312/2015 cu actualizarile si modificarile ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor institutiilor de credit din Uniunea Europeana a unei rezerve financiare suplimentara fondurilor proprii, in principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la cresterea stabilitatii financiare a sistemului bancar si o protectie sporita a deponentilor. 

Raiffeisen Bank este una dintre bancile universale aflate in top 5 in Romania si deserveste 2,28 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.700 de angajati, circa 300 de agentii in toata tara, 1.131 de ATM-uri si MFM-uri, o retea de peste 27.900 de POS-uri. Pentru nevoile clientilor cu depuneri mari de numerar, banca a instalat echipamente de tip Smart DropBox. Reamintim ca din februarie 2022 toate unitatile Raiffeisen Bank opereaza fara casierii, pentru ca angajatii din agentii sa poata asigura consiliere pentru clientii nostri.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro