Skip to main content

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei o dezbatere live despre Via Transilvanica

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei - Dezbatere live despre Via Transilvanica, dumul care  uneste, de la ora 19.00 pe platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect (https://art.raiffeisen.ro/)


  • Comunicate de presă

Ziua Nationala, 1 Decembrie, va fi marcata in platforma culturala Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/) printr-o dezbatere live despre proiectul Via Transilvanica (https://www.viatransilvanica.com/), o idee care a devenit drumul care uneste. De la ora 19.00, pe 1 Decembrie fratii Alin si Tiberiu Useriu de la Tasuleasa Social, Corina Vasile si Cristian Sporis de la Raiffeisen Bank si ziaristul Adrian Mihaltianu, de la PressOne vor discuta, in sectiunea Conversatii, despre Via Transilvanica. Discutia live va fi urmata de vizionarea pe platforma art.raiffeisen.ro a primului documentar despre Via Transilvanica. 

Via Transilvanica, un demers extrem de ambitios, lansat in vara anului 2018 de  Asociatia Tasuleasa Social, in parteneriat strategic cu Raiffeisen Bank, este un traseu de peste 1.200 de kilometri care va traversa Romania de la Drobeta Turnu-Severin pana in Bucovina, la Putna. Proiectul inseamna, de fapt, marcarea si amenajarea unui traseu turistic care strabate 10 judete (Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava) si pune in valoare bogatiile culturale, etnice, istorice si naturale ale Romaniei. Via Transilvanica se adreseaza tuturor celor care iubesc drumetiile, natura, sportul, care pot sa o strabata la pas, cu bicicleta sau calare. Pana in prezent au fost finalizati 800 de km, din 7 judete. 

Invitații dialogului online de azi: 

  • fratii Alin și Tiberiu Useriu - initiatorii proiectului; 
  • Corina Vasile, director de Comunicare si Relatii Publice la Raiffeisen Bank, unul dintre primii sustinatori ai ideii de Via Transilvanica; 
  • Cristian Sporis, vicepresedinte Raiffeisen Bank, un veritabil ”ambasador” al „Drumului care uneste!” 
  • Adrian Mihaltanu, ziarist la PressOne, pasionat de patrimoniul natural si cultural al Romaniei; 

Discutia online va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri si de vizionarea primului documentar despre Via Transilvanica, produs de Asociatia Tasuleasa Social in 2020. 

Platforma online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansata la inceputul lunii iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. 65 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiuni: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii, Platforma are peste 100.000 de vizualizari, spectatorii virtuali provenind din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc.  

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.