Skip to main content

Raiffeisen Art Proiect marcheaza 88 de ani de la nasterea poetului Nichita Stanescu

Raiffeisen Art Proiect marcheaza 88 de ani de la nasterea poetului Nichita Stanescu printr-o creatie video de Oana Pellea https://art.raiffeisen.ro/


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 31 martie 2021 - Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala marcheaza 88 de ani de la nasterea poetului Nichita Stanescu prin lansarea unui eseu video creat special pentru acest prilej de Oana Pellea si echipa ei. Miercuri, 31 martie, chiar in ziua in care s-a nascut poetul, in sectiunea Teatru a Stagiunii Virtuale , de la ora 19:00, poate fi urmarit, in premiera absoluta, Capitolul 4: Nichita Stanescu din seria video ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”.  

Platforma art.raiffeisen.ro, ofera acces pentru mii de oameni, din Romania si de pretutindeni, la acest produs cultural inedit care ne aminteste de poezia lui Nichita si marcheaza 88 de ani de la nasterea sa. Prin acest nou eseu video, creat special pentru platforma, Oana Pellea ne deschide o cale privilegiata catre universul poetic atat de special al lui Nichita Stanescu - un poet aparte, a carui poezie este iubita si astazi, de un public foarte divers, indiferent de varsta”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.

Episodul dedicat poetului Nichita Stanescu este cel de-al patrulea si ultimul din seria ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actrita si echipa ei de la Asociatia Goong intreprind un curajos si original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura romana. Seria poate fi urmarita exclusiv pe platforma culturala online Stagiune Virtuala, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combina un nivel documentar, care valorifica multe informatii inedite, recuperate din arhive, cercetari de manuscrise si materiale epistolare din muzee sau fundatii private, sub coordonarea teatrologului Anca Ionita. Informatiile astfel colectate sunt apoi combinate in dramatizarea originala propusa de Oana Pellea, imbinate cu efecte de video design si tehnici inovatoare de animatie sau banda desenata propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultand un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid intre teatru, animatie si documentar. 

Vorbind despre procesul de creatie al acestui eseu video dedicat poetului Nichita Stanescu, actrita Oana Pellea puncteaza bogatia de sensuri redescoperita in poemele lui. Ea considera ca temele abordate de Nichita si onestitatea lui incandescenta fac ca publicul sa rezoneze si astazi cu versurile lui.

Acest eseu a fost cel mai dificil de realizat. Oriunde deschizi o carte semnata de Nichita Stanescu, vei intalni aripa geniului. Nu se poate face o selectie. Il poti citi si te poti hrani o viata intreaga din frumusetea spirituala lasata mostenire de Nichita. Poti medita asupra unui vers o viata… Daca mai este loc in ziua de azi pentru poezie? Depinde cum vrei sa iti traiesti viata. Pe orizontala sau pe verticala. Poezia e hrana spirituala, hrana de frumos, de inalt. Daca ma intrebati daca mai e loc de Nichita, raspunsul meu este simplu: fara Nichita Stanescu, fara Poetul sufletului meu… as fi fost mult mai saraca si existenta mea ar fi fost mult mai fada” – marturiseste actrita Oana Pellea, protagonista si initiatoarea acestui proiect cultural inedit. 

Eseul video dedicat poetului Nichita Stanescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) este cel de-al patrulea si ultimul capitol din seria ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”. Seria contine patru episoade, eseuri video inedite, concepute special pentru mediul online, care combina elemente de teatru, animatie si film documentar. Seria a debutat in decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). In luna ianuarie 2021, capitolul doi i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) si a marcat Ziua Culturii Nationale, iar in luna februarie 2021, a urmat capitolul trei, dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912). 

Nichita Stanescu: ”Poezia este o dimensiune a tuturor oamenilor si este, poate, partea cea mai nobila pe care o are spiritualitatea umana. Cred ca nu se poate trai fara poezie, asa cum fiinta fizica fara de paine nu poate trai, fiinta spirituala fara de poezie nu poate sa traiasca, ea este cel mai important produs pe care o spiritualitate il poate da. Este exportul unei tari catre stele, este ceea ce face sa devina mult mai albastru insusi albastrul cerului plin de stele.” (Album Memorial Nichita Stanescu, Ed. Viata Romaneasca, 1984)  

Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea – Capitolul 4: Nichita Stanescu”: 
O co-productie: Raiffeisen Art Proiect si Asociatia Goong
Oana Pellea
Anca Ionita – teatrolog
Vladimir Turturica – scenograf
Radu Ursu & Sergiu Doroftei – imagine
Ursu-Otava Radu Iulian – editare video
Alina Moga – grafica video
Vlad Lazarescu – sunet 
Ella Cincan - muzica
Multumiri: Muzeul National al Literaturii Romane, Puiu si David Gorescu 
O co-productie 2021 Asociatia Goong si Raiffeisen Art Proiect. 

Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. Pana in prezent, 121 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma are peste 135.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc. 

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

https://art.raiffeisen.ro/

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;