In ECE si Austria cresterea economica ramane solida
Temerile inflationiste nu afecteaza cresterea economica
Recomandare de „cumparare” pentru pietele de capital din ECE
ATX: rata de crestere a castigurilor pentru 2011 in jurul a 34%
Recomandari: Bene, conwer, Gazprom, Getin Holding si Globe Trade Center
Oare inflatia va afecta tendinta de crestere economica din Europa Centrala si de Est? „Nu”, spune Peter Brezinschek, Raiffeisen Research, din cadrul Raiffeisen Bank International AG (RBI). „Momentan ne asteptam la un risc inflationist mai mare, cu o crestere a preturilor la bunurile de consum in 2011 de 6,9% in ECE si de 2,6% in Austria, dar aceasta crestere va avea afecta doar partial cresterea PIB-ului in regiune” adauga el.
Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca revenirea economica in ECE sa continue si in prima jumatate a anului 2011. Cu toate acestea, cursul evenimentelor la nivel sub-regional vor fi in continuare caracterizate de o revenire pe mai multe viteze. Cresterile PIB previzionate pentru 2011 si 2012 pentru Europa Centrala (cu exceptia Ungariei), Rusia si Ucraina sunt doar usor mai mici decat valorile medii de dinainte de criza. Cresterea PIB in Europa Centrala va fi in jurul a 3,1 procente in 2011 si 3,8 procente in 2012, in timp ce economiile CIS vor creste cu 4,9 si respectiv 4,5 procente. Conform Raiffeisen Research, doar economiile din Europa de Sud-Est vor continua sa aiba rate de crestere a PIB-ului cu mult sub nivelurile anterioare crizei, analiza indicand cresteri de 1,8% in 2011 si 3,4% in 2012. „In plus, Europa de Sud-Est ramane vulnerabila in fata cresterii preturilor la alimente si energie. Majoritatea tarilor din Europa Centrala, precum si din regiunea CIS, sunt mai rezistente la efectele negative ale preturilor mai mari la energie si alimente”, explica Brezinschek.
Brezinschek se asteapta ca ntreaga regiune ECE sa creasca cu 3,9 procente n 2011 si cu 4,1 procente n 2012, cu aproximativ 2 procente mai mult decat cresterea economica previzionata pentru zona euro, de 1,8 procente anul acesta si de 1,9 procente n 2012.
Raiffeisen Research se asteapta ca economia Austriei sa fie n continuare performanta, cu o crestere a PIB-ului de 2,5 procente. Desi Austria ar fi astfel una dintre ]arile cu rata de crestere cea mai ridicata din zona euro, ]ara va atinge volumul PIB pre-criza n termeni reali doar undeva n 2011, conform lui Brezinschek.
Europa de Sud-Est, cea mai vulnerabila n fa]a pre]urilor mai mari la alimente si energie
Raiffeisen Research a analizat vulnerabilitatea a 14 tari din Europa Centrala si de Est fata de o crestere sustinuta a preturilor alimentelor si energiei, comparand subregiunile intre ele, dar fara a pune in contrast vulnerabilitatile ECE cu acelea ale altor regiuni de pe glob. Analistii au stabilit ca economiile din Europa Centrala si de Est sunt caracterizate de vulnerabilitati extrem de diferite, in functie de structura lor economica si de nivelul lor de dezvoltare economica.
„Rusia si Ucraina sunt avantajate de pozitia lor de exportatori de energie si respectiv alimente, de faptul ca pozitiile lor externe sunt mai sanatoase decat acelea ale majoritatii statelor sud-est europene, precum si de uriasul lor potential de a face economii energetice. Rezistenta tarilor central europene se datoreaza ponderii mici a energiei si alimentelor in cosurile lor IPC precum si pozitiilor lor externe solide”, explica Brezinschek. Analiza Raiffeisen Research a stabilit ca tarile Europei Centrale, precum Republica Ceha si Polonia au o inclinatie moderata catre importul de alimente. Ungaria reprezinta exceptia in cadrul acestei subregiuni, intrucat este caracterizata de o dependenta ridicata de importurile de alimente si energie iar pozitia ei externa ramane mai fragila decat a altor economii din Europa Centrala. „Vulnerabilitatea regiunii sud-est europene fata de preturile in crestere la alimente si energie este cauzata in principal de ponderea mare a energiei si alimentelor in cosurile IPC, de importurile importante de energie si de pozitiile externe slabe structural. In acele tari pe care le-am identificat ca fiind cele mai vulnerabile, politicile publice vizand cresterea preturilor sau a taxelor pentru a imbunatati situatia finantelor publice ar trebui introduse cu grija si conform unui calendar bine organizat. In caz contrar, riscurile de tara asociate unor preturi mai mari la alimente si energie ar putea sa ii indeparteze pe investitori” a adaugat Brezinschek.
Cursul de schimb reflecta divergentele economice din Europa Centrala si de Est.
Evolutia cursului de schimb si a ratei dobanzii in Europa Centrala si de Est reflecta divergentele economice din cadrul regiunii. In timp ce cateva banci centrale din regiune, precum cele din Republica Ceha, Polonia si Rusia, au o pozitie mai ferma, concordanta cu directivele BCE, altele, precum acelea din Ungaria sau Romania sunt mai predispuse sa foloseasca tot spatiul de manevra pe care il au la dispozitie pentru a mentine cursurile de schimb la acelasi nivel. „Aceasta evolutie divergenta se reflecta partial in asteptarile noastre cu privire la evolutia ratelor de schimb. Zlotul polonez si coroana ceha ar trebui sa ramana mai puternice in urmatoarele 3-6 luni. Intarirea monedei euro in fata dolarului american ar trebui sa ajute monedele care sunt considerate legate de euro, precum zlotul”, spune Brezinschek. El este mai sceptic in ceea ce priveste forint-ul unguresc si leul romanesc, care vor cunoaste in cel mai bun caz fluctuatii in jurul nivelurilor curente. „Tinand cont de asteptarile noastre privind evolutia dobanzilor, consideram atractive obligatiunile emise in moneda locala in acele tari pentru care anticipam un ciclu scurt de crestere a ratei dobanzii de politica monetara. De aceea recomandam cumparararea de obligatiuni emise in zloti in Polonia. Suntem mai reticenti in ceea ce priveste obligatiunile denominate in valuta ale emitentilor din Europa Centrala si de Est. Randamentele acestora nu sunt foarte atractive, in schimb ne asteptam sa creasca yieldurile de referinta in urmatoarele 3-6 luni – in special pentru zona euro”, a adaugat el.
Piata de capital din Europa Centrala si de Est continua sa isi revina
Brezinschek se asteapta ca tendinta pozitiva de pe pietele de capital din Europa Centrala si de Est sa continue in al doilea trimestru al lui 2011. Evolutia in general mai pozitiva de la nivelul economiei globale si abundenta de lichiditate sunt conditii bune pentru ca actiunile de pe bursele din Europa Centrala si de Est sa creasca cu inca 6-11 procente. Mai mult, pietele de capital din Europa Centrala si de Est beneficiaza de evaluarile atractive si perspectivele de crestere ale companiilor locale. „In al doilea trimestru, ne asteptam la o evolutie in general pozitiva a preturilor la actiuni si preferam regiunea sud-est europeana si – tinand cont de pretul petrolului – Rusia in locul actiunilor din Europa Centrala. In general, preferam o selectie a sectoarelor in functie de pozitia lor in ciclul economic”, a recomandat Brezinschek.
Dinamica cresterii ramane puternica
„Dat fiind faptul ca Austria are cel mai mare nivel de utilizare a capacitatii de productie din zona euro, de 86%, climatul de investitii in fabrici si echipament este mai mult decat atractiv. Acest lucru va sprijini cresterea PIB-ului austriac in 2011, care ne asteptam sa ajunga la 2,5%, fata de 1,8% cat va fi in zona euro”, spune Birgit Kuras, analist sef al Raiffeisen Centrobank AG. In timp ce exporturile au fost factorul motor al cresterii in 2010, Kuras se asteapta ca in 2011 locul acestora sa fie luat de investitii si consumul privat. Nici macar inflatia – pe care analistii Centrobank o estimeaza la 2,6% in 2011 – nu ar trebui sa afecteze negativ economia tarii. Conform acestei previziuni optimiste, Austria ar trebui sa devina una dintre tarile cu cele mai ridicate rate de crestere din Europa.
Conditiile pietei bursiere din Austria raman solide
Piata de capital austriaca a cunoscut o serie de suisuri si coborasuri in ultimele luni. Dupa un inceput satisfacator in 2011 (in februarie ATX a trecut pragul de 3.000), evenimentele surprinzatoare din lumea araba si evenimentele tragice din Japonia au declansat o crestere abrupta a aversiunii fata de risc a investitorilor. Aceasta a avut un impact negativ asupra indicelui ATX al pietei austriece care, spre deosebire de indicii bursieri ai celor mai multe tari din Europa Centrala si de Est, a scazut comparativ cu nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut.
In ciuda acestor evolutii, „conditiile generale referitoare la piata austriaca de capital nu s-au schimbat fundamental in ultimele saptamani”, a aratat Kuras. Premizele cresterii raman in picioare iar finantele publice ale Austriei raman stabile. Conditiile necesare unei alte cresteri a castigurilor par sa fie inca valabile, intrucat nu exista semne de incetinire a revenirii economice in Europa Centrala si de Est, chiar si economiile sud-est europene iesind din faza de stagnare.
Ca urmare a modificarii structurii indicelui bursier ATX (cresterea ponderii sectorului financiar), anticipam ca ritmul de crestere a profiturilor companiilor pe noua structura se va situa la 34% anul acesta, cu mult peste nivelul de 22% prognozat pe baza structurii vechi a indicelui bursier. Astfel, ritmul de crestere a profiturilor companiilor austriece continua sa il devanseze pe acela al companiilor incluse in structura indicilor DAX si Euro Stoxx 50. In conditiile unui indice PER de 11,9, evaluarea companiilor austriece sugereaza ca acestea ar trebui sa fie in continuare atractive pentru investitori.
Conform lui Kuras, circumstantele in general pozitive ale pietei de capital austriece sunt intacte iar ATX ar trebui sa cunoasca o evolutie pozitiva in lunile ce urmeaza. Kuras estimeaza ca ATX va ajunge la 3.100 puncte pana la sfarsitul lui iunie si 3.300 de puncte pana la sfarsitul anului.
Recomandari: Bene, conwert, Gazprom, Getin Holding si Globe Trade Center
Finante
In 2011 este de asteptat ca pietele financiare sa beneficieze atat de reducerea costurilor de risc cat si de revenirea finantarii corporate. Stefan Maxian, Raiffeisen Centrobank, prefera bancile de retail, intrucat se asteapta ca ele sa beneficieze de impactul pozitiv al costurilor de risc in scadere, indeosebi in contextul clientilor privati din regiunea central-europeana. In plus, bancile cu o baza solida de depozite vor beneficia de o crestere a marjei nete din dobanzii chiar si in conditiile unei cresteri a ratelor dobanzii. Acesta este motivul pentru care in Polonia Raiffeisen Centrobank prefera PKO BP si Getin Holding. In Austria, Erste Bank pare sa fie din nou la un nivel atractiv, acum ca piata s-a adaptat taxei bancare din tara.
Imobiliare
Evolutia castigurilor din actiunile imobiliare au demonstrat o tendinta ascendenta in ultimele trimestre. In martie, Immofinanz, conwert si CA Immo au urcat pe indicele ATX, indice ce include cele mai importante companii listate pe piata bursiera din Viena. Maxian considera ca Immofinanz are un „potential considerabil”, cel mai mare grup de imobiliare al tarii, in urma restructurarii de succes a companiei si a recentei refinantari a doua obligatiuni. conwert ar trebui sa beneficieze in continuare de cererea puternica de imobiliare de top, atat din partea investitorilor institutionali cat si a celor privati. Conform Raiffeisen Centrobank, Globe Trade Center are cel mai mare potential in Polonia, nu il ultimul rand multumita portofoliului de calitate al companiei, continand cladiri de birouri in principalele orase ale Poloniei.
Petrol si Gaze
Sectorul de petrol si gaze continua sa fie caracterizat de cresterea preturilor la petrol, de cresterea importantei gazului natural si de marjele scazute ale rafinariilor. Evenimentele din Japonia vor declansa o cerere mai ridicata pentru gaz si in consecinta o amplificare a acestei tendinte. Pe termen scurt, Maxian se asteapta la o crestere a preturilor pentru gazul lichefiat din Asia. Pe termen lung, preturile globale la gaz vor fi de asemenea afectate, pe masura ce Europa devine din ce in ce mai dependenta de centralele alimentate cu gaz. Gazprom (Rusia), unul dintre actorii principali din domeniu, este pozitionat excelent. „Asteptata semnare de catre Gazprom si China a unei intelegeri de furnizare de gaz si noua formula de calcul a preturilor pentru exporturile in Europa vor influenta de asemenea pozitiv valoarea actiunilor sale”, conform lui Maxian. Raiffeisen Centrobank vede de asemenea potential in alti producatori de gaz, precum OMV, MOL si Petrom.
Utilitati
Principalul subiect in materie de utilitati este dezbaterea asupra energiei nucleare din Germania si impactul sau asupra preturilor la electricitate, desi nu este deocamdata clar in ce directie se vor indrepta lucrurile. Verbund si CEZ sunt principalii beneficiari ai cresterii preturilor electricitatii, dar este de asteptat ca si EVN sa profite indirect, multumita participatiei la Verbund.
Constructii
Industria constructiilor este intr-o situatie incerta. Dinamica sectorului ingineriei structurale s-a imbunatatit in ultima perioada, in timp ce sectorul ingineriei civile a cunoscut o evolutie negativa din cauza taierilor de costuri in bugetele publice. Recomandarile lui Maxian sunt: polimex-Mostostal, Wienerberger si Zumtobel. Bene ar trebui sa beneficieze de actuala revenire a pietei si ar trebui sa treaca pe profit in cursul acestui an.
Telecomunicatii
Acordarea de dividende este principala preocupare in cadrul sectorului de telecomunicatii, reflectand faptul ca valoarea medie a dividendelor in domeniul telecom din ECE este de mai mult de 8%. Maxian se asteapta ca in 2011 firmele din telecom sa aiba scaderi mai usoare, dar sa nu revina inca la rate de crestere pozitive.
* * * * *
Raiffeisen Research, divizia de analize a Grupului Bancar austriac Raiffeisen este specializata in oferirea de analize si previziuni referitoare la ciclurile economice, ratele dobanzilor, evolutia cursurilor de schimb si a pietelor de capital din Austria si Europa Centrala si de Est (ECE). Reprezentata in 15 tari din aceasta regiune, echipa Raiffeisen Research ofera periodic rapoarte despre cele mai noi evolutii din piata.
Raiffeisen Bank International AG (RBI) considera atat Austria, unde este cea mai importanta banca corporate si de investitii, cat si Europa Centrala si de Est ca pietele sale principale. In Europa Centrala si de Est, RBI opereaza printr-o retea extinsa de banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare specializate, pe 17 piete.
RBI este singura banca austriaca prezenta atat in centrele financiare ale lumii, cat si in Asia, urmatoarea zona geografica de dezvoltare.
In total, peste 59.000 de angajati Raiffeisen deservesc 15 milioane de clienti in aproximativ 3.000 de locatii, majoritatea acestora fiind in Europa Centrala si de Est.
RBI este o subsidiara integral consolidate a Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB). RZB detine in mod indirect in jur de 78,5% din actiuni, restul tranzactionandu-se liber pe Bursa de Valori de la Viena. RZB este institutia centrala a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar al tarii, si functioneaza ca sediul central al intregului group RZB, inclusiv RBI.
Pentru informatii suplimentare: Michael Palzer (+43-1-71 707-2828, michael.palzer@rbinternational.com) sau Alexandra Jocham (+43-1-71 707-5627, alexandra.jocham@rbinternational.com).
http://www.rbinternational.com, http://www.rzb.at