Skip to main content

Raiffeisen Bank inca un pas important in directia finantarilor verzi

Raiffeisen Bank isi prezinta Raportul pentru obligatiunile verzi emise in 2021 si  lanseaza Cadrul pentru Obligatiunile Sustenabile


  • Comunicate de presă

Bucuresti, 25 mai 2022 – Raiffeisen Bank a publicat primul sau Raport pentru obligatiunile verzi, emise in 2021 si Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile, prin care banca va aloca fonduri atrase prin emisiuni de obligatiuni sustenabile, verzi sau sociale, catre proiecte durabile, aliniate strategiei sale de sustenabilitate - cladiri verzi, proiecte de energie regenerabila, de eficienta energetica, transport si agricultura ecologice, proiecte de prevenire si control al poluarii, economie circulara, administrarea durabila a resurselor de apa, dar si proiecte sociale – acces la servicii esentiale de sanatate, educatie si infrastructura, locuinte accesibile si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel national. 

In 2021, in premiera pentru piata romaneasca de capital, Raiffeisen Bank a plasat cu succes primele doua emisiuni de obligatiuni verzi in lei listate vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar si cea mai mare emisiune corporativa plasata si listata la BVB. 

Valoarea totala a creditelor eligibile verzi alocate pentru primul an a fost de 150 milioane de euro, reprezentand peste 2.000 de credite si 46% din suma totala a celor doua emisiuni de obligatiuni verzi (325 milioane de euro), diferenta fiind alocata catre active lichide de calitate ridicata, in conformitate cu Cadrul pentru Obligatiuni Verzi al Raiffeisen Bank. 

Finantarile pentru cladiri verzi – locuinte, spatii logistice si de depozitare, cladiri de birouri si unitati de productie – au reprezentat cea mai mare pondere din imprumuturile verzi alocate (peste 97%), iar finantarile pentru transport ecologic si agricultura durabila au completat diferenta. Reducerea anuala estimata a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) generata de portofoliul de credite verzi alocate se ridica la 1.985 tCO2, echivalentul a 1.026 de autoturisme conduse timp de 1 an sau 11,6 milioane de kilometri parcursi. 

Anul 2021 a marcat o premiera pentru sectorul bancar din Romania si pentru noi – am fost prima banca care am emis obligatiuni verzi si am deschis drumul pentru piata locala a finantarilor verzi. In acest an, continuam calatoria si facem tranzitia catre obligatiunile sustenabile cu scopul de a finanta proiecte eligibile care sa asigure tranzitia catre o economie durabila.”, a spus Zdenek Romanek, presedinte si CEO la Raiffeisen Bank. 

Tranzitia catre obligatiuni sustenabile reprezinta un pas firesc in strategia asumata de Raiffeisen Bank de a sustine finantarea responsabila si prietenoasa cu mediul inconjurator. Dupa succesul inregistrat in 2021 cu emisiunile de obligatiuni verzi, suntem convinsi ca prin emisiunile viitoare de obligatiuni sustenabile vom accelera dezvoltarea portofoliului nostru de finantari durabile, oferind mai multe sanse clientilor nostri de a diminua impactul asupra schimbarilor climatice si sustinand in acelasi timp procesul de convergenta catre o economie mai rezilienta, incluziva din punct de vedere social si competitiva. In aceeasi linie, putem confirma interesul investitorilor pentru portofoliile de proiecte verzi, combaterea schimbarilor climatice aflandu-se in topul prioritatilor de sustenabilitate in randul acestora.”, a declarat Romulus Mircea, director Managementul Bilantului si al Portofoliului la Raiffeisen Bank. 

Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile a fost evaluat de catre agentia de rating ESG (Environment, Social and Governance), Sustainalytics, care a confirmat credibilitatea si impactul pozitiv asupra mediului al proiectelor eligibile definite in Cadru, precum si alinierea sa cu cele mai ridicate standarde de piata (Principiile ICMA pentru obligatiuni sustenabile, verzi si sociale). Sustainalytics, parte din grupul Morningstar, este unul dintre liderii globali in domeniul cercetarii ESG, deruland activitati de cercetare si analiza care permit investitorilor, bancilor si altor institutii din mediul financiar global sa ia decizii informate atunci cand isi construiesc si implementeaza strategiile de investitii. 

Astfel, Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile va contribui la atingerea a 7 dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabila stabilite de Organizatia Natiunilor Unite (ONU): 

SDG 2 – Eradicarea foametei 
SDG 7 – Energie curata si la preturi accesibile 
SDG 8 – Munca decenta si crestere economica 
SDG 9 – Industrie, inovatie si infrastructura 
SDG 11 – Orase si comunitati sustenabile 
SDG 12 – Consum si productie responsabile 
SDG 13 – Actiune pentru schimbarile climatice 
SDG 15 – Viata terestra  

Raiffeisen Bank ofera servicii universale de banking pentru 2,3 milioane de clienti persoane fizice, 110.000 de IMM-uri si 5.200 de companii mari si medii. Peste 1,1 milion de clienti digitali folosesc aplicatiile Raiffeisen Smart Mobile sau Raiffeisen Online. Banca are 4.700 de angajati si o retea de peste 300 de agentii in toata tara, aproximativ 1130 de ATM-uri si MFM-uri (din care 250 MFM euro) si 26.400 de POS-uri.