Elevator Lab despre solutii Sustenabile in Agricultura

Fintech-ul RIZE este castigatorul Programului Elevator Lab de dezvoltare solutii sustenabile si inovatoare in agricultura

Bucuresti, 14 martie 2022
Cea mai recenta editie a programului “Elevator Lab ESG in Agriculture: Cross-Industry Partnership Program”, derulat de Raiffeisen Bank International (RBI) s-a incheiat la sfaritul lunii februarie cu evenimentul numit „Finalits’ Days”. Timp de trei luni aceasta editie s-a concentrat pe alegerea unor proiecte si idei care propun solutii si tehnologii pentru o agricultura sustenabila avangardista. Programul a fost derulat de grupul Raiffeisen alaturi de compania Rodbun, un client al bancii, expert si inovator in domeniu.

Provocarile lansate startup-urilor de echipele Raiffeisen Bank Romania si Rodbun au fost de a identifica si dezvolta solutii si unelte care sa aiba un impact pozitiv asupra agriculturii, atat din punct de vedere al cresterii eficientei si productivitatii culturilor, cat si al obiectivelor de sustenabilitate (E.S.G.) Cele 5 echipe finaliste au venit cu propuneri inovative care au raspuns acestor provocari, prezentand tehnologii care faciliteaza:
Integrarea diferitelor tehnologii, a protocoalelor si a datelor din domeniul agro intr-o singura platforma care sa raspunda necesitatilor domeniului public sau privat; (Syswin Solutions, Romania)

Cresterea productivitatii si sustenabilitatii culturilor cu ajutorul uneltelor care se bazeaza pe date precise; (AgroCares, Tarile de Jos/Olanda)
Optimizarea nivelului emisiilor de carbon in domeniul agro; (Rize AG, Franta)
Colectarea si analiza datelor pentru a ajuta fermierii sa practice agricultura smart; (Agricolus, Italia)
Conectarea fermierilor si posibilitatea de a comunica si compara date tehnice, economice si de mediu pentru a dezvolta colaborari intre acestia; (FarmLEAP, Romania & Franta)

In urma etapelor de selectie si a interviurilor video, 5 finalisti din Franta, Italia, Romania si Olanda au fost selectati pentru a-si prezenta solutiile dezvoltate, in fata juriului. Juriul din acest an a fost format din: Corina Vasile, Director de Comunicare si Sustenabilitate Raiffeisen Bank Romania, Alin Neacsu, Director Corporatii Mari in Raiffeisen Bank Romania, Markus Ecker, Sef pentru Finantare Sustenabila la RBI, Alexandru Iancu, membru fondator si Presedinte al Boardului de directori ai Rodbun, Robert Mistovschi, CEO Nextfarm.
In urma procesului de evaluare, au fost anuntati castigatorii si acestia au fost cei de la RIZE (Franta), un startup care a dezvoltat o solutie menita sa sprijine fermierii sa adopte solutii ce pot favoriza o rotatie mai durabila a culturilor, dar si solutii de compensare a emisiilor de carbon.
Partea interesanta insa abia acum incepe, proiectul castigator fiind angrenat intr-o etapa de accelerare pentru o perioada de 6 luni alaturi de Mentori din cadrul Raiffesein si experti in agricultura din cadrul RODBUN, urmand sa fie dezvoltat un proof of concept al proiectului, ale carui rezultate finale vor fi prezentate oficial in luna septembrie 2022 in cadrul unui eveniment dedicat de tip Demo Day Elevator Lab, la Viena.
Sustinem initiativele verzi si dorim sa contribuim activ la agricultura ecologica, sa sprijinim fermierii mici si mari din Romania sa-si dezvolte afacerile intr-un mod durabil, cu ajutorul tehnologiei. In plus, ne bucuram sa putem promova si parteneriatul pe care il avem cu clientii nostri. Tocmai de aceea anul acesta am ales sa colaboram cu un partener cu experienta in domeniul agriculturii - RODBUN, cu care vom testa solutia dezvoltata de RIZE intr-un Proof of Concept, pentru a inova in beneficiul clientilor nostri comuni – fermierii romani” a spus Alin Neacsu, Director Corporatii Mari in Raiffeisen Bank Romania.

Ne bucuram de participarea in calitate de mentori, alaturi de Raiffeisen Bank Romania si RBI la aceasta editie a Elevator Lab. Entuziasmul startup-urilor participante aduce o energie proaspata si suntem convinsi ca prin Elevator Lab putem aduce in Romania tehnologii inovatoare prin care sa punem umarul la o agricultura mai verde si mai sanatoasa, atat pentru noi, cat si pentru mediu” a declarat Iancu Alexandru, membru fondator RODBUN si Presedinte al Consiliului de Administratie RODBUN.

In cadrul evenimentului online din “Ziua Finalistilor” din 23 februarie 2022, a avut loc si un panel de discutii pe teme din agritech si sustenabilitate. Invitatii in cadrul acestui eveniment au fost Octavian Petrescu (COO Rodbun), Radu Ciocoiu (Director Executiv pentru Companii Regionale si Domeniul Public RBRo) si Ionut Sas (Vicepresedinte Tax, Equity & Payroll, UiPath), experti recunoscuti in domeniul dezvoltarii de afaceri, fiscalitate, agricultura si strategii comerciale.

Lansat in iunie 2017, Elevator Lab este un program de parteneriate organizat de grupul Raiffeisen Bank International (RBI). Elevator Lab a devenit cel mai mare program de parteneriate corporate in domeniul fintech din Europa Centrala si de Est, oferind participantilor acces potential la 14 piete diferite, acolo unde grupul Raiffeisen este prezent.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro