Skip to main content

Raiffeisen Bank a plasat o noua emisiune de obligatiuni sustenabile in lei

Raiffeisen Bank a plasat o sasea emisiune de obligatiuni sustenabile, denominate in lei


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 29 Noiembrie 2022 - Raiffeisen Bank S.A. a plasat cu succes vineri, 25 noiembrie, o noua emisiune de obligatiuni corporative in lei, fiind a patra emisiune de obligatiuni senior nepreferentiale din cele sase emisiuni de obligatiuni eligibile ale bancii. Emisiunea de obligatiuni a fost adresata investitorilor institutionali si a atras aproximativ 369 milioane lei cu o maturitate de 5 ani, la un cupon fix de 8,817%, respectiv 1,2 p.p. peste randamentul titlurilor de stat in lei de referinta, cu aceeasi maturitate. De asemenea, obligatiunile urmeaza sa fie incluse in baza de fonduri proprii si datorii eligibile ale bancii, dupa aprobarea Bancii Nationale a Romaniei si vor fi listate atat la Bursa din Luxembourg (LuxSE) cat si la cea de la Bucuresti (BVB). 

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finantare proiectelor sustenabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise in Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile al bancii (link aici). Minim 50% din fonduri vor fi directionate pentru finantarea de proiecte sociale - finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel national, locuinte accesibile, acces la servicii esentiale de sanatate, educatie si infrastructura. Diferenta va fi alocata in vederea finantarii proiectelor care sustin tranzitia verde - cladiri verzi, proiecte de energie regenerabila, de eficienta energetica, transport si agricultura ecologice, proiecte de prevenire si control al poluarii, economie circulara, administrarea durabila a resurselor de apa. 

Prin emisiunile de obligatiuni eligibile plasate in ultimii doi ani, in suma totala de peste 3,3 miliarde lei, banca isi consolideaza baza de fonduri proprii si datorii eligibile in linie cu cerintele regulatorii, creand astfel premizele pentru o dezvoltare sustenabila a activitatii de creditare. Directiva europeana privind redresarea si rezolutia bancara (BRRD I si II), transpusa in legislatia locala prin legea 312/2015 cu actualizarile si modificarile ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor institutiilor de credit din Uniunea Europeana a unei rezerve financiare suplimentara fondurilor proprii, in principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la cresterea stabilitatii financiare a sistemului bancar si o protectie sporita a deponentilor.  

Raiffeisen Bank activeaza de 25 de ani pe piata bancara din Romania, fiind una dintre cele mai mari banci universale din tara. Banca deserveste peste 2,28 milioane de clienti, persoane fizice si juridice, are 4.700 de angajati, 300 de agentii in toata tara, 1.131 ATM-uri / MFM-uri si o retea de aproximativ 28.000 POS-uri.