Monitorizare
Monitorizam continuu tranzactiile pentru a le identifica pe cele care nu se inscriu in niste tipare uzuale sau sunt potential suspecte.
Viata s-a mutat in online, insa odata cu nevoia de a ramane conectati, au crescut si riscurile. Iti suntem alaturi cu sfaturi si actiuni care te vor proteja, pentru ca acasa sa fie cel mai sigur loc atat pentru tine, cat si pentru banii tai.
Monitorizam continuu tranzactiile pentru a le identifica pe cele care nu se inscriu in niste tipare uzuale sau sunt potential suspecte.
Analizam si imbunatatim in permanenta toate controalele de securitate si de verificare a veridicitatii tranzactiilor pentru a-ti oferi metode de autentificare si autorizare sigure, dar si prietenoase pentru tine.
Securizam procesele de autentificare si autorizare prin dispozitive software sau hardware personalizate pentru fiecare client, generand coduri de securitate in aliniere totala cu cerintele regulatorii actuale.
• Banca nu iti va solicita niciodata prin e-mail/SMS sa introduci date personale, coduri de activare, parole, codul de utilizator de la aplicatiile tale, date ale cardului etc. Daca primesti astfel de comunicari, verifica exact cine este expeditorul, modul in care este redactat mesajul, daca exista greseli gramaticale sau exprimari ciudate in el. Toate acestea pot fi indicii ale unui atac de tip phishing. Te rugam sa nu introduci/trimiti datele solicitate si sa verifici situatia sunand la *2000!
• Nu accesa Raiffeisen Online prin link-uri rezultate din motorul de cautare. Pentru accesarea in siguranta a Raiffeisen Online, intra doar din website-ul oficial al bancii https://www.raiffeisen.ro/
• Nu permite persoanelor necunoscute sa iti acceseze telefonul de la distanta si nu instala aplicatii pe dispozitivele tale la cererea lor. Nu le oferi acestora coduri de securitate si credentialele tale din aplicatiile Smart Mobile/SmartToken/Raiffeisen Online indiferent de motivul invocat (chiar daca iti promit aparente castiguri financiare)
• Asigura-te ca faci cumparaturi doar de pe site-uri securizate. Au un lacatel in bara de adresa, iar link-ul incepe cu https://, si nu http:// (S = securizat).
• Evita ofertele de pe pagini web necunoscute, mai ales pe cele care par de nerefuzat - de cele mai multe ori, nu sunt reale. Foloseste doar site-uri de pe care ai mai comandat.
• Foloseste nume de utilizator si parole unice pentru fiecare cont. Astfel poti reduce riscul de compromitere a conturilor tale, in cazul in datele tale de acces ajung in posesia altcuiva.
• Ramai vigilent in ceea ce priveste email-urile, apelurile telefonice, mesajele tip SMS / WhatsApp ori de pe diferite site-uri care solicita date cu caracter personal. Nu le oferi date precum numarul cardului, codul PIN, coduri de activare, de autentificare, parole, cod 3D secure, parola statica, codul de utilizator, coduri de control sau activare pentru servicile Raiffeisen Online sau Smart Mobile ori pentru inrolarea cardului in RaiPay, Apple Pay, Garmin Pay etc. Angajatii Raiffeisen nu iti vor cere niciodata astfel de date.
Aceste informatii le poti introduce in fluxurile de activare pe care le faci chiar tu cand utilizezi produsele si serviciile bancii, si nu trebuie sa le spui altor persoane care te abordeaza pe aplicatii de mesagerie (Facebook, Instagram, WhatsApp etc.) sau pe alte pagini web. Asigura-te ca esti in aplicatiile Bancii atunci cand le introduci.
• Acorda atentie conturilor din social media! Banca nu cere date personale, coduri de activare sau control, parole etc. pentru diferite operatiuni, pe Instagram, LinkedIn, YouTube sau Facebook. Paginile oficiale ale Raiffeisen Bank sunt urmatoarele: https://www.facebook.com/RaiffeisenBankRomania/,
https://www.linkedin.com/company/raiffeisen-bank-romania/,
https://www.instagram.com/raiffeisenbankro/,
https://www.youtube.com/user/RaiffeisenBankRO
Raporteaza si semnaleaza-ne conturile false.
Atentie! Multe dintre acestea ne copiaza continutul, fii vigilent si atent la detalii.
• Nu accesa link-urile primite pe e-mail sau prin mesaje pe retelele de socializare, chiar si de la prieteni. Uneori sunt spam-uri, trimise fara stirea lor, care contin virusi.
• Verifica frecvent istoricul tranzactiilor in Smart Mobile ca sa fii la curent cu orice plata efectuata.
• Sau activeaza-ti notificarile push din Smart Mobile. Primesti gratuit notificari de tip push pentru tranzactiile de pe conturile tale daca ai setarile active in Smart Mobile. Ai controlul banilor tai, chiar daca esti la cumparaturi, faci un schimb valutar, iti intra salariul sau imprumuti bani unui prieten. Vezi instant ce se intampla cu banii tai.
• Ai grija ca sistemul de operare al calculatorului tau sa fie mereu la zi si instaleaza un program Antivirus, precum si unul tip Firewall, pentru a combate si a preveni orice tentativa de compromitere a datelor tale, precum si o posibila frauda cibernetica.
• Fereste-te de website-urile care deschid ferestre de verificare tip pop-up si care cer introducerea repetata a codului de verificare a platii. Nu continua sesiunile in cauza! Daca doresti continuarea tranzactiei, reia pasii de la inceput.
• Verifica mesajul de autorizare primit prin SMS atunci cand autorizezi plati online. Inainte de a introduce datele tale confidentiale intotdeauna verifica denumirea exacta a comerciantului catre catre urmeaza sa efectuezi transferul si suma.
La Raiffeisen Bank monitorizam in permanenta tranzactiile si depunem eforturi pentru imbunatatirea metodelor de control de securitate, pentru a-ti oferi in continuare servicii de banking simple, usoare si sigure.
Platile online efectuate cu cardul tau Raiffeisen sunt protejate prin sistemul 3D Secure, care permite finalizarea tranzactiilor doar dupa ce ai introdus codul de verificare primit prin SMS. Totusi, este important sa stii ca parola 3D secure este generata numai la solicitarea site-ului de pe care faci cumparaturi, daca acesta este inrolat in serviciul 3D Secure. Sistemul 3D secure functioneaza doar pentru plati si niciodata pentru incasare bani.
Atentie! Iti recomandam ca, atunci cand ai de incasat bani (de ex. din vanzarea unor bunuri pe site-uri de tip marketplace), sa-i dai platitorului doar codul tau IBAN si numele bancii. Astfel, plata se va efectua in conditii de siguranta. In cazul in care astepti o suma de bani din vanzarea de bunuri, nu da curs solicitarii cumparatorului de a-i divulga datele cardului tau si nici nu accepta sa faci o plata de test introducand datele cardului pe un link oferit de acesta.
Afla mai multe despre siguranta cumparaturilor facute online cu cardul de la Raiffeisen
Blocheaza si reemite cardul din Noul Smart Mobile. Daca nu reusesti, suna la *2000 si te ajutam noi.
Cand este indicat sa-ti blochezi cardul si sa ne contactezi imediat:
• Tocmai ai dat curs unui e-mail sau telefon suspicios si ai oferit datele cardului.
• Ai oferit informatii despre contul sau cardul tau, in urma unei scheme de „imbogatire rapida”.
• Ai primit un mesaj sau un telefon suspicios care pare a fi de la banca sau de la un partener de afaceri si ai oferit informatii personale.
• Observi ceva neobisnuit la ATM, cum ar fi un dispozitiv atasat.
• Observi o tranzactie neobisnuita in contul tau.
• Un angajat dintr-un magazin scoate cardul din perimetrul tau de vizibilitate pentru a-ti procesa tranzactia.
• Ti se cere sa treci cardul prin mai multe dispozitive de plata – POS.
• Iti pierzi cardul si suspectezi o activitate frauduloasa.
Nu accesa Raiffeisen Online prin link-uri rezultate din motorul de cautare. Pentru accesarea in siguranta a Raiffeisen Online, intra doar din website-ul oficial al bancii https://www.raiffeisen.ro/
Securitate Online