Skip to main content

Raiffeisen Bank anunta rezultatele financiare pentru anul 2021

Profit net de 788 de milioane de lei la Raiffeisen Bank in 2021


  • Comunicate de presă

• Activele totale ale bancii au atins valoarea de 59,2 miliarde lei, crescand cu 15%, an la an;

• Portofoliul de credite nete al bancii a ajuns la 32,5 miliarde de lei, cu 14% mai mult fata de finalul anului 2020;

• Depozitele clientilor au ajuns la 49,6 miliarde de lei in 2021, o crestere cu 14%, an la an;

• Profitul net inregistrat pentru 2021 a fost de 788 de milioane de lei, cu 22% mai mare decat in 2020;

Bucuresti, 3 martie 2022 - Raiffeisen Bank a incheiat anul 2021 cu un profit net de 788 milioane de lei (160 milioane euro), peste nivelul inregistrat in anul 2020, de 644 milioane de lei. Cresterea profitului a fost de 22%, in comparatie cu anul anterior si s-a bazat pe avansul puternic al activitatii de creditare din 2021, atentia sporita acordata costurilor operationale si un profil de risc semnificativ imbunatatit al clientilor bancii. Astfel, profitul Raiffeisen Bank revine pe o panta ascendenta, dupa ce in 2020 a fost afectat de pandemia COVID-19, inregistrand o scadere cu 17% fata de anul 2019.

Fara indoiala cresterea profitului nostru a fost direct influentata de implicarea bancii in sprijinirea economiei romanesti, a clientilor si a partenerilor nostri, dar si de comportamentul de plata foarte bun al clientilor pe parcursul anului 2021, peste asteptarile noastre. Portofoliul de credite nete al bancii a crescut in 2021 cu 14%, avem un raport credite/depozite de 65% si o rentabilitate a capitalului (RoE) de 15%. Acestea sunt rezultate foarte bune si sunt mandru de echipa noastra. Am depasit cu bine o perioada de doi ani intr-o conjunctura absolut noua in lume, pandemia COVID-19. Din pacate, acum avem in fata o alta situatie si mai imprevizibila, conflictul din Ucraina”, a spus Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank.

Intotdeauna, in perioade de criza, oamenii devin mai atenti la cheltuieli si economisesc mai mult, iar Raiffeisen Bank se bucura de increderea clientilor sai, astfel incat depozitele au inregistrat, si in anul care a trecut, o crestere de 14% comparativ cu anul 2020.

Venitul total al bancii a inregistrat o crestere de 3% in 2021 fata de 2020, atingand nivelul de 2,67 miliarde de lei. Venitul net din dobanzi a fost influentat negativ anul trecut de trendul de scadere al ratelor de piata, dar si de practicarea unor rate mai mici de dobanda cu scopul de a incuraja creditarea. Venitul net din comisioane a crescut cu 15% in anul 2021, ca urmare a unei activitati tranzactionale ridicate spre deosebire de anul 2020, care a fost afectat mai puternic de pandemia de COVID-19 si restrictiile aferente acesteia.

Cheltuielile operationale au scazut fata de anul trecut cu 4%. 2020 a fost un an atipic care a adus costuri suplimentare in urma eforturilor noastre de a pastra un mediu sigur atat pentru clientii, cat si pentru angajatii nostri, oferindu-le toate echipamentele de protectie si produsele sanitare necesare. Pe parcursul anului 2021, aceste cheltuieli au ramas in baza noastra de costuri, dar la niveluri mai scazute; de asemenea, strategia noastra s-a bazat pe o reducere a cheltuielilor neesentiale si un control mai strict al costurilor care nu sunt in linie cu strategia bancii pentru viitor. 

Costul riscului a scazut considerabil in 2021 pe fondul imbunatatirii constante a mediului economic si datorita unui comportament de plata foarte bun al clientilor nostri.

Capitalizarea si lichiditatea bancii sunt la niveluri foarte solide, ceea ce ne pozitioneaza foarte bine in contextul turbulent de piata pe care il traversam: rata de adecvare a capitalului se situeaza la 21%, mult peste nivelul minim solicitat de reglementator, creditele neperformante sunt la niveluri scazute, sub media pietei, iar raportul credite/depozite de 65% si ponderea activelor lichide in bilant de peste 40% ne confera o pozitie de lichiditate foarte solida. In plus, prin cele doua emisiuni de obligatiuni verzi eligibile MREL plasate in 2021 (in valoare de peste 1,6 miliarde lei), banca si-a consolidat suplimentar rata fondurilor proprii si pasivelor eligibile la aproximativ 27%, peste nivelurile minime legale, creand astfel premisele pentru o dezvoltare sustenabila a portofoliului de credite si in viitor. Vom ramane acelasi partener de incredere pentru clientii nostri, atat in vremuri bune, cat si in perioade cu provocari si incertitudine. 

Finantarea sustenabila prinde tot mai mult contur la Raiffeisen Bank

Portofoliul de credite al bancii a avansat cu 14% in 2021, crestere sustinuta de toate segmentele de clienti. Imprumuturile acordate populatiei au crescut cu 12%, finantarile pentru corporatii cu 17% si cele pentru IMM-uri cu 11%. Banca a facut toate eforturile necesare pentru a veni in intampinarea clientilor cu oferte bune de pret atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii cu scopul de a credita sectoarele cheie ale economiei, dar si de a sustine afacerile sustenabile. De asemenea, performanta creditarii din anul 2022 a fost sustinuta si de participarea activa a bancii noastre in programele guvernamentale IMM Invest si Noua Casa, dar si in alte programe oferite de Fondul European de Investitii.

Raiffeisen Bank se pregateste pentru implementarea unor noi instrumente financiare ce vor fi lansate de catre Institutiile Financiare Internationale prin Planul National de Redresare si Rezilienta, cu scopul de a imbunatati accesul la finantare al IMM-urilor si a le acorda sprijin in procesul de tranzitie catre modele de afaceri sustenabile.

La finalul anului 2021, Raiffeisen Bank a lansat platforma de solutii verzi pentru IMM, conceputa de grupul Raiffeisen cu Creative Dock. Noua platforma digitala este un instrument valoros, menit sa sprijine companiile din Romania in tranzitia catre o economie verde si va fi folosita in viitor si in alte tari in care grupul RBI este prezent. Prima etapa de dezvoltare a platformei este gandita sa ofere solutii IMM-urilor pentru reducerea costurilor la energia electrica, cum sunt sistemele fotovoltaice, in contextul cresterii preturilor.

Procesul de digitalizare continua intr-un ritm sustinut

In luna septembrie 2021, portofoliul de clienti digitali activi persoane fizice al bancii a depasit cifra de 1.000.000 iar in decembrie 2021 numarul de utilizatori activi a crescut cu 38% fata de sfarsitul anului precedent. Aplicatia Smart Mobile pentru clientii PF a primit noi functionalitati: deschidere de cont curent pentru clienti noi, operatiuni de blocare a cardurilor cu reemiterea lor, recuperarea codului de utilizator, vizualizarea codului PIN al cardurilor, actualizarea unor date personale. Clientii au posibilitatea, de asemenea, de a obtine un credit de nevoi personale, Flexicredit, 100% online, in doar cateva minute, dar si sa subscrie direct in aplicatie, la unitatile emise de fondurile de investitii administrate de Raiffeisen Asset Management.

De asemenea, Raiffeisen Bank a lansat in 2021 noi servicii de internet si mobile banking pentru IMM-uri. Principalele beneficii ale acestor servicii sunt autentificarea si autorizarea platilor prin intermediul aplicatiei SmartToken, transmiterea extraselor de cont cu un singur click, formular unic de plata, aplicatii online si mobile similare, programare plati si sabloane de plata etc.

O alta componenta importanta este cea de asigurari. Alaturi de partenerul UNIQA, banca ofera acum posibilitatea achizitionarii de asigurari online, direct de pe site-ul bancii www.raiffeisen.ro/asigurari-online/.

Raiffeisen Bank continua sa fie unul dintre liderii pietei cardurilor de credit din Romania, cu un portofoliu de peste 550.000 de carduri active. Cu peste 2 milioane de carduri de debit active, numarul tranzactiilor e-commerce efectuate de persoane fizice prin intermediul acestora a crescut cu 60% in 2021, fata de 2020.

Raiffeisen Bank are peste 2,25 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.600 de angajati, 300 de agentii in toata tara, 1.100 de ATM-uri din care 455 de masini multifunctionale (MFM-uri) si o retea de peste 25.800 de POS-uri.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;

Nota: Toate cifrele financiare de mai sus sunt in concordanta cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si Standardele Grupului RBI de raportare pentru management (MIS).