Skip to main content

Oana Pellea ne invita sa redescoperim mari autori ai literaturii romane

Inedit proiect video hibrid intre teatru, documentar si animatie disponibil doar pe platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect – in premiera pe 15 decembrie 2020


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 15 decembrie 2020 – Premiera absoluta a seriei de eseuri video ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea” are loc marti, 15 decembrie 2020, la ora 19.00, in sectiunea Teatru a Stagiunii Virtuale - platforma culturala online a Raiffeisen Art Proiect. Intr-un format hibrid care combina inedit teatrul, filmul documentar si animatia, Oana Pellea si echipa de creatie a Asociatiei Goong, careia i s-a alaturat teatrologul Anca Ionita, redescopera si readuc in atentia publica creatia unor mari autori ai literaturii romane. Fragmente din opera literara, ideile, filosofia si marile intrebari de viata ridicate de autori-reper ai literaturii romane, precum Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau Nichita Stanescu sunt recuperate din unghiul subiectiv al Oanei Pellea si daruite cu o noua incarcatura de sens si semnificatie publicului.  

Este un nou produs cultural inedit oferit publicului nostru in Stagiunea Virtuala. Semn ca pandemia a generat nu numai crize, ci si o efervescenta creativa. Oana Pellea si echipa ei recupereaza poezia lui Sorescu, Eminescu sau Nichita Stanescu si ideile lui Caragiale intr-un mod surprinzator si intr-un format proaspat, nemaiintalnit. Este un gen hibrid, gandit pentru online, o combinatie inovativa intre teatru, animatie si documentar, care a rezultat dupa cercetari aprofundate, prin arhive demult uitatesi muzee, prilej de descoperire a unor imagini, fragmente video si manuscrise rare, care vor putea fi vazute in patru episoade, in platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank Romania.

Proiectul ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea” este o serie de eseuri video formata din patru episoade de teatru-animatie-documentar, care vor fi difuzate in perioade ce au legatura cu autorul pe care il evoca. Primul episod ii este dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996) si va fi lansat pe data de 15 decembrie. In luna ianuarie 2021, va fi lansat cel de-al doilea episod, dedicat poetului Mihai Eminescu (20 decembrie 1849 – 15 iunie 1889), urmand in luna februarie 2021 episodul dedicat lui Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912). Seria va fi incheiata, in luna martie 2021, cu episodul dedicat poetului Nichita Stanescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983). 

Sorescu, Nichita, Eminescu, Caragiale… Mari autori. Valori nationale. Ii stim. Sunt ai nostri. Ii gasim in manuale, intre coperte de carte, in istoria literaturii. Ii gasim in imagini, fotografii, in chip de statui sau desene. Sunt un bun national. Ii stim. Oare chiar ii cunoastem? Ei sunt spirite vii. Ei traiesc prin noi, atata timp cat ii iubim. Ca sa-i iubim, trebuie sa-i cunoastem, sa-i redescoperim. Adevaratele valori transcend timpul. Ele sunt intotdeauna contemporane. Le descoperim mereu altfel. In fiecare etapa de viata, intalnirea cu ei inseamna altceva si se petrece altfel. Va invit la astfel de intalniri inspre cunoastere, recunoastere si redescoperirea valorilor nationale. Ce minune ca te poti reintalni cu ei peste timp si in afara timpului”, marturiseste actrita Oana Pellea, protagonista si initiatoarea acestui proiect cultural inedit. 

Seria de patru eseuri video ”Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea” a fost creata pentru mediul online si poate fi urmarita numai in platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala, fiind deschisa accesului publicului de oriunde. Aceste eseuri video se bucura de viziunea plina de miez a unei echipe de creatie care nu se sfieste sa duca intreaga constructie pana la limitele experimentalului, mizand curajos si inovativ pe tehnici mixte care implica animatie, film, fotografie, fragmente de arhiva etc. Ea considera importanta descoperirea unui nou limbaj teatral, care sa valorifice online-ul pentru a mentine vie legatura cu publicul. 

Marcata de necesitatea adoptarii unui nou mod de a trai si interactiona, perioada pe care o parcurgem a definit noi modalitati de desfasurare a evenimentelor culturale, in conditiile in care teatrele au fost inchise pentru o perioada nedeterminata si multe spectacole au fost suspendate. Efortul de a pastra dialogul dintre creatorii de teatru si public are acum o insemnatate cu totul speciala, pentru ca parcurgem toti un timp dificil si plin de incertitudini, in care reafirmarea valorilor devine un important sprijin moral si spiritual, contribuind la continua dezvoltare pe care a reprezentat-o intotdeauna manifestarea artistica pentru creatori si procesul de cunoastere si aprofundare a valorilor umane prin cultura, pentru public”, conchide regizoarea Mariana Camarasan.  

Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine si tine”: 

  • Oana Pellea
  • Anca Ionita – teatrolog
  • Vladimir Turturica – scenograf
  • Vlad Lazarescu - artist video
  • Amalia Iorgoiu – asistent regie
  • Catalina Flamanzeanu – fotograf
  • Mariana Camarasan - regizor

O co-productie 2020 Asociatia Goong si Raiffeisen Art Proiect. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Marin Sorescu, al Muzeului National al Literaturii Romane si al Teatrului Mic. 

Platforma online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. 70 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiunii: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma are peste 100.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc. 

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;