Skip to main content

Octombrie este luna dedicata filmului in Stagiunea Virtuala Raiffeisen Art Proiect

Sapte filme documentare rare si multi-premiate voi fi oferite in sectiunea Explorator https://art.raiffeisen.ro/explorator/


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 05 octombrie 2020 – Sapte filme documentare, majoritatea multi-premiate la cele mai prestigioase festivaluri din lume, vor putea fi urmarite incepand de astazi, 5 octombrie, in sectiunea Explorator din platforma culturala Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/explorator/). Filmele sunt oferite gratuit si programate in colaborare cu Itinerama Travel Film Festival, primul festival din Europa centrala si de sud-est dedicat calatoriilor, filmele abordeaza tema descoperirilor, a cunoasterii de sine si a depasirii propriilor limite.
 
Documentarele programate in #StagiuneaVirtuala pe durata lunii octombrie 2020 sunt:

  • 05-12 octombrie: Into The Empty Quarter (Marea Britanie, 2013)
  • 09-16 octombrie: Hit the Road: India (Armenia/India, 2013)
  • 12-19 octombrie: Le Rêve de Nikolay (Bulgaria/Belgia, 2017)
  • 16-23 octombrie: Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin (Marea Britanie, 2019)
  • 19-27 octombrie: Lance – partea I (SUA, 2020)
  • 23-27 octombrie: Lance – partea a II-a (SUA, 2020)
  • 26 octombrie-03 noiembrie: Blid - un eseu de nostalgie culinara cu Mircea Groza (Romania, 2019)
  • 30 octombrie-07 noiembrie: Acesti oameni minunati si mesele lor umblatoare - un basm culinar modern (Romania, 2019) 

Toate cele sapte filme au ca tema comuna calatoria traita ca experienta de invatare, indiferent ca este vorba de cunoasterea unor noi culturi, descoperirea unor noi destinatii, redescoperirea de sine prin calatorie, depasirea propriilor limite sau constientizarea unor probleme de importanta globala.
 
Seria de filme Itinerama din #StagiuneaVirtuala se va deschide luni, 5 octombrie, la ora 19:00, cu documentarul britanic Into the Empty Quarter (2013). Acesta prezinta povestea a doi exploratori moderni care isi testeaza vointa, imaginatia si limitele pentru a traversa cel mai dur desert de nisip al lumii - Rub al-Chali. Ei refac itinerariul din 1945 al lui Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, prin marele desert al Arabiei. Tensiune, frumusete, disperare si curaj – sunt toate de descoperit in acest documentar realist si poetic totodata.
 
Propunem publicului tot mai numeros din Stagiunea noastra virtuala sapte filme documentare pe care altfel nu le-ar fi putut vedea decat in festivaluri de nisa. Anume le-am programat in sectiunea Explorator din platforma, deoarece toate sapte sunt productii cinematografice de inalta calitate, care vorbesc despre exploratori moderni, care descopera atat spatii geografice, cat si spatii interioare si arata puterea omului de a visa si capacitatea lui de a-si depasi limitele”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.
 
 „Editia Itinerama Travel Film Festival 2020 aduce online filme care au in prim plan exploratori si deschizatori de drumuri - de la tineri britanici care se aventureaza in Marele Desert al Arabiei, pe urmele lui Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, pana la celebrul regizor german Werner Herzog care reia drumurile facute in Patagonia si Australia de bunul lui prieten, legendarul scriitor si aventurier Bruce Chatwin. Itinerama Travel Film Festival 2020 Online este o editie despre depasirea limitelor si despre faptul ca nimic nu este imposibil. Intr-o perioada de criza, in care multi poate ne simtim in deriva, filmele selectionate pentru platforma art.raiffeisen.ro vor sa demonstreze ca exista o linie a tarmului si ca trebuie doar sa ne ambitionam sa ajungem la ea”, a adaugat Cristian Curus, director artistic al Itinerama Travel Film Festival, membru al Academiei Europene de Film.
 
Raiffeisen Bank sprijina festivalul de film Itinerama prin programul Raiffeisen Art Proiect. Ajuns la cea de-a VI-a editie in 2020, Itinerama Travel Film Festival prezinta in Romania proiectii ale unor filme de autor, de inalta calitate cinematografica si cu un palmares notabil. Programul incearca sa acopere toate tipurile de productii cinematografice – scurtmetraje, mediumetraje, lungmetraje de fictiune, documentare de lung si scurt metraj. Echipa artistica a festivalului se concentreaza pe titluri premiate international, la festivaluri precum Cannes, Berlin, Locarno, San Sebastian, Toronto, Venetia sau Sundance, dar fara a ignora si alte festivaluri cunoscute pentru promovarea filmelor de arta, precum cele din San Francisco, Melbourne, Sydney, Mar del Plata sau Sao Paolo.
 
Platforma online Raiffeisen Art Proiect-Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida distantarii sociale si a restrictiilor impuse de pandemie. 33 de proiecte culturale au fost lansate pe platforma Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/) pana in prezent, in cele patru sectiuni - Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii, care au acumulat peste 80.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania si din alte 10 tari din intreaga lume, printre care SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria si Franta.
 
Raiffeisen Bank se  implica de peste 20 de ani  in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.
 
Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.roDespre noi - Raiffeisen BankMediaComunicate de presa - Raiffeisen Bank2020Octombrie este luna dedicata filmului in Stagiunea Virtuala Raiffeisen Art Proiect