Skip to main content

Oana Pellea si intalnirea ei cu Mihai Eminescu pe platforma Raiffeisen Art Proiect

In 15 ianuarie 2021 aniversam 171 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu si Ziua Culturii Nationale


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 15 ianuarie 2021 - Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect prezinta astazi, 15 ianuarie 2021, de la ora 19:00, premiera absoluta a eseului video ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea – Capitolul 2: Mihai Eminescu”, in sectiunea Teatru https://art.raiffeisen.ro/teatru/

Sarbatorim aniversarea a 171 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu si ziua Culturii Nationale in platforma online Raiffeisen Art Proiect printr-o creatie video sub semnatura Oanei Pellea. Este vorba de un film inedit, conceput special pentru platforma noastra online, intr-o tehnica mixta care combina teatrul, animatia si documentarul. Oana Pellea ne propune o intalnire altfel cu Mihai Eminescu omul, spiritul viu care, dincolo de imensul sau talent poetic a fost un om foarte conectat cu epoca sa. Este o invitatie sa il redescoperim cu totii, iar mediul online ne ofera acum sansa sa o facem de oriunde ne-am afla”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.

In filmul-eseu, Oana Pellea exploreaza ”spiritul viu” al lui Eminescu. Ea ne dezvaluie, inainte de toate, un om atins de geniu, fara sa sublinieze neaparat aura lui de ”poet national”, eliberat din mitul in care a fost zidit. Oana Pellea ne prilejuieste o intalnire cu un Eminescu viu, indragostit de teatru, un „bon viveur” care avea o voce superba si adora sa cante, un barbat frumos, cu ochi magnetici, care atragea toate privirile, un cronicar acerb si un jurnalist efervescent. Dar si autor al unor poeme care ne taie rasuflarea, daca avem curiozitatea sa-l citim. Iar Oana Pellea ne daruieste acest privilegiu. 

Intotdeauna mi-am pus intrebarea de ce a iubit Mihai Eminescu atat de mult teatrul. Cred ca am gasit o farama de raspuns. Asta e din pricina magiei pe care teatrul o aduce. Eminescu este un poet magic. Dar, mai mult decat atat, pentru mine el este un om magic. Daca ma doare ceva, este indepartarea de acest poet absolut fabulos, de acest patrimoniu national, de acest om exceptional. Cred ca il stim foarte, foarte putin. Cred ca l-am ingropat in mit. Nichita o spunea si eu o sa repet „Era un om viu!” spune actrita Oana Pellea, protagonista si initiatoarea acestui proiect cultural inedit. 

Eseul video dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) este cel de-al doilea din seria ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea”. Seria contine patru eseuri video inedite, concepute special pentru mediul online, care combina elemente de teatru, animatie si film documentar. Scopul declarat al acestei serii este redescoperirea ”spiritului viu” al unor autori-reper din literatura romana. Seria a debutat in decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). In luna februarie, urmeaza un capitol Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912), iar seria va fi incheiata in luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stanescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983). 
 
Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea – Capitolul 2: Mihai Eminescu”: 
Oana Pellea
Anca Ionita – teatrolog
Asociatia GOONG: Vladimir Turturica – scenograf; Catalina Flamanzeanu – fotograf
WakaUaca studio - video, editing 
JEMEEUX - video
O co-productie 2021 Asociatia Goong si Raiffeisen Art Proiect. 

https://art.raiffeisen.ro/

Platforma online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. Pana in prezent, 90 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma are peste 100.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc. 

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;