Skip to main content

Ziua Nationala a Romaniei marcata la Raiffeisen Bank

Ziua Nationala a Romaniei marcata la Raiffeisen Bank printr-un concurs foto, trei filme si o dezbatere live despre Via Transilvanica, proiectul care ne uneste


  • Comunicate de presă

#ZiDeRomania in platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect

Bucuresti, 23 noiembrie 2020 – Ziua Nationala, 1 Decembrie, va fi marcata in platforma culturala Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/) printr-un concurs foto care propune o privire subiectiva asupra Romaniei frumoase, precum si prin prezentarea proiectul Via Transilvanica – o idee care a devenit o solutie ce uneste concret si simbolic Romania.

Ziua Nationala este cel mai bun prilej sa vorbim despre Romania frumoasa si despre importanta si oportunitatea unui proiect care ne uneste - Via Transilvanica. Gazduim pe platforma culturala Raiffeisen Art Proiect discutii online si filme despre bogatia patrimoniului natural si cultural al Romaniei. Deschidem o pagina in platforma unde vom gasi fotografiile incarcate pe Instagram cu #ZiDeRomania de la toti oamenii care vor sa ne arate cum este Romania lor frumoasa. Strangem, astfel, virtual o colectie originala de fotografii de re-descoperire a Romaniei si de re-valorizare a imensei bogatii a patrimoniului sau cultural, natural si istoric”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.

Grupate sub hashtag #ZiDeRomania, in platforma Raiffeisen Art Proiect vor fi gazduite mai multe proiecte dedicate Zilei Nationale a Romaniei:

  • 28 noiembrie - 2 decembrie 2020: Concurs foto cu premii #ZiDeRomania, deschis tuturor celor care vor sa impartaseasca modul in care vad ei Romania frumoasa, realizat in parteneriat cu Cronicari Digitali
  • 1 Decembrie 2020 (ora 19:00): Dialog live despre Via Transilvanica, avandu-i ca invitati pe Alin si Tiberiu Useriu, Cristian Sporis si Adrian Mihaltianu, urmata de vizionarea pe platforma art.raiffeisen.ro a primului documentar despre Via Transilvanica
  • 2-4 decembrie 2020: Serie de documentare despre Romania, care ii dezvaluie frumusetea si bogatul patrimoniu natural, cultural si gastronomic, realizate in parteneriat cu Itinerama Travel Film Festival
  • 11 decembrie 2020 (ora 19:00): Dialog live cu membrii juriului concursului foto #ZiDeRomania despre cum au vazut participantii Romania lor frumoasa si anuntarea celor patru castigatori.

Concursul foto va fi lansat pe 28 noiembrie 2020 si ii invita pe toti cei care doresc sa impartaseasca viziunea lor despre Romania frumoasa sa incarce fotografii sub hashtag #ZiDeRomania pe Instagram, insotite de o scurta descriere care sa argumenteze povestea vizuala pentru privitori (detalii tehnice si regulamentul concursului sunt accesibile aici). Fotografiile vor fi regrupate zilnic intr-o pagina dedicata in sectiunea Explorator din platforma online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala. Fotografiile vor putea fi inscrise in concurs pana pe data de 2 decembrie 2020. Un juriu format dintr-un muntean – Vlad Eftenie (arhitect si fotograf), un moldovean – Sorin Onisor (fotograf) si un transilvanean - Jeno Major (fotograf), alaturi de Steven van Groningen (bucovinean prin alianta si pasionat de fotografie) din partea Raiffeisen Bank - vor decide care vor fi cele trei fotografii si povesti despre Romania frumoasa care vor castiga cele trei premii. Acestora li se va adauga premiul publicului, acordat fotografiei care va acumula cel mai mare numar de like-uri pana pe data de 9 decembrie. Premiile vor consta in vouchere e-Mag in valoare de 500 de lei fiecare. Castigatorii vor fi anuntati in cadrul unui chat live, vineri, 11 decembrie, de la ora 19.00, gazduit in sectiunea Conversatii din platforma Raiffeisen Art Proiect. Juriul va face, cu acest prilej, pe baza fotografiilor incarcate in platforma, o analiza a modului in care percep participantii Romania lor frumoasa.

Anul acesta, asa special cum este, ne-a readaptat calatoriile si descoperirile. Si ne-a readus pe toti catre si inspre tara. Stiam ca este frumoasa, dar in 2020 am redescoperit-o mai multi. Prin competitia din Instagram, #ZiDeRomania, Cronicarii Digitali, alaturi de Raiffeisen Art Project, doresc sa aniverseze altfel ziua nationala si sa dea glas vizual experientelor personale prin care pasionatii de fotografie au regasit Romania incapatanata in a fi inca uluitoare, senzationala, spectaculoasa. Ea merita atentia noastra zilnica, iar prin galeria foto generata de comunitate incercam sa setam o borna de „asa cum trebuie” la care sa ne raportam tot anul. Va invitam pe toti sa o priviti prin ochii creatorilor de continut pe pagina dedicata din platforma art.raiffeisen.ro, in perioada 28 noiembrie -11 decembrie 2020!”, puncteaza Silvia Teodorescu, din partea Cronicarilor Digitali, parteneri ai concursului de fotografie #ZiDeRomania.

In data de marti, 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, platforma Raiffeisen Art Proiect va gazdui un dialog online, incepand cu ora 19.00, in sectiunea Conversatii. Tema discutiei va consta in prezentarea proiectului Via Transilvanica, un demers extrem de ambitios lansat de Asociatia Tasuleasa Social in parteneriat cu Raiffeisen Bank, constand intr-un traseu de 1.000 de kilometri care uneste Romania de la Drobeta Turnu-Severin pana in Bucovina. Proiectul a fost initiat in anul 2018 si implica marcarea si amenajarea unui traseu turistic care strabate ca o diagonala 10 judete (Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava) si care are ca scop sa puna in valoare bogatiile culturale, etnice, istorice si naturale ale Romaniei. Via Transilvanica este destinata tuturor iubitorilor de drumetie, natura si sport, care vor putea sa o strabata tot acest traseu la pas, cu bicicleta sau calare.

Invitatii dialogului online de marti, 1 Decembrie 2020 vor fi: fratii Alin si Tiberiu Useriu – din partea Tasuleasa Social, initiatorii proiectului, care vor vorbi despre geneza Via Transilvanica si ce planuri de viitor exista, Cristian Sporis – vicepresedinte Raiffeisen Bank si sustinator activ al proiectului, care a devenit un veritabil ”ambasador” al ideii si Adrian Mihaltianu – jurnalist care va vorbi despre oportunitatea unui astfel de proiect in Romania acum si despre valorificarea patrimoniului natural si cultural ca brand de tara pentru propriii cetateni si pentru straini deopotriva.

Dialogul online va fi urmat de vizionarea primul documentar despre Via Transilvanica, produs de Asociatia Tasuleasa Social in 2020, pe platforma https://art.raiffeisen.ro/. La final, va exista o sesiune de intrebari si raspunsuri in cadrul careia audienta este invitata sa intre in dialog cu vorbitorii.

Seria de actiuni dedicate marcarii Zilei Nationale in platforma Raiffeisen Art Proiect se incheie cu un grupaj de documentare despre Romania, care vor fi publicate intre 2 si 4 decembrie 2020 in sectiunea Explorator din platforma Raiffeisen Art Proiect. Filmele dezvaluie curiosilor o privire subiectiva despre Romania frumoasa, savuroasa si bogata.

Documentarele sunt oferite publicului printr-un parteneriat cu Itinerama Travel Film Festival - platforma de proiecte culturale dedicata promovarii patrimoniului cultural material, imaterial si natural al Romaniei. Filmele care permit descoperirea Romaniei frumoase si savuroase in Stagiunea Virtuala cu prilejul Zilei Nationale sunt:

  • Tara Fagarasului la Bucuresti (Romania, 2020) – cu capitolele:
    • Natura in farfurie – in 4 episoade: Dana, Scoicile, Ciupercile, Plantele
    • Partizanii - in 3 episoade: Rezistenta, Fotografia, Campul
    • Iconarii - in 3 episoade: Ciuma, Glaja, Atelierele
  • Acesti oameni minunati si mesele lor umblatoare - un basm culinar modern (Romania, 2019)
  • Explorator in Baragan (Romania 2020): Popina Bordusani, Orasul de Floci, Biserica de la Ivanesti

Platforma online Raiffeisen Art Proiect-Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida distantarii fizice si a restrictiilor impuse de pandemie. 65 de proiecte culturale au fost lansate pe platforma Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/) pana in prezent, in cele patru sectiuni - Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii, care au acumulat peste 100.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania si din alte 10 tari din intreaga lume, printre care SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria si Franta.

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro